2018 was een beursjaar om snel te vergeten. Zowat elke beurs sloot het jaar dalend af en veel beurzen kenden zelfs vrij forse verliezen. Toch ben ik zeer tevreden met 2018. Een slecht beursjaar is namelijk de ideale test voor een veilig gestructureerde beursportefeuille. En die test doorstonden we met de Rendement Plus portefeuilles zonder enige probleem.
Wie immers nog twijfelt aan wat veiliger beleggen nu net inhoudt moet gewoon even naar onze resultaten kijken. Waar de BEL 20, de bekendste Belgische beursindex, een verlies van maar liefst 18,46% liet optekenen in 2018 hielden de 5 R+ portefeuilles samen het verlies beperkt tot slechts 3,25%. Nog steeds verlies, dat wel, maar in een jaar als 2018 valt dit reuze goed mee. Onze ingebouwde veiligheidsmechanismen deden samen met onze inkomensgerichte aanpak duidelijk hun werk.
Veilig beleggen dat is verliezen beperken door risico’s af te wegen en ze waar mogelijk uiteraard te reduceren.
Vergelijken
De Bel 20 deed het met -18% zeer slecht, dat weten we al, maar hoe brachten andere toonaangevende beursindexen het ervan af? De Amerikaanse Dow Jones sloot 2018 af met -5,63%, de technologie-index NASDAQ ging 3,88% lager. Deze kon de schade dus beperken zo lijkt het. Toch was de NASDAQ in de tweede helft van het jaar evenzeer een zeer grote verliezer. De index speelde t.o.v. zijn top ongeveer 19% kwijt.
Kijken we naar nog enkele indexen die voor onze R+ portefeuilles belangrijk zijn dan zien we de Euro Stoxx 50 14% achteruitgaan, de Euro Stoxx Dividend 30 -8,46% (de uitgebreidere Stoxx Global Select Dividend 100 viel zelfs 9,64% terug). Tot slot geef ik ook nog de Bloomberg Commodity Index mee. Deze grondstoffenindex ging alweer een flinke 12,98% achteruit. Een moeilijk jaar dus, zoveel mag duidelijk zijn. En tussen al dat beursgeweld kon het kleine R+ standhouden. Ik geef het toe, dat is toch wel iets waar ik trots op ben. Het toont aan dat mijn aanpak werkt.
Op zich wist ik dat al maar in goede beursjaren valt het effect van bescherming minder op. Meer nog, bescherming kost ook wel wat maar wanneer het fout gaat ben ik toch steeds blij dat ik mij nooit heb laten verleiden om toe te geven op bescherming. Dus ja, toch wel een klein beetje trots want geloof me, als het goed gaat op de beurzen worden risicobeperkende beursmethoden al gauw op ongeloof getrakteerd. Ze zouden enkel maar geldverslindend zijn (door de kost die met beschermen gepaard gaat). Wat men er echter al te vaak vergeet bij te vertellen is dat de kost van één enkel aandeel dat zwaar daalt (bv. met 50% of meer – en zo zijn er heel wat aandelen te vinden, zeker nu tijdens een beurscorrectie of zelfs -crash) vaak heel wat duurder uitvalt dan de kost van bescherming. Bescherming is als het nemen van een auto- of brandverzekering. Je neemt (lees: betaalt) die in de hoop ze nooit nodig te hebben.
2018 mag dan wel een pover beursjaar zijn geweest, een jaaroverzicht is nooit een slecht idee. Uit zo’n reflectie kan je steeds leren en zeker uit de mindere jaren kan wel wat opgestoken worden voor het verfijnen van je portefeuilles en investeringsgedrag naar de toekomst toe.
Een slecht beursjaar, ook voor ons, dat geef ik graag toe maar toch konden twee van onze 5 portefeuilles 2018 met winst afsluiten. Zelfs onze slechts presterende portefeuille wist het nog heel wat beter te doen dan onze eigenste BEL 20 index.
Resultaten vergelijken met indexen of andere portefeuilles is eigenlijk vrij zinloos. Het zegt enkel iets over een prestatie over een bepaalde periode. Belangrijker is echter dat we als belegger erop vooruitgaan. Presteer je beter of slechter dan een index over een bepaalde periode (hier een jaar) dan is dat eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Belangrijker is je beleggingsmethode. Die moet uiteraard solide zijn.
Met de jaarwisseling is het zowat overal een soort van traditie om eens te gaan vergelijken. Hoe brachten anderen het ervan af, hoe deden indexen en waar vinden we onszelf in het rijtje. Ah, eigenlijk heeft het weinig waarde maar het heeft alvast wel enige amusementswaarde. Naast amusementswaarde kan terugkijken en vergelijken toch ook zinvol zijn. Het kan ervoor zorgen dat we als belegger ons eigen systeem verder aanpassen en verfijnen. Lukken we daarin dan heeft dat uiteraard een positieve impact op onze toekomstige resultaten.
