Rentestijgingen zijn doorgaans niet goed voor de aandelenmarkten. Nu zal u misschien zeggen dat de rente toch zeer laag staat, soms zelfs negatief is en dat er bijgevolg geen probleem is? Dat klopt maar de hoogte van de rente op zich is niet meteen het belangrijkste punt, de richting die de rente uitgaat is belangrijker…
… en dus dacht ik vandaag na over volgende quote:
“Gaat de rente hoger, wordt het voor de beurzen pover”
Geert | Rendement Plus
Stijgende rentevoeten of zelfs al de intentie om de rente op te trekken hebben hun impact op de beurzen.
Doorgaans resulteert dat in dalende aandelenkoersen. Ook opvallend is dat, op het moment van schrijven toch, dit ook resulteert in dalende koersen van cryptomunten.
Vaak wordt verwacht dat belangrijke cryptomunten zoals Bitcoin, Cardano, Ethereum,… – net als goud en zilver – bescherming brengen wanneer aandelenmarkten in de problemen komen. Tot op heden lijkt dat alvast nog niet zo te zijn.
Wat niet is kan misschien ooit nog komen maar vooralsnog blijkt dat wanneer de aandelenbeurzen forse klappen krijgen de cryptobeurzen dat voorbeeld volgen, zelfs nog met sterkere kracht.
Wanneer ik dit artikel schrijf (7 januari 2022) is dit thema zeer actueel. De langetermijnrente stijgt in Amerika voor het eerst sinds lang boven 1,5%. In België zien we momenteel ook een stijging van de langetermijnrente naar 0,1%.
De lange termijnrente is dus zeker nog zeer laag maar was voorheen met -0,2% zelfs negatief (België leende net als tal van andere Europese landen dus gratis).
Rentestijgingen hebben gevolgen voor gezinnen en bedrijven
Op zich is het probleem in eerste instantie niet zozeer hoe hoog de rente staat maar wel welk richting ze uitgaat (dalen, stijgen of stabiel blijven). Begrijp mij niet verkeerd, hoe hoger de rente hoe problematischer dat uiteraard wel is voor o.m. de beurzen, de economie, de bedrijven en de burgers.
Dat is logisch want hoe hoger de rente, hoe hoger de kost voor gezinnen en bedrijven om te ontlenen. Leningen dienen terugbetaald te worden en dat vraagt bij een hogere rente meteen ook een grotere hap uit het gezins- of bedrijfsbudget. Dat laat op zijn beurt minder ruimte voor andere aankopen of investeringen wat de economie kan laten afkoelen.
De economie laten afkoelen is net het doel van rentestijgingen (rentedalingen moeten de economie aanzwengelen).
Ook nu zien we dat door het heropenen van de economie (winkels, culturele activiteiten, sportactiviteiten, horeca, reissector,…) het leven terug op gang gekomen is. Corona legde dat een tijdlang gedeeltelijk of met tussenpauzen stil, toch minstens voor een aantal sectoren.
Mensen kunnen door de heropening terug volop spenderen waardoor de vraag naar allerlei producten en diensten groot is. De economie draait dan ook goed. Zo goed zelfs dat er in een aantal producten schaarste is wat de prijzen ook sterk doet opleven. De schaarste wordt o.m. veroorzaakt door personeel dat tijdelijk uitvalt en in quarantaine dient te gaan omwille van coronabesmettingen. Na de delta variant blijkt vooral de omikron variant zeer besmettelijk te zijn en zorgt voor heel wat personeelsuitval..
Wie prijsstijgingen zegt, zegt inflatie. Deze wil men beheersbaar houden of de kop indrukken door een hogere rente. Hyperinflatie dient zeker vermeden te worden zodat burgers en bedrijven niet plots in hoge financiële nood zouden komen.
Rentestijgingen hebben gevolgen voor beleggers
Ken je T.I.N.A.? Ik kijk in je geest en zie dat je aan die sexy Tina Turner denkt. Het zou echter ook kunnen dat ik nu in mijn eigen geest aan het kijken ben 😉.
