Hier ben ik met de Rendement Plus beursresultaten 2021. Alweer een jaartje voorbij. Wat gaat dat toch snel. Ieder jaar zeg ik bij de overgang van oud naar nieuw ‘het zal rap weer nieuwjaar zijn’. Doorgaans krijg ik dan een wat ongelovige reactie: ‘grapjas, het jaar is nog maar begonnen’.
En toch beseft iedereen ook meteen dat ik gelijk heb, een jaar is immers zo voorbij.
Hoe komt dat? Ik denk dat er zoveel momenten in het jaar zijn waar we naar uitkijken, waar we naar toeleven en die we geruisloos of met veel bombarie wensen te vieren. De Kerstkalkoen is nog maar net verteerd of daar is nieuwjaar al. Goed bekomen van dat moment komt half februari cupido ons met pijlen beschieten, en zo gaat dat maar door. En ja hoor, verjaardagen worden het ganse jaar door in het rond gestrooid. Iets of iemand is jarig, en dat mag zeker gevierd worden.
En poef,… het jaar is om.
Een nieuw jaar, een nieuw begin. Een nieuw jaar, een goed moment van reflectie. Wat heeft het oude jaar ons gebracht. Wel ik ben tevreden, zowel privé als beroepsmatig en ook met de prestaties van de Rendement Plus portefeuilles (toch met het rendement van 4 van onze 5 portefeuilles – maar daar straks meer over).
Alvorens ik de 5 R+ portefeuilles ga bespreken geef ik eerst wat meer uitleg over ons totaal rendement.
+7,04% is het jaarrendement van de 5 R+ portefeuilles samen. Dat is een behoorlijk resultaat. Kon het nog beter? Tuurlijk wel. Ik had enkele missers die samenkwamen. Eentje woog zwaar door, te zwaar zelf. Ik bespreek dat straks nog in het portefeuilleoverzicht.
Het belangrijkste is dat ik steeds mijn resultaten open en bloot wens te beoordelen en te bespreken. Wat goed is is goed, wat minder of slecht is mag, nee moet, ook gezegd worden. Enkel zo kan je als belegger leren en stappen vooruit zetten. Bij mij dan ook geen opsmukken van resultaten, daarmee bedriegt men enkel zichzelf.
Het totaal rendement sinds de start staat eind 2021 intussen al op 59,33%. Rustig groeien noem ik dat steeds. Rustig groeien is ook wat ik het liefst zie.
Rustig groeien is in de jaren dat het wat minder gaat niet teveel van de eerder gemaakte winst opnieuw moeten afgeven. De verliezen beperkt houden dus zodat in de groene jaren terug mooie stappen vooruit kunnen gezet worden.
Ik heb hieronder voor wat betreft het totaal jaarresultaat eens de laatste 5 jaar in een overzichtje gezet. Rustig groeien door in de mindere jaren de verliezen goed beperkt te houden komt hierin duidelijk naar voor.
datum jaarrendement totaalrendement
31/12/2017 +2,87% +37,27% = rustig gegroeid tot nieuw recordtotaal
31/12/2018 -3,25% +32,81% ==> beperkte terugval in algemeen totaal rendement
31/12/2019 +13,45% +50,68% = rustig gegroeid tot nieuw recordtotaal
31/12/2020 -1,22% +48,84% ==> beperkte terugval in algemeen totaal rendement
31/12/2021 +7,04% +59,33% = rustig gegroeid tot nieuw recordtotaal
Van 2012 t.e.m. 2017 kende mijn algemeen portefeuilletotaal 6 winnende jaren in een rij om vanaf dan een winnend met een verliezend jaar af te sluiten.
Een reeks van winnende jaren na elkaar is niet onbelangrijk. Zo groeit je portefeuilletotaal het snelst aan. Toch zijn de verliesjaren wellicht belangrijker. Zolang die in aantal (ik heb ze in groen aangeduid) maar vooral ook in percentage beperkt blijven heb je dat ‘rustig groeien-system’ te pakken.
