Madame Soleil is een slecht belegster en ja, haar partner, meneer Soleil een slecht belegger. Wees daar maar zeker van. Hoewel ik dagelijks met de beurs bezig ben zal ik mij nooit voor meneer of madame Soleil uitgeven…
… en dus dacht ik vandaag na over volgende quote:
“Wie met de beurs verbonden is wordt vaak voor madame Soleil aanzien”
Geert | Rendement Plus
“Zit koers x of y erin denk je?”,
“Zal bitcoin naar 100000 gaan?”, “Of naar 500000? Of toch eerder naar 20000 dollar?”,
“Lotus is toch een goed aandeel, dat zal zeker naar 8000 gaan toch? Of staat het nu te hoog en koop ik het beter niet?”
“Tegen wanneer zal aandeel x of y verdubbelen?”
“Wat een goed bedrijf, wat een technologie. Ik moet dat zeker kopen, toch? De koers zal sterk stijgen en minstens maal 5 gaan op termijn of niet soms? Wat denk jij”
Ik ben madame Soleil niet
IK WEET HET NIET!
Wees niet bang of gechoqueerd, omdat ik met bovenstaand kort zinnetje wat aan het ‘schrijfroepen‘ ben. Het is eerder als grap dan als kwade uitdrukking bedoeld.
Toch is het vaak zo dat wie dagelijks met de beurs verbonden is regelmatig bovenstaande of soortgelijke – naar de toekomst hengelende – vragen voorgeschoteld krijgt.
Beursschrijvers, beursanalisten, beursgoeroes, topbeleggers, beursspecialisten binnen banken, uitgevers van beursmagazines en beleggingsblaadjes, enz., allen worden ze regelmatig gevraagd welke aandelen men zou moeten kopen.
Ik zie me niet als een beursspecialist, nog minder als een beursgoeroe. Ik ben een gewoon, eenvoudig beursschrijver of beursverslaggever zo je wil. En ja, ik ben de oprichter van Rendement Plus. Mogelijks wist je dat al want je bent hier nu op de Rendement Plus website dit artikel aan het lezen.
En ja, ik beleg ook, zowel privé als binnen mijn Rendement Plus-initiatief maar ik pretendeer zeker en vast geen beurswaarzegger te zijn.
Wat mensen mij en andere ‘beursmensen’ eigenlijk vragen is om in de toekomst te kijken. Ze vragen naar voorspellingen. Meer nog, eigenlijk stellen ze de vraag welk aandeel ze moeten kopen gewoon uit onzekerheid. Ze weten niet goed of ze hun zuurverdiende centen zouden toevertrouwen aan aandeel x of y.
Als een beursspecialist hun aandelen-koopidee zou bevestigen dan zullen ze gemakkelijker tot aankoop durven overgaan. Hun onzekerheid wordt minder omdat een ‘beursspecialist’, een ‘beurskenner’ het gezegd heeft. Al zeker wanneer dat gebeurt door een bekende beursspecialist.
Toch heeft die bevestiging weinig waarde. Het is immers ook maar de mening van een mens, o.k. misschien wel een beursmens, maar toch vooral een gewone mens.
Niemand weet het
Ik weet dus ook niet welk aandeel je moet kopen zodat je met zekerheid winst zal maken.
Meer nog, NIEMAND weet dat. Echt waar jong, niemand!
Velen zullen dit misschien spijtig vinden en mogelijks zelfs niet geloven maar toch is het zo.
Ik kan de mogelijke ontgoocheling wel begrijpen hoor.
Vooreerst willen beleggers winnaars in portefeuille. Waarom? Heel eenvoudig, beleggers willen (extra) rendement halen. Er zijn uiteraard ook tal van beleggers die gewoonweg en zonder schaamte (schat)rijk willen worden.
Niets mis mee. Dat mag allemaal van mij. Of dat zal lukken is iets anders maar als belegger moeten we misschien wel met een winnaarsmentaliteit voor de dag komen. We moeten geloven dat een mooi rendement halen wel degelijk kan. En dat is ook zo: een mooi rendement behalen is zeker mogelijk.
En dus zoeken we winnende aandelen via talrijke manieren. Sommigen zweren bij technische analyse en anderen bij fundamentele analyse om pareltjes van aandelen te ontdekken.
