Aandelen worden vaak met goede moed, voor de lange termijn gekocht. Buy and hold heet dat dan. Uiteraard is daar niets mis mee maar is dat altijd en voor iedereen een goede beleggingsmethode? Wordt er ook door de ‘buy and holders’ al niet eens iets over het hoofd gezien? Ik vraag het me af,…
… en dus dacht ik vandaag na over volgende quote:
“Als aandelen dalen wordt buy and hold vaak buy and hope”
Geert | Rendement Plus
Buy and hold staat voor aandelen kopen en gewoon bijhouden. Liefst voor een zeer lange periode. In de cryptowereld noemt men deze beleggingsmethode HODL. Dat staat dan weer voor Hold On For Deer Life (of bijhouden voor het leven).
Binnen de aandelenwereld is Warren Buffet een zeer succesvol belegger die liefst aandelen koopt om nooit meer te verkopen. Buy and hold dus maar eigenlijk is de jeugdige term HODL ook perfect, op de intussen reeds 91-jarige Buffet van toepassing.
Geduld is een mooie gave maar hebben we het wel?
Beleggen met de buy and hold methode is zeker een goede strategie. Dat hoeft daarom niet te betekenen dat je je aandelen levenslang gaat bijhouden. De bedoeling is wel om ze zeer lang (liefst jaren) bij te houden.
Dat is alvast een goede ingesteldheid. Aandelen selecteren, kopen en wegleggen (lees: er voor lange tijd niet meer naar omzien), simpel toch? Alleen is dat enerzijds vaak moeilijker dan gedacht en kunnen er anderzijds ook problemen om de hoek komen loeren.
Buy and hold is vaak moeilijker dan het lijkt omdat aan het luik ‘wegleggen’ veel beleggers moeilijk kunnen weerstaan. We leven in tijden waarin we onze aandelen continu bij ons hebben. Jazeker, ze zitten in onze broekzak, onze sjakos (geef toe, dit is toch een veel leuker woord dan handtas), onze vestzak of ze liggen minstens in onze auto.
Waar zitten onze aandelen vraag je? Wel in onze smartphone en die hebben we meestal wel ergens dicht in onze buurt.
Met onze aandelen zo dichtbij is nakijken hoe ze presteren snel en eenvoudig gebeurd. Daardoor wordt het moeilijker ze niet te verkopen mochten ze dalen.
Wanneer dat gebeurt slaat bij menig belegger de angst toe en is men al gauw vergeten dat men de aandelen kocht om ze buy and hold-gewijs zeer lang bij te houden.
Tot daar dus het mooie idee van buy and hold. Koppel de nabijheid van onze gsm aan, zeg maar, het zwakke karakter van de belegger en hupsakee, daar gaan de aandelen alweer de deur uit.
Om goede buy and holders te zijn hebben we dus heel wat geduld nodig. Buy and hold is om deze eenvoudige reden dan ook niet voor iedereen weggelegd. De ongeduldige onder ons kiest dan wellicht beter voor een wat meer actievere strategie.
Stockpicking
Veel beleggers die de buy and hold-methode willen toepassen falen dus door gebrek aan geduld maar voor velen is dat eigenlijk zo slecht nog niet.
Ik zie immers ook een ander probleem.
De bedoeling is uiteraard aandelen te kiezen die gedurende de lange tijd dat we ze gaan bijhouden gaan stijgen. Fantastisch, dat wil ik. Ik wil dat mijn aandelen stijgen.
Helaas is dat niet altijd evident. Zelfs al kiezen we topaandelen, aandelen die ondergewaardeerd zijn, aandelen met een sterke track record (sterke historische (koers)prestaties), een goed management, enz., dan nog is dat geen garantie dat die aandelen zullen stijgen. Achteraf gaan we dat weten maar achteraf is het gemakkelijk natuurlijk.
Een bijkomend probleem is dat veel buy and hold-beleggers aandelen gekozen hebben die ze om diverse redenen – waarvan ik hierboven enkele vermelde – top vinden. Ze geloven in die bedrijven en zien nauwelijks eventuele mindere zaken. Ze zijn eigenlijk reeds verliefd geworden op die aandelen, misschien zelfs al nog voor ze aangekocht werden.
Of het nu daadwerkelijk topaandelen zijn of niet, onbewust brainwashen beleggers zichzelf. Door enkel nog de positieve kanten te zien menen ze echt een topaandeel ontdekt te hebben dat ideaal is om buy and hold-gewijs voor zeer lange tijd in portefeuille te houden.
Als het (koerstechnisch) misloopt verkopen ze de aandelen niet. Nee, dat vinden ze zeker geen optie want het zijn, zoals je al kan raden, aandelen van topbedrijven. Verkopen is uit den boze want met de koers komt het wel weer goed.