2021 was dus een goed jaar voor de R+ portefeuilles maar ook algemeen gingen de meeste beursindexen mooi hoger al kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat vanaf pakweg de tweede helft van het jaar de aandelenindexen eerder zijdelings tot slechts licht stijgend gingen. De schwung leek mij er wat uit. Is dat een voorbode voor een minder 2022? Voorzichtigheid blijft alvast geboden.
Overzicht resultaten Rendement Plus portefeuilles in 2021
Low Risk (R+ portefeuille op korte termijn): +7,83% in 2021 (+31,07% sinds start portefeuille)
Binnen deze portefeuille werden in 2021 slechts 2 aandelen verkocht: Argenx en Palentir Technologies. Beiden leverden een beperkt verlies op van respectievelijk -0,92% en -0,88% t.o.v. ons startkapitaal. Perfect normale en beheersbare verliezen dus.
Dat de portefeuille toch een behoorlijke winst kon laten zien was dan ook te danken aan de aandelenposities die op het einde van het jaar nog steeds in portefeuille zaten. Welke aandelen dat zijn is uiteraard enkel voor de R+ leden maar ik kan hier wel meegeven dat het 5 posities zijn waarvan er momenteel 4 op een mooie winst staan. Twee laten momenteel zelfs een winst t.o.v. het startkapitaal zien van maar liefst +11% (of voorlopig +80% en +164% op de posities zelf).
Hopelijk blijven deze aandelen op hetzelfde elan verdergaan want het zijn net zulke voltreffers die een portefeuille trekken. Hoe zegt men dat: ‘cut your losses and let your winners run’?
Profit Plus (R+ portefeuille op halflange termijn): -11,03% in 2021 (+28,54% sinds start portefeuille)
Hierboven in de inleiding gaf ik al even aan dat enkele missers samenkwamen. Als ze allemaal in één en dezelfde portefeuille blijken te zitten dan weegt dat natuurlijk door op het rendement van die portefeuille. Onze Profit Plus portefeuille is dan ook de enige die 2021 met verlies afsloot.
Waar ging het mis? Wel, bij enkele van de verkochte aandelen. Niet bij allemaal maar bij enkele. Er is namelijk een onderscheid te maken tussen aandelen die met beperkt verlies dienen verkocht te worden en aandelen waarbij het verlies al te sterk oploopt. De eerste zijn normale en beheersbare verliezen die relatief gemakkelijk terug goed te maken zijn. De tweede wegen te zwaar door en kunnen bijgevolg minder snel of minder gemakkelijk goedgemaakt worden. Om verliezen beheersbaar te houden zet ik dan ook steeds risicobeperkende middelen in.
Welke aandelen werden verkocht?
Sequana Medical, Paypal, I-Mab, Zai Lab en Ardelyx gingen de deur uit. De eerste twee kenden normale, beheersbare verliezen. Daar lag niet zozeer het probleem in deze portefeuille.
Een probleem was er wel bij I-Mab en Zai Lab, beide Chinese biotechplatforms. Het probleem zat niet bij de bedrijven op zich want dat zijn beide pareltjes. Het probleem zat eerder bij de Chinese overheid die het moelijker maakt voor Chinese bedrijven die een buitenlandse beursnotering hebben of willen. Bijgevolg werden in 2021 zo goed als alle Chinese aandelen met een Amerikaanse notering afgestraft, pareltjes of niet.
Zai Lab kon ik nog met beperkte winst afsluiten maar ik geef toe de winst was veel groter en ik liet het grootste deel op tafel liggen.
Van I-Mab had ik twee posities: eentje kon ook nog met winst afgesloten worden. Met +9,15% was die winst zelfs nog aanvaardbaar. Maar hey, dat was ze toch niet want ook hier liet ik teveel winst op tafel liggen. Daarenboven werd de tweede positie met verlies verkocht.