Om het af te leren geef ik nog even het resultaat van een ETF mee. De Vanguard Total Stock Market ETF om precies te zijn. Deze ETF volgt de gehele aandelenmarkt en ging in 2018 ongeveer 7% lager. Je ziet het, de gehele aandelenmarkt had het moeilijk.
Goed, gedaan met vergelijken, over naar het overzicht per portefeuille.
Overzicht Rendement Plus portefeuilles
Low Risk (R+ portefeuille op korte termijn): -13,80%
Het mag eigenlijk niet verwonderen dat dit onze slechtst presterende portefeuille was. Korte termijn wil immers zeggen meer transacties en meer transacties weegt op de kosten.
Korte termijn wil bij R+ ook zeggen dichtere stops. Ook al hou ik zelfs binnen onze korte termijn portefeuille de stops nog steeds op vrij grote afstand, dan nog worden aandelen sneller uitgestopt en dus verkocht. De stoploss voor de aandelen binnen deze portefeuille toch dichter bij de koers zetten en/of deze sneller optrekken zodra een aandeel in winstterrein staat is een mogelijke oplossing. Dat is natuurlijk het eeuwige dilemma.
Sneller de stoploss optrekken zal ervoor zorgen dat meer aandelen met winst kunnen verkocht worden. Anderzijds zal deze winst gemiddeld ook kleiner zijn en zullen mogelijke grote winnaars (de echte kleppers bedoel ik dan) nooit een echte kans krijgen. Ze zouden immers heel vaak veel te vroeg verkocht worden. Daarenboven zullen er zo meer transacties zijn en dus ook terug meer kosten.
In 2018 werden binnen deze portefeuille 9 posities verkocht. Slechts één aandelenpositie konden we met winst afsluiten. Alleen dat feit wijst erop dat 2018 een moeilijk jaar was.
Gelukkig (maar logisch gezien onze Rendement Plus beursaanpak) bleven al deze verliezen klein. De verliezen bleven steeds beperkt tot minder dan 2% ten opzichte van ons startkapitaal. Enkel een positie in het Nederlandse Wessanen en in Nvidia gingen respectievelijk 2,34% en 2,02% in de min t.o.v. ons starkapitaal. Anderzijds kon een positie in het Belgische Recticel toch nog 1,18% winst bijdragen aan ons startkapitaal. Deze positieve uitschieter compenseert een beetje maar met 8 verliezers op 9 verkochte posities was dit onvoldoende om de korte termijn ‘Low Risk’ portefeuille op het droge te houden.
Er blijven momenteel slechts drie posities over in deze portefeuille. De cashpositie is dus intussen flink aangegroeid en staat aan de zijlijn te blinken tot betere investeringsmomenten zich aandienen.
Profit Plus (R+ portefeuille op halflange termijn): -6,94%
Deze portefeuille is heel wat stabieler. Door het beheer op halflange tot lange termijn krijgen aandelen hier meer ademruimte en worden ze minder snel uitgestopt (lees: verkocht). Ook worden er doorgaans minder transacties gedaan waardoor kosten minder zwaar doorwegen. Toch kende 2018 en dan vooral het laatste kwartaal ook geen genade voor deze portefeuille, 7 aandelen werden immers verkocht. Geen enkel kon winst voorleggen maar ook hier bleven de verliezen t.o.v. het startkapitaal beperkt tot maximaal 2,51%.
5 van de 7 verkochte aandelen verloren zelfs minder dan 2% verlies van ons startkapitaal, eentje exact 2% en eentje dus 2,53%. Geen man overboord, zoveel is duidelijk.
De reden trouwens dat zowel in deze als in onze andere portefeuilles een aantal aandelen met meer dan 2% verlies op startkapitaal werden verkocht is omdat ik bij mijn risicoberekening sinds dit jaar een aantal keren het totale portefeuille kapitaal in aanmerking heb genomen i.p.v. het startkapitaal. Voordeel is dat hierdoor grotere posities kunnen aangegaan worden, nadeel is uiteraard dat verliezen dan ook wat zwaarder doorwegen. Wanneer beurzen het moeilijk hebben is het wellicht beter om het risico toch beperkt te houden tot maximaal 2% van het startkapitaal, ook al is het totale portefeuillekapitaal reeds groter dan het startkapitaal. Dat is alvast een punt om te overwegen en mogelijks mee te nemen naar 2019.
