Vorige keer schreef ik dat angst voor de beurs – hoewel veel (nieuwe) beleggers dat niet meer kennen – terecht is. Steeds stijgende beurzen laten ons het gevaar vergeten en dus is angst terecht. Als het zo zit beleggen we eigenlijk beter niet, maar hey, schreef ik zopas niet ‘steeds stijgende beurzen’? Is die angst dan toch niet onterecht?…
… en dus dacht ik vandaag na over volgende quote:
“Je hebt angst voor de beurs? Onterecht!”
Geert | Rendement Plus
Onterechte angst voor de beurs bij beleggers
Net als vorige keer ga ik dit blogstukje opdelen in 2 deeltjes met zo goed als dezelfde titel.
Waar ik het toen had over terechte angst heb ik het nu over onterechte angst, zowel bij beleggers als bij (nog) niet-beleggers.
Bij beurspaniek verkopen heel wat beleggers (ook grote, professionele beleggers) veel van hun aandelenposities, niet zelden zonder te kijken naar de kwaliteit van het bedrijf. Er heerst paniek, men denkt niet meer of toch minder rationeel en verkoopt alles in een blinde impuls.
Dat versterkt de verkoopgolf nog met steeds lagere aandelenkoersen tot gevolg. Toch bieden steeds lagere koersen ook kansen.
Kwaliteit drijft steeds boven. Net als vet op de soep drijft, drijven vet goede bedrijven ook steeds boven. Bij een beurscrash moeten echter ook die vet goede bedrijven vaak tientallen procenten prijsgeven.
Niet leuk, maar de kwalitatieve bedrijven zullen bedrijfsmatig geen of veel minder last van de crisis ondervinden. Ze zullen mogelijks evenveel of misschien zelfs meer verkopen. Hun winsten blijven op peil of worden groter. De uitbetaalde dividenden zakken niet (of nauwelijks) en groeien niet zelden nog aan.
Na enige tijd komt de rede terug bij beleggers. In het beging eerder weinig, maar steeds meer beleggers zullen opmerken dat bepaalde bedrijven teveel zijn afgeslacht door de algemene paniek. Zien verkopen doet immers verkopen.
Maar intussen kunnen die vet goede kwaliteitsbedrijven aangekocht worden aan een veel lagere prijs. Ook het dividendrendement is intussen om van te smullen.
Ja, er heerst bij de meesten nog angst maar pientere beleggers merken steeds meer kansen op. Bijgevolg komen (in het begin zelfs eerder ongemerkt) steeds meer kopers in de markt. Ze vissen naar de kwalitatieve aandelen die hun waarde en sterkte reeds voldoende bewezen hebben.
Koopjesjagers noemt men ze vaak maar het zijn vooral verstandige beleggers die hun huiswerk gemaakt hebben en die een plan hebben, al was het maar het eenvoudige plan te kopen als het bloed door de straten vloeit.
Beurzen beginnen in die eerste fase te vertragen met dalen om daarna uit te bodemen (zijdelings evolueren). Nog later beginnen ze zelfs terug te stijgen en ja hoor, nog enige tijd later verbreken ze alweer de vorige records.
Dit proces kan lang duren, zelfs vele jaren. Toch is dat niet steeds zo en komen kopers sneller terug naar de markt.
De angst is dan ook onterecht. Ook wanneer herstel (of het zetten van nieuwe records) jaren op zich laat wachten is de angst om van de beurs weg te blijven onterecht want:
- vooreerst komt het – minstens en eerst voor die vet goede bedrijven – weer goed, dat zagen we hierboven al.
- Ten tweede volgen de iets mindere bedrijven later ook gewoon weer de nieuwe trend van stijgen. Ook met deze aandelen valt dan (veel) winst te rapen.
- Ten derde is het steeds verrassend om te zien hoe weinig beursgenoteerde bedrijven er echt failliet gaan tijdens een crisis. Ja, ze hebben het zeer moeilijk en stonden echt wel op de rand van de afgrond maar doorgaans krabbelen ze recht, vinden zichzelf terug uit, vinden steun en hulp, reorganiseren zich en… knopen terug aan met winst. Ook die bedrijven worden dan opnieuw winnaars.