De som van de posities in Zai Lab en I-Mab was dus negatief. Ik troost mij met het gegeven dat dit een uitzonderlijke situatie was te wijten aan de Chinese autoriteiten. Maar ik moet en zal ook eerlijk zijn: het ligt niet enkel aan China, nee, het ligt vooral aan de belegger, ik dus in dit geval. I take full responsibility want …
R+ tip:
… wat de reden ook is van de daling van een aandeel, je bent ALTIJD ZELF verantwoordelijk voor:
1. de impact die een verlies zal hebben op je totale portefeuille en
2. de actie die je onderneemt of nalaat te ondernemen
Wat bovenstaande 2 punten betreft zat het wel goed bij Zai Lad en I-Mab. De negatieve impact bleef beperkt tot -1% t.o.v. het portefeuillekapitaal. Zeer beheersbaar dus. Ook de ondernomen actie was goed want een stoploss werd ingesteld bij aankoop van de aandelen en werd zelfs bij beide aandelen ook eens opgetrokken. Allemaal acties waar ik achter sta.
Alleen is hier de te grote winst die op tafel bleef liggen waar ik mijzelf wat aan erger. Het resultaat had werkelijk vrij mooi geweest kunnen zijn. Het heeft niet mogen zijn maar beide aandelen blijf ik pareltjes vinden op dit moment. Het is dan zeker ook niet uitgesloten dat ik een tweede kans zal krijgen en nemen, maar dat is mogelijks voor later. Als het zover is zullen de R+ leden het als eerste weten. Beloofd!
Een kleiner verlies, een vrij normaal verlies en wat blindheid om meer winst te vangen, niets menselijk is mij vreemd. Toch moet ik het ergste nog meedelen.
Ardelyx, ook een biotechbedrijf, ging compleet onderuit. Ook hier was een stoploss ingesteld maar wanneer een aandeel in één klap fors crasht dan werk een stoploss niet. Op die zeldzame momenten moet je het dan hebben van je position sizing. Gelukkig was deze positie niet extravagant groot maar toch was er een groot verlies van 7,84% t.o.v. het startkapitaal. Dat weegt door, dat zit in de categorie verliezen die meer tijd vragen om goed te maken.
Er was wel een beetje wisselkoerswinst maar dat kon het verlies maar heel miniem minderen. Dat ik na die forse koersval toch meteen verkocht was wel de juiste beslissing. Momenteel staat het aandeel nog eens meer dan 50% lager (ik verkocht aan 2,03 dollar, huidige koers is 0,92 dollar).
Gelukkig kwam de pech samen in onze Profit Plus portefeuille. Het is bijgevolg dan ook de enige portefeuille die in 2021 in het rood ging.
Dividend Plus (R+ portefeuille op lange termijn): +9,58% in 2021 (+49.17% sinds start portefeuille)
Onze meest defensieve portefeuille ging mooi hoger: + 9,58%.
Binnen Dividend Plus beleg ik enkel in dividend uitkerende bedrijven. Dat hoeven niet per se hoog dividend aandelen te zijn, neen, gewoon dividendbetalers, meer niet. Liefst ook wel degelijke bedrijven die binnen wat meer defensievere sectoren opereren.
Colruyt is zo een bedrijf. Degelijk geleid, dividendbetaler en spelend in een defensieve sector (retail – warenhuis). Toch nam ik afscheid van het aandeel. Er was een bepekt verlies maar gelukkig kon het ontvangen dividend voor heel wat ondersteuning zorgen. Maar liefst 8,74% van de gedane investering werd terugbetaald door de netto ontvangen dividenden. Dat legt al een mooi bodempje.
De huidige 6 posities doen het momenteel volgens verwachting. Daarenboven werd nog maar pas op 29 december een nieuwe aandelenpositie aangekocht. Logisch dat dit aandeel zich nog moet gaan bewijzen. Zoiets heet uiteraard zaaien voor de toekomst. Fingers crossed voor dit en de andere aandelen voor 2022
Er is nog voldoende cash binnen deze portefeuille (dat is trouwens ook zo voor de meeste van mijn andere portefeuilles zo) zodat verder kan gezaaid worden indien ik dat opportuun zou vinden en de beurzen toch in een stijgende trend zouden blijven.