Nog anderen lezen jaarverslagen, financiële kranten of beursblaadjes. Er zijn er die naar financiële televisiezenders kijken, beursblogs lezen of beursanalisten en webinars volgen. Allemaal met de bedoeling beurswinnaars te vinden.
En ja, ook ik wordt regelmatig de vraag gesteld welk aandeel men moet kopen. Wie wordt de nieuwe beurslieveling?
Mijn antwoord is dan niet zelden dat mijn glazen bol gisteren toevallig op de grond is gevallen. In een miljoen stukjes lag hij daar. Helaas gebeurde dat net voor mijn bol me zou vertellen welk aandeel de volgende winnaar zou worden.
Spijtig, heel spijtig.
De beurs zou ophouden te bestaan
Maar is dat wel zo? Is dat wel spijtig? Zet je schrap want ik ga nog eens ‘schrijfroepen‘.
NEE, DAT IS NIET SPIJTIG! DAT IS ZELFS GOED.
Wat is daar nu goed aan, denk je dan? Mocht iemand mij met zekerheid kunnen vertellen met welk aandeel ik de jackpot zal winnen dan zou dat toch fantastisch zijn. Het is dus toch spijtig dat niemand die gave geeft.
Welnu, je hebt en heel klein beetje gelijk. Mocht iets of iemand mij alleen de juiste, winnende aandelen doorgeven dan zou ik rijk worden. Zonder veel moeite zelfs. Ik moet gewoon die aandelen kopen.
Maar toch werkt het niet zo. Eén, (nogmaals) er is geen voorspeller die deze info kent en twee, mocht die toch bestaan dan zal ik niet alleen geïnformeerd worden. Wellicht zullen alle beleggers naar de info van die perfecte vorspeller dingen (al dan niet tegen betaling).
Na enige tijd zou iedereen dan ook weten welke aandelen gaan stijgen en tot welke koers. Op dat moment zou de beurs meteen ophouden te bestaan.
Als iedereen weet dat aandeel x of y tot bijvoorbeeld 100 euro zal stijgen (omdat dit de aandelenwaarde van het bedrijf is) dan zouden u en ik het aandeel niet willen kopen aan een koers hoger dan 100 euro. De waarde is immers 100 euro.
Omgekeerd zou ook niemand willen verkopen aan een koers lager dan 100 euro. Want opnieuw: de waarde is 100 euro.
En dat is het dan; de beurshandel valt stil want iedereen weet met zekerheid dat de waarde 100€ is. Kopers willen geen hogere prijs betalen en verkopers willen geen lagere prijs aanvaarden.
Het is dan ook helemaal niet spijtig dat niemand de exacte toekomstige waarde van een bedrijf kent. Veel factoren (interne en externe) hebben op de waarde van een bedrijf en dus op de prijs van een aandeel hun invloed.
Die onzekerheid over de exacte toekomstige waarde is meteen het grootste geschenk voor een belegger. Onzekerheid zorgt immers voor beurshandel.
Door die onzekerheid zijn er zo goed als altijd beleggers te vinden met een andere visie op die toekomstige waarde. Er zijn steeds beleggers die vinden dat bedrijf x of y (veel) meer of (veel) minder waard is dan 100 euro per aandeel. Sommigen zullen het aandeel aan 100 euro te duur vinden maar anderen zien het dan weer als een koopje… en zo heeft men beurshandel.
Maar of je nu van oordeel bent een aandeel te kopen, te houden of te verkopen,… ik ben alvast Madame Soleil niet.
Wat ik als beursanalist wel doe is analyseren hoe de kansen van een aandeel liggen en bijgevolg hoe mijn kansen als aandeelkoper of aandeelhouder liggen. De beurs gaat dus eerder over analyseren dan over voorspellen.
Veel beurssucces en vooral…
… beleg veilig !
Geniet van je beursstrategie en de + in je rendement.
En tot volgend jaar,
Geert
+
Word je graag op de hoogte gehouden van mijn beursinfo. Vul dan hieronder je mailadres in. Je wordt dan via mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd‘ automatisch verwittigd wanneer nieuwe Rendement Plus beurstips verschijnen. Alvast bedankt!