Ah, wat ik of jij in onze hersenpan aan beelden tevoorschijn toveren maakt weinig uit. Toch is T.I.N.A. voor beleggers echt wel sexy. T.I.N.A. staat immers voor There Is No Alternative. Daarmee wordt aangegeven dat er in bepaalde perioden geen alternatief is voor aandelen.
Wanneer de rente laag is dan geven laag-risico-producten (denk aan spaarboekjes, termijnrekeningen, staatsobligaties,…) onvoldoende rente om het rendement dat haalbaar is op de aandelenbeurs te evenaren of te overtreffen. Er is voor wie een hoger rendement wil behalen geen alternatief dan naar de beurs te trekken.
Een ander probleem is dat ook dividenden minder de moeite lonen bij rentestijgingen. We zijn er momenteel nog heel ver vanaf maar stel dat je op je spaarboekje een netto risicovrije rente van 1,5% zou krijgen, gewoon om je centen een jaar lang onaangeroerd te laten staan. Veronderstel ook dat je op een aandelenpositie een netto dividenduitkering van 1% krijgt dan wordt het zeer verleidelijk om de aandelen niet te kopen, het risico niet te lopen en gewoon de spaarcenten op je spaarrekening op te hopen.
Wie toch wil beleggen in perioden van hoge rente zal er dan mogelijks goed aan doen het geweer van schouder te veranderen. Kiezen voor defensievere aandelen i.p.v. groeiaandelen kan dan verstandig zijn.
Meer defensieve aandelen geven vaak een hoger dividend terwijl de meeste groeiaandelen zelfs geen dividend geven en daarbij ook gevoeliger zijn voor koersdalingen in deze perioden.
Ook het (weliswaar enkel op een beveiligde manier) rendementsgericht schrijven van opties (om premie-inkomsten te genereren) kan in tijden van hogere rente uitkomst bieden.
Beleggers zien de rente oplopen. Ze weten dat dit voor de beurzen niet interessant is. Ze zien ook de inflatie (stijging van de levensduurte) oplopen en daarenboven weten ze ook dat de burger in de straat de prijzen ziet oplopen. Het leven wordt snel duurder concluderen de Jannen en Miekes van deze wereld en dus gaat de vinger op de knip.
De vinger op de knip; dat heb ik altijd al een vreemde uitdrukking gevonden maar het betekent gewoon dat men zuiniger wordt. Jan met de pet en Mieke met het sjaaltje verliezen hun vertrouwen. Ze worden voorzichtiger bij het uitgeven van hun zuurverdiende centen. Ze concluderen dat het met wat minder ook kan en ja, helaas, soms ook gewoon moet! Ook dat heeft voor beleggers gevolgen uiteraard.
Beleggers beleggen immers in bedrijven die goederen en diensten produceren. Die bedrijven zien hun verkopen teruglopen door al die vingers op de knip. Daarenboven zullen ook de bedrijven zelf minder investeren en minder aankopen bij andere bedrijven.
Minder verkopen is minder winsten en dat betekent voor beleggers dan weer lagere (of zelfs geen) dividenden en minder sterke koersstijgingen of zelfs koersdalingen.
Conclusie
Momenteel is sexy T.I.N.A. nog steeds aanwezig maar door rentestijgingen wordt haar minirokje toch ietsje langer.
Het is misschien wat meer zoeken naar bedrijven die de prijsstijgingen snel kunnen doorrekenen aan hun klanten zonder dat ze daardoor veel omzet zullen verliezen. Dat zijn natuurlijk winnende bedrijven in perioden van hoge rente. Het zijn zij die hun koersen en dividenden in perioden van hogere rente mogelijks toch zullen zien stijgen.
Het betekent immers doorgaans ook dat die bedrijven goed geleid worden door een sterk en ervaren management. Een management die het bedrijf door de storm kan loodsen.
Veel beurssucces en vooral…
… beleg veilig !
Geniet van je beursstrategie en de + in je rendement.
En tot volgend jaar,
Geert
+
Word je graag op de hoogte gehouden van mijn beursinfo. Vul dan hieronder je mailadres in. Je wordt dan via mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd‘ automatisch verwittigd wanneer nieuwe Rendement Plus beurstips verschijnen. Alvast bedankt!