‘Waarvoor sparen?’ is het onderwerp van dit tweede deel in de reeks starten met sparen. In deel 1 stelde ik me de vraag ‘waarom sparen?’. Beide vragen zijn nauw aan elkaar verwant maar in dit deel wil ik toch eerst wat dieper ingaan op enkele interessante zaken of doelen waarvoor men kan sparen.
Het antwoord op ‘waarom sparen’ is kort samengevat: buffer opbouwen voor moeilijkere tijden en/of voor het financieren van (leuke) extraatjes in de toekomst. Sparen laat je reserve opbouwen die je in staat stelt uitgesteld te kopen. Daarenboven geeft een opgebouwde spaarbuffer ook gemoedsrust. Je weet immers dat je altijd ergens op kan terugvallen wanneer dat nodig zou zijn.
Het antwoord op ‘waarvoor sparen?’ is eveneens zeer eenvoudig: voor zowat alles wat we maar graag willen.
Inderdaad, we sparen voor de meest uiteenlopende zaken, diensten of doelen. Waarvoor we sparen kan voor iedereen verschillend zijn. Toch zijn er vaak zaken die terugkomen wanneer ik hoor voor wat mensen allemaal sparen.
Op een aantal van deze spaardoelen wil ik iets dieper ingaan.
Sparen voor …
… van alles en nog wat. Je kan het zo gek niet bedenken voor wat een mens zoal kan sparen. Ik geef een, uiteraard onvolledige, opsomming. De meeste van die zaken ga ik niet verder bespreken maar enkele zijn naar mijn mening wel degelijk interessant om wat dieper op in te gaan.
Hier gaan we: je kan gaan sparen voor …
- het aanleggen van een buffer voor moeilijkere tijden,
- een nieuwe auto, moto, boot, (elektrische) fiets,…, kortom allerlei, al dan niet milieuvriendelijke versies, van voertuigen,
- het (her)inrichten van je woning,
- het (her)inrichten van je tuin en/of terras,
- het maken van een leuke citytrip of zelfs een heuse reis naar de andere kant van de wereld of gewoon richting zon of sneeuw ,
- een nieuwe platenspeler, T.V., laptop, smartphone of allerlei andere elektronische toestellen en gadgets,
- een nieuwe aanwinst voor je verzameling die je stap voor stap wat uitbreidt,
- boeken, concerttickets, vlieg-, trein-, en andere tickets, culturele evenementen, enz,
- je hobby,
- een lekker etentje,
- het verrassen van je partner, vrienden of (groot)ouders,
- om je kinderen en/of kleinkinderen een duwtje in de rug te geven,
- een beter pensioen,
- het aankopen van vastgoed,
- het aankopen van aandelen,
- het aankopen van Bitcoin of andere cryptomunten,
- het aankopen van een andere belegging
- …
Wees voorzichtig met wat je wenst
Het lijstje hierboven kan eenieder naar hartenlust uitbreiden volgens zijn of haar eigen voorkeur en behoeften.
Uiteraard kunnen en mogen spaarcentjes al eens dienen voor een verwennerij. Daar is niets mis mee. Meer nog, mensen die eerst sparen en pas dan een concert of een etentje inplannen hebben het begrepen. Eerst wat sparen en pas dan genieten (van de verwennerij). Niet omgekeerd dus.
Wie geen spaarcenten heeft maar toch die nieuwe televisie, dat concertticket, enz. koopt zal daarvoor schulden moeten aangaan. Dat kan bij vrienden of familie zijn maar dat kan ook via de kredietkaart.
Leningen aangaan voor allerlei niet echt noodzakelijke verwennerij is niet verstandig en zelfs gevaarlijk.
Wie immers niet tijdig het (duur) krediet (krediet opnemen via een kredietkaart – ook al eens creditkaart of creditcard genoemd – is zeer duur) terugbetaald kan heel snel in financiële problemen geraken.
Vooreerst dien je de aankopen terug te betalen (logisch want dat is het principe van lenen of krediet aangaan) maar daarbovenop dient ook de rente terugbetaald te worden. In de huidige tijd liggen rentetarieven voor het opnemen van krediet via een kredietkaart gemakkelijk tussen 8 en 15%. Het mag duidelijk zijn: lenen via een kredietkaart is zeer duur.
Voor wie zo’n krediet slechts voor een heel korte periode of voor een zeer klein bedrag nodig heeft zal de te betalen rente niet zwaar doorwegen. Alleen bestaat