Stoppen met beleggen kan lonend zijn.
Als belegger hebben we echter vaak het gevoel dat we constant in de markt moeten zitten. Maar is dat wel nodig? Wanneer we continu in de markt blijven zitten lopen we risico.
Met R+ denk ik steeds na over beursrisico’s en dus dacht ik eraan dat het risico dat men als ‘marktzittenblijver’ loopt is dat de eerder opgebouwde winst opnieuw verloren kan gaan.
Risico beperken kan ook (uiteraard!) door uit de markt te stappen.
Door niet belegd te zijn loop je geen risico op beursverlies. Mogelijks wel op winstderving maar alvast niet op beursverlies.
Ik neem als voorbeeld het eigen gemiddelde rendement van al onze Rendement Plus portefeuilles. Dat staat momenteel op +7,48%.
Leuk, het spaarboekje en de inflatie zijn op heden ruim geklopt. Als ik dit stukje begon met de zin “stoppen met beleggen kan lonend zijn” dan is dat nog zo gek niet, toch? Nu (27 juni 2019 was dat dan) volledig uit de markt stappen zou immers betekenen dat 7,48% netto jaarwinst (netto want de kosten zijn hierin reeds meegerekend) vastgeklikt wordt. Toch wel een mooie year-to-date winst zoals dat dan mooi in het Engels omschreven wordt.
Naast die mooie winst zou uit de beurs stappen tevens ook betekenen dat we de rest van het jaar gewoon lekker lui niets meer hoeven te doen, ons rendement is immers binnen.
De beurs mag dan doen wat ze wil mijn rendement en werk voor dit jaar zit erop en vooral stopt op dat moment ook mijn blootstelling aan beursrisico en dat kan zelfs bevrijdend werken. Er zijn immers leukere dingen te doen dan continu de beurs volgen.
Het is dus een systeem als een ander. Niet dat ik nu met de Rendement Plus portefeuilles echt uit de markt ga stappen – daarvoor beleg ik te graag – maar voor beleggers die met een minimum aan risico en met een minimum aan inspanning toch een mooi rendement willen halen zou dit een perfect systeem kunnen zijn.
Welke vragen kunnen we ons stellen?
Uiteraard rijzen ook bij zo’n een sterk risicobeperkend systeem heel wat vragen op.
- Wanneer stap je uit de markt? Bij welk percentage winst?
- Wat doe je als er vanaf de start geen winst is maar de portefeuille verlies draait? Wanneer stap je dan uit of blijf je gewoon zitten?
- Welke aandelen kies je voor zo’n systeem?
- Hoeveel percentage van je portefeuille zet je op dit systeem in?
- Wat is het grote nadeel van dit systeem?
Al deze vragen komen spontaan in mij op en zijn wellicht niet onbelangrijk. Toch zijn bovenstaande vragen niet zo speciaal want je stelt je deze (en andere) vragen best altijd, ongeacht met welk beleggingssysteem je aan de slag gaat. Een (korte termijn) trader zowel als een buy and hold-belegger, een trendbelegger of een counter-trendbelegger, een optiehandelaar zowel als een gewone aandelenbelegger of een belegger in ETF’s, grondstoffen, munten, enz., ieder type belegger stelt zich best vooraf deze en andere vragen. Enkel op die manier creëer je voor jezelf een beleggingsplan.
Zo’n plan is niet onbelangrijk. Het stelt je in staat disciplinair te handelen wanneer een bepaalde situatie zich voordoet. Vooral wanneer je beleggingen niet doen wat je er vooraf van verwacht had zal een strak beleggingsplan – met regels waarop je kan terugvallen als het fout dreigt te lopen – een sterk en geruststellend wapen binnen je beleggingsarsenaal blijken te zijn.
De beurs(koersen) continu volgen?
Voor veel beleggers betekent beleggen continu de beurs volgen. Als is dat strikt genomen niet nodig kan ik dat nog begrijpen. Men wil als belegger graag bedrijfs- en economisch nieuws opvangen in de hoop de goede beleggingen te kunnen aangaan. Nogmaals, om succesvol te beleggen is dat niet echt nodig. Veel beleggers echter gaan continu de beurskoersen volgen en dan liefst de koers van de aandelen die ze in portefeuille hebben. Ze kijken wel 10 keer per dag naar de beurskoersen, uiteraard in de hoop dat ze gestegen zijn.
Dit begrijp ik al wat minder. Continu de beurskoersen checken in de hoop dat hun aandelen meer waard zijn geworden lijkt mij eerder te wijzen op een verslaving. Meer nog, het kan ook wijzen op hebzucht en vooral ook op onzekerheid. Hebzucht omdat men liefst alleen maar stijgende koersen ziet zodat men het gevoel heeft steeds rijker te worden. Onzekerheid omdat men eigenlijk geen benul heeft van wanneer (lees: aan welke koers) men de aandelen zal verkopen. Verkopen aan 5% winst, aan 10% of misschien beter wachten tot er +12% op de tabellen staat? Men weet het niet en daarenboven vreest men ook dat er misschien wel geen winst zal zijn en hun aandelen op verlies zullen komen te staan. Moeten we dan verkopen aan -5% of beter aan -12,7%? Men weet het niet, men heeft geen plan. En dus checkt men nog maar eens de huidige koers van hun aandelen én uiteraard ook het bedrijfsnieuws én de analistenverslagen, én én én …
De beurs is net als de zee
Het mag duidelijk zijn dat er veel leukere dingen te doen zijn dan steeds met je neus achter het computerscherm of de smartphone te zitten om steeds die beurskoersen op te volgen. Beleggers zonder plan vallen hier vaak aan ten prooi. Ze zijn als het ware als mensen in een rubberbootje compleet overgeleverd aan de golven van de zee. Eens de zee woeliger wordt zal de zenuwachtigheid al beginnen toeslaan en zeker wanneer er stormweer opsteekt is de kans groot dat er heel wat drenkelingen zullen zijn.
De beurs is trouwens net als de zee. Ze kan kalm en vredig zijn maar eveneens ook zeer woest tekeer gaan. En zelfs al is de beurszee kalm, ze zit continu vol met gevaren die niet zelden plots (al dan niet kortstondig) opduiken.
Stoppen met beleggen (uiteraard tijdelijk) kan dan ook een niet onbelangrijk deel zijn van een beleggingsplan. Je kan tijdelijk stoppen met beleggen om diverse redenen. Hierboven beschreef ik dat je kan stoppen met beleggen eens je een bepaald rendement hebt behaald. Maar er zijn nog andere redenen waarvoor je tijdelijk zou kunnen stoppen met beleggen. Ik denk dan aan op vakantie gaan (en even alles loslaten, dus ook de beurs) of stoppen wanneer de beurstrend (even) niet meezit, enz.
In een vervolg op dit blogartikel heb ik een systeempje uitgewerkt dat je als belegger zou kunnen gebruiken om ook tijdelijk te kunnen stoppen met beleggen en er toch geld mee te verdienen. Ik ga het tevens ook in een tijdelijke voorbeeldportefeuille gieten. Dit vervolgartikel is echter enkel voorbehouden voor de Rendement Plus abonnees. Je kan mijn ‘Ik-stop-met-beleggen-beleggingsmethode’ hier lezen.
[ Wie af en toe eens een kort beursberichtje wil meepikken kan steeds terecht op onze Facebookpagina ]
Tot een volgende keer en vergeet het niet, …
Beleg veilig !
– Geert –