In het jaaroverzicht van 2017 schreef ik nog “Of de huidige aandelen in portefeuille ook zullen kunnen rijpen tot mooie winnaars valt uiteraard nog wat af te wachten”. Het antwoord daarop is nu dus gekend en het is, spijtig genoeg, nee.
In 2017 werd binnen de Profit Plus portefeuille slechts één aandeel verkocht. Nu dus zeven. Ook dat wijst erop dat 2018 een moeilijk beursjaar was. Stops staan hier verderaf wat betekent dat de beurzen vrij diep daalden en heel wat aandelen meesleurden. Wanneer beurzen negatief beginnen te trenden is de kans op uitgestopte aandelen immers heel wat groter. Dat betekent tevens ook dat instappen in nieuwe posities evenzeer met de nodige voorzichtigheid dient aangepakt te worden.
Dividend Plus (R+ portefeuille op lange termijn): -1,93%
Binnen onze meest defensieve portefeuille wordt al meteen duidelijk dat het verlies zeer sterk beperkt werd. Weinig transacties hier want we kochten slechts één aandeel aan en er werden slechts 2 aandelen verkocht (AB Inbev en Deceunick), beide met een verlies op startkapitaal niet hoger dan 1,67%.
De stoplossen staan hier steeds zeer ver van de koers af. Logisch want dit is de echt lange termijnportefeuille binnen R+. Aandelen krijgen hier veel ruimte. Toch moet de vraag gesteld worden of de beurscorrectie niet zou omslaan in een heuse beurscrash. We moeten sowieso hierop voorbereid zijn. Indien nodig moeten de mooie winsten op het merendeel van de aandelen binnen deze portefeuille extra beschermd worden. Ik volg dat uiteraard in 2019 goed op. Mogelijks trek ik de stops lichtjes op bij bepaalde aandelen, dit volledig volgens de normale gang van zaken binnen deze portefeuille. Toch is het evengoed mogelijk dat de stops tot zeer dicht bij de koersen worden opgetrokken. Het zal de evolutie van de beurs zijn die dat zal bepalen.
Of 2019 een jaar van veel aankopen wordt weet ik niet maar de cashpositie is met 10 000 euro ook hier intussen aangegroeid tot een niveau waarmee wel enkele aankopen kunnen gebeuren. Haast heb ik echter niet.
Met onze -1,93% houden we goed stand, zoveel is zeker. Ik gaf hierboven reeds mee dat de Stoxx Global Select Dividend 100 zelfs 9,64% in het rood ging. Dat is het principe van zo weinig mogelijk terug afgeven als het minder gaat en rustig winsten opbouwen als het goed gaat. Traag maar zeker portefeuillekapitaal opbouwen. Ik blijf dan ook werken met mijn buy-and-hold-AND-PROTECT-strategie.
Op de 8 jaar dat ik de Dividend Plus portefeuille aanhoud is 2018 nog maar het tweede verliesjaar. Enkel in het eerste jaar van deze portefeuille kende ik een verlies dat nog ietsje groter was dan dit jaar (-2,35% om precies te zijn).
Commodity Plus (R+ grondstoffenportefeuille): +0,12%
En het wordt steeds maar beter: geen verlies meer maar een break-even resultaat hier. Super want de Bloomberg grondstoffenindex kreeg dit jaar een klap van 12%.
Slechts 3 aankopen binnen deze portefeuille dit jaar. Slechts eentje zat ook eind 2018 nog in de portefeuille. Umicore en ForFarmers werden uitgestopt, beiden ook met een beperkt verlies op startkapitaal van respectievelijk 2,03% en 1,60%). Niettegenstaande deze twee beperkte verliezers kon deze portefeuille goed standhouden. Een aandeel dat al heel lang in onze grondstofenportefeuille zit en het nog steeds zeer goed blijft doen is daar de hoofdverantwoordelijke voor. Onder het motto ‘let you profits run’ kocht ik het in 2018 nogmaals bij.
One Stock Plus (R+ ‘optie-schrijf-portefeuille’ met focus op slechts één aandeel): +5,12%
Tot slot onze One Stock Plus portefeuille. Deze op de optieliefhebber gerichte portefeuille, kon tegen de stroom ingaan met een winst van 5,12%. Op het 6-jarig bestaan van deze optie-portefeuille was is er nog geen enkel jaar met verlies afgesloten. In normale jaren is dat te wijten aan de optiepremies die stelselmatig gesprokkeld worden en uiteraard ook aan koerswinst op het aandeel in portefeuille.
Binnen One Stock Plus werden het voorbije jaar geen aandelen verkocht.Winst most vanuit die kant dan ook niet verwacht worden. Daarenboven kende het enige aandeel in portefeuille een zware klap op een bepaald moment. De redding was hier een gekochte putoptie die voor de nodige bescherming zorgde.