Commodity Plus (R+ grondstoffenportefeuille): +21,49% in 2021 (+107,89% sinds start portefeuille)
Met onze grondstoffenportefeuille deden we het alweer schitterend in 2021. Plus 21,49% is de naam schitterend waard. Nogmaals, als het slecht is ben ik de eerste om dat toe te geven en te duiden. Als het goed is mag het ook gezegd worden denk ik dan. Dat is het enige correcte: zowel het slechte als het goede onder ogen zien en belichten. Geen gras met addertjes eronder, geen radjes die voor ogen gedraaid worden, nee, de pure beurskeuken, rendementen zoals ze zijn.
Binnen Commodity Plus werd enkel Coeur Mining verkocht. Ook hier een beperkt verlies (-1,57% op het portefeuillekapitaal). Ik speelde hier vrij kort op de bal en het aandeel presteerde niet als verhoopt. No hard feelings maar bye bye for now en misschien tot later nog eens. Zo simpel kan en mag beleggen zijn.
Op dit moment is Commodity Plus een zeer geconcentreerde portefeuille van slechts 4 posities,… binnen hetzelfde aandeel. Gelukkig gaat dit aandeel al jaren mooi hoger en zijn de winsten momenteel enorm te noemen. Dat er eens een jaar met terugval zal komen zou mij niet verwonderen. Dat zal dan uiteraard wat doorwegen op het portefeuilleresultaat maar voorlopig zijn we nog zover niet en laat ik de winsten met plezier oplopen (let your profits run).
Normaal bakt de laatste jaren de Bloomberg Commodity Index (een belangrijke grondstoffenindex) er maar weinig van en kon ik met mijn Commodity Plus portefeuille die index steeds mooi kloppen maar toch moest ik ditmaal de duimen leggen. De Bloomberg Index ging maar liefst 27% hoger jaar op jaar. Niet dat dit zo belangrijk is want onze + 21% blijft nog steeds een prachtprestatie.
Daarenboven kon ik voor het eerst met deze portefeuille de kaap van +100% overschrijden. Rustig groeien, ik zal het nog maar eens zeggen, is wat ik graag zie.
PremieJagen + (R+ ‘optie-schrijf-portefeuille’): +5,28% in 2021 (+79,96% sinds start portefeuille)
Een schop onder mijn kont, dat is wat ik mij heb gegeven. Het was meteen ook mijn voornemen bij de jaarwisseling.
Ik kan zeker tevreden zijn met het resultaat van deze portefeuille maar ik liet zo goed als het ganse jaar na om opties te schrijven. Ik had er blijkbaar onbewust minder aandacht voor. Wat mij tot ‘schrijfluiheid‘ bracht is mij een raadsel maar gelukkig pikte ik de draad toch terug op begin december.
Zeer laat op het jaar, dat wel, maar meteen ook wel een beetje en ontdekking voor mij. Ik schreef namelijk steeds op zeer korte termijn. Ik zocht in bijna alle gevallen optievervaldagen die slechts een halve week tot maximaal anderhalve week in de toekomst lagen.
Hectischer beleggen is dat en ja, ik weet het, rustig groeien is wat ik al dit ganse artikel als motto aangeef. Maar door het kiezen voor snel volgende optievervaldagen kon ik eens zien of mij dat toch ook niet zou liggen. Ik moet zeggen dat het mij wel lag maar dat iets rustiger toch wel meer binnen mijn geprefereerde werkwijze ligt.
Wellicht zal ik actiever dan vroeger gaan schrijven maar minder actief dan die laatste maand in het vorige jaar.
De +5,28% is dus niet slecht, kon weliswaar beter maar is eigenlijk het behaalde rendement op 1 maand tijd. Zo slecht is dat dan ook weer niet.
Wees gerust, die zelfgegeven schop onder mijn kont zal zijn effect niet missen in 2022. Ik zal zeker en vast terug meer inkomsten verwervende opties schrijven, dat is beloofd. Misschien kan ik zelfs een rendement halen waardoor ook deze portefeuille boven de symbolische grens van +100% kan getrokken worden. Uiteraard kan ik dat niet beloven want ik heb gisteren toch wel mijn glazen bol laten vallen zeker.
Dat ik er mijn uiterste best ga voor doen, dat staat wel vast. Dat heeft dan weer iets te zien met dat genomen voornemen bij de jaarwisseling.