Niet zelden koopt men (de al flink gedaalde aandelen) nog bij wat de situatie alleen maar erger zal maken. De verliezen lopen dan nog meer op omdat de totale impact op het portefeuillekapitaal groter is geworden.
Vanuit dat oogpunt is te weinig geduld dus zo slecht nog niet want dan worden de slecht presterende aandelen wel verkocht – laat staan dat men ze bijkoopt – en kan de schade beperkt blijven.
Het probleem is dan ook die verliefdheid, dat blinde geloof in die – naar de mening van de belegger die ze kocht – top ‘goede huisvader’-bedrijven.
Buy and hold beleggers denken dat ze door stock picking dit slecht scenario kunnen vermijden. Ze gaan immers voor ondergewaardeerde aandelen en dat komt sowieso goed. Maar stock picking is gemakkelijker dan het lijkt, zeker in een stijgende beursomgeving. De meeste aandelen, goede of minder goede, stijgen dan immers toch.
Buy and hold and protect
Die zogenaamde topaandelen of goede huisvader aandelen kunnen wel degelijk ook in een dalende spiraal terechtkomen. Die dalende trend kan kort zijn maar evenzeer maanden of zelfs jaren aanhouden.
Stock picking alleen zal dan de redding niet brengen. Dalen is immers dalen en wanneer de daling te groot wordt zal dat ook op je portefeuillekapitaal gaan doorwegen, zeker als je initiële positie (al dan niet samen met later bijgekochte posities) aan de grote kant was.
Daarenboven zal in een dalende markt niet gewoon één aandeel uit je buy and hold portefeuille dalen maar wellicht eerder veel aandelen. Allemaal die dalers beginnen dan op het portefeuillekapitaal te wegen.
Afhankelijk van hoe hoog de prijs was die je voor het top buy and hold-aandeel betaalde zal je verlies uiteraard hoger of lager uitvallen. Toch is het vaak zo dat een aandeel dat eerst als buy and hold positie werd aangekocht uitdraait op een buy and pray- of een buy and hope-positie.
Er is immers verlies en wellicht is dat al een flinke tijd zo. Het verlies werd ook enkel maar groter (en eventueel na bijkopen nog extra groter). Stilaan begint de begint de oorspronkelijk overtuigde buy and hold-belegger het minder positief in te zien.
Van verkopen wil hij nog steeds niet weten en mogelijks is verkopen ook eenvoudigweg te laat zijn nu. De koers is misschien al veel te diep weggezakt zodat bij verkoop slechts een fractie van de investering kan teruggewonnen worden. Stilaan wordt in het hoofd van de belegger de oorspronkelijke buy and hold strategie in alle stilte omgevormd naar een hoop (hope) en bid (pray) strategie.
Buy and hope of buy and pray hebben als het ware geruisloos de buy and hope strategie geïnfecteerd. Geen vaccin dat daar tegen opgewassen is. Het enige wat dan nog redding kan bieden is toch nog verkopen. Ook al is het met groot verlies, de pagina kan dan op z’n minst toch omgedraaid worden. Eruit leren en verdergaan is dan het doel.
Uiteraard kan men het afgestrafte aandeel toch ook blijven bijhouden en hopen op een mirakel. Dat kan komen maar het kan jaren en zelfs tientallen jaren op zich laten wachten, als het ooit al komt natuurlijk. Al die jaren zit je dan wel op een kwelduivel in je portefeuille te kijken en mis je mogelijks betere opportuniteiten.
Oplossing
Voor wie het echter zover niet wil laten komen is er een oplossing. De combinatie van verlies niet al te hoog laten oplopen en toch buy and hold beleggen is mogelijk.
Buy and hold and protect is de weg.
Bescherm je aandelen – ook diegene waarin je sterk gelooft en voor de lange termijn wil bijhouden – minstens met een stoploss (op een veraf geplaatste afstand zodat de koers toch voldoende bewegingsruimte krijgt) of met gekochte putopties.
Verder is uiteraard ook zoeken naar degelijke bedrijven (het befaamde stock picking) een voordeel maar verwacht daar geen absolute bescherming van. Stock picking zorgt ervoor dat de kans groter wordt dat je een degelijk bedrijf te pakken hebt maar mocht het toch een verliezer worden dan zal bescherming toch moeten komen van de stoploss, de position sizing (de grootte van je positie) en/of gekochte, beschermende putopties.
Veel beurssucces en vooral…
… beleg veilig !
Geniet van je beursstrategie en de + in je rendement.
Tot later,
Geert
+
Word je graag op de hoogte gehouden van mijn beursinfo. Vul dan hieronder je mailadres in. Je wordt dan via mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd‘ automatisch verwittigd wanneer nieuwe Rendement Plus beurstips verschijnen. Alvast bedankt!