Deze optie werd verkocht met een winst van maar liefst 948,67%. U leest het goed, een winstpercentage om van te duizelen. De beschermende putoptie droeg tevens ook 12,57% winst bij aan ons startkapitaal. Super natuurlijk maar niet vergeten dat deze winst het toenmalig verlies op het aandeel in portefeuille deels compenseerde. Zonder deze bescherming zou er ook in deze portefeuille geen winst geweest zijn in 2018. Je ziet nog maar eens wat het belang van bescherming is.
Het aandeel in kwestie zit nog steeds in portefeuille op het moment dat ik dit artikel schrijf. Intussen blijf ik er premieopbrengsten uit puren door er opties op te blijven schrijven.
One Stock Plus is intussen rustig maar zeker uitgegroeid tot onze best renderende portefeuille. +53,96% op 6 jaar tijd is goed voor het buitenbeentje van onze R+ portefeuilles. Toch wil ik naar volgend jaar meenemen dat ik best wel iets actiever kan zijn binnen deze portefeuille. Het zou nog sneller premie-inkomsten opleveren en het rendement nog meer ten goede komen.
De naam van de portefeuille zegt het zelf: ‘One Stock’ en dus ga ik hiermee lijnrecht tegen de regels van diversifiëren in. Maar opgelet dat doe ik nooit zonder bescherming! Meer nog, de monsterwinst op de gekochte putoptie heeft mij doen beseffen dat bescherming in de toekomst nog meer lonend kan zijn door eenvoudigweg extra putopties bij te kopen wanneer deze zeer goedkoop zijn. Ook een puntje om mee te nemen naar het nieuwe jaar.
Net als in het jaaroverzicht van vorig jaar schrijf ik hier dus graag de woorden neer “wie schrijft die blijft”, een waarheid als een koe, ook voor de optieschrijver. En net als vorig jaar voeg ik eraan toe: “Dit is Rendement Plus en hier gaat het over risicobeperkend of veiliger beleggen. Ik zou mijzelf niet zijn mocht ik die uitdrukking dan ook niet wat aanpassen: “Wie beveiligd schrijft die blijft !”
Wat brengt 2019?
2018 was moeilijk maar ook leerzaam en tevens ook een jaar waarin bescherming des te belangrijker was.
Mijn motto blijft ook in 2019 Beleg Veilig! Hey, ook dit schreef ik in het vorige jaaroverzicht maar met die twee woorden sluit ik zowat al onze nieuwsbrieven af. Voor een belegger (niet voor een gokker) zijn het dan ook twee belangrijke woorden, mogelijks zelfs de twee belangrijkste.
En nog iets wat in vorig jaaroverzicht schreef was dit: “De beurzen gaan nu al sinds 2009 in stijgende richting en iedereen met gezond verstand weet dat ooit aan dat mooie liedje een eind komt. We gaan steeds verder weg van het dal en komen steeds dichter bij de top. Na de top rest enkel de afdaling. Veilig beleggen blijft dan ook een must.” Dit bleek achteraf gezien een waarheid als een koe. Het valt nog te bezien of de afdaling verder gezet zal worden of niet in 2019.
Voorspellingen doe ik niet graag. Ze komen meer niet dan wel uit en trouwens niemand kan de toekomst voorspellen. Maar zo met het nieuwe jaar wil ik misschien toch eentje doen: 2019 zou wel eens zeer volatiel kunnen zijn. Mogelijks komt er eerst een sterke remonte (als tegenreactie op de sterke daling in vooral de tweede jaarhelft van 2018) en nadien terug een sterke daling die mogelijks nog dieper gaat dan het recente dieptepunt? Het zou kunnen maar weten doe ik dat uiteraard niet.
Het ook perfect mogelijk dat er eerst nog nieuwe koersrecords sneuvelen want weet je, de echt zeer lange termijntrend (bepaald op maandkoersen) is nog steeds stijgend. Weliswaar flirtend met met de steun. U gelooft mij niet? Kijk dan toch maar even naar de eerder vermelde Vanguard Total Stock Market ETF.
Wat er ook komen zal, voor een goed voorbereid belegger hoeft geen enkel scenario een probleem te zijn.
Ik zou zeggen: ‘Create a good and safe investing plan and stick to it’.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2017.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2016.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2015.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2014.
Beleg veilig, ook in 2019 !
Veel succes en beleggersplezier,
Geert
___________________________________________________________________________________
Uw beleggers-risico beperken én mooie rendementen behalen? Dat kan…
Klik hier en maak uw keuze uit onze 3 voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico!
___________________________________________________________________________________