Wat brengt 2022?
Ik herhaal hier gewoon een deeltje van wat ik vorig jaar schreef. Sommige zaken zijn immers nog steeds geldig. Wat ik nu anders zie heb ik doorstreept. En verduidelijkt (in groen).
“Geen mens die weet wat de beurs zal doen. Voorspellen is eigenlijk niet aan mij besteed – ik laat dat graag aan de talrijke beursgoeroes die het beurswereldje rijk is – maar ik stel wel enkele zaken vast:
- de rente blijft zeer laag
en zit zelfs nog steeds in een dalende trend. Momenteel zien we toch reeds een stijging van de rente. - en (zeker ook in België) staan er nog miljarden op spaar- en zichtrekeningen geparkeerd. Allemaal geld van mensen die van de lage rente mogelijks wel eens genoeg zouden kunnen krijgen. De kans dat een deel van die miljarden zijn weg naar de beurs gaat vinden is reëel. Dat is momenteel nog steeds zo. Veel miljarden staan nog aan de zijlijn maar intussen zien we ook dat meer en meer mensen de weg naar de beurs vinden. Wanneer de massa naar de beurs trekt is vaak de top nabij.
- T.I.N.A. (there is no alternative). Er zijn dus nog steeds geen tot weinig alternatieven dan de beurs voor wie een hoger rendement wil behalen op zijn zuurverdiende spaarcenten.” Voorlopig is ook dit nog steeds geldig.
- De zogenaamde robinhoodbeleggers zijn, om het zacht uit te drukken,
nog steeds zware kopers.Ze stuwen de koersen van hun geliefde aandelen niet zelden met tientallen procenten naar omhoog. Momenteel zien we toch dat ook de Robinhoodjes voorzichtiger worden. Logisch want ook die beleggers zijn maar mensen en gooien de handdoek in de ring wanneer ze zien dat de forse stijgingen achterwege blijven en geruild worden voor forse dalingen. - F.O.M.O. (Fear Of Missing Out) zit er bij veel beleggers momenteel nog steeds enorm ingebakken. Ook dit is nog geldig maar momenteel toch al wat afgezwakt. Hierboven melde ik al dat de massa spaarboekspaarders nog naar de beurs moet komen. Wanneer zij dat doen is dat uiteraard ook omwille van F.O.M.O.
- Voor 2022 wil ik er ook nog deze aan toevoegen: Rusland en Oekraïne zijn op z’n zachts gezegd niet echt vriendjes. Een gewapend conflict (een oorlog dus) sluit ik niet uit. Ook dat zal wegen op de beurzen. Laat ons om diverse redenen hopen dat het zover niet komt!
- Bijgevolg merkten we in 2021 reeds enorme prijsstijgingen van heel veel producten en grondstoffen. Onder meer de gasprijs is gigantisch gestegen en dat kan nog versterkt worden wanneer de problemen tussen Rusland en Oekraïne niet vlug opgelost worden. Al die prijsstijgingen wegen op de portemonnee van de burger en de bedrijven. Koopkracht daalt, er wordt minder gespendeerd (men gaat in bespaarmodus) en dat zal uiteindelijk wegen op de bedrijfsresultaten. Uiteraard is dat ook negatief voor de beurzen.
- Ook zullen overheden maar wat graag de coronafactuur willen innen bij hun burgers en bedrijven. Wees maar zeker dat er (verdoken) extra belastingen zullen opduiken. Ook dat zal wegen op de koopkracht.
“Wat er ook komen zal, voor een goed voorbereid en beveiligd belegger hoeft geen enkel scenario een probleem te zijn.”
Uiteraard zal ik ook in 2022 beschermend beleggen. ik ga opnieuw voor degelijke resultaten. Liefst positieve en als dat even niet zou kunnen dan probeer ik alvast opnieuw zo weinig mogelijk terrein prijs te geven.
Beleg veilig, ook in 2022 !
Veel succes, veel beursplezier en geniet van je rendement en je strategie,
Geert
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten in 2020.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten in 2019.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten in 2018.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2017.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2016.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2015.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2014.