- Ten vierde doen beleggers er goed aan om tijdens een beurscrisis gespreid centen in de beurs te blijven stoppen. Men koopt dan immers aan een lagere prijs aandelen van bedrijven uit de vorige drie puntjes. Niet zelden koopt men zelfs wat aandelen van de nieuwe bedrijven van de toekomst. Kleinere, recent op de beurs genoteerde bedrijven waarvan er enkele uitgroeien tot echte groeibedrijven en echte mastodonten. Ik moet je niet vertellen welke koersprestaties die nieuwkomende winnaars zullen afleggen. Relatief snelle winst is dan eigenlijk zo goed als zeker maar wie zijn of haar cool weet te bewaren houdt die aandelen zeer lang bij zodat winsten van vele honderden procenten zeker niet uitgesloten zijn.
- En ten vijfde, zelfs als de beurs niet meteen aan een nieuwe stijgende trend begint maar eerst jaren zijdelings evolueert kunnen er ook mooie winsten gescoord worden. Het meepikken van korte tussentijdse opwaartse bewegingen is dan de boodschap.
Het mag duidelijk zijn dat beleggers op termijn dan ook geen angst voor de beurs moeten hebben. Er liggen steeds en op diverse manieren kansen.
Onterechte angst voor de beurs bij (nog) niet-beleggers
Mensen die nog niet beleggen zijn trots en fier op zichzelf tijdens een beurscrash.
“Zie je wel, ik wist het dat ik ver weg van de beurs moest blijven. Mijn spaarcenten zouden tijdens deze crash heel wat gesmolten zijn mocht ik in de beurs hebben gezeten.”
Dat klopt, alleen gaat wie zo denkt voorbij aan:
- de mogelijkheid om zijn aandelenportefeuille te beschermen zodat de schade beperkt kan gehouden worden én,
- het feit dat beursdalingen, beurscorrecties, of beurscrashes – hoe je ze ook wenst te noemen – kansen bieden (dat zagen we hierboven al) én,
- dat de kans bestaat dat men gaat denken dat die crashes zeer regelmatig voorkomen (terwijl ze eerder uitzonderingen zijn) waardoor men gewoonweg nooit de stap naar de beurs zet én,
- zowel in stijgend, dalend als zijdelings evoluerende beurzen winsten kunnen gemaakt worden. Verlies maken ligt in mindere mate aan de beurs zelf maar vooral aan jezelf.
Dat de beurs meedogenloos kan zijn daar sloot ik vorige keer mijn blogartikel mee af. Dat mag echter geen reden zijn om de beurs bij voorbaat als alternatief voor het spaarboekje uit te sluiten. Er liggen tal van kansen in de aandelenmarkten, want weet je, ook je spaarboekje (ik noem het liever verliesboekje) kan meedogenloos zijn. Zeker in de huidige tijden van zeer lage (soms zelfs negatieve) rente en hoge inflatie.
Op het moment dat ik dit schrijf hoor ik toevallig net op de radio dat we de hoogste inflatie (levensduurtestijging) in maar liefst 40 jaar kennen. Goederen en diensten werden in januari 2022 maar liefst 7,59% duurder schrijft men in de krant Het Laatste Nieuws.
Deze stijging van diverse prijzen is echter geen probleem van slechts één maand, nee, dat is reeds enkele jaren aan de gang maar in 2021 liep het wel flink uit de hand. Zo werden hout, gas, elektriciteit, benzine, diesel en veel voedingswaren, diensten en goederen heel wat duurder. Sommige producten meer dan verdubbelden zelfs in prijs.
Het spaarboekje zal ons dan ook niet redden. We gaan om rendement te halen of om niet of minder snel slapend armer te worden moediger moeten zijn. En dat betekent… beleggen.
Beleggen of investeren kent zijn risico’s, dat is juist maar niets doen duidelijk ook. Slapend rijk worden is weinigen gegeven maar slapend arm worden is het deel van een grote massa!
Lees hier deel 1 uit deze tweedelige artikelreeks: ‘Je hebt angst voor de beurs? Terecht!
Veel beurssucces en vooral…
… beleg veilig !
Geniet van je beursstrategie en de + in je rendement.
En tot volgend jaar,
Geert
+
Word je graag op de hoogte gehouden van mijn beursinfo. Vul dan hieronder je mailadres in. Je wordt dan via mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd‘ automatisch verwittigd wanneer nieuwe Rendement Plus beurstips verschijnen. Alvast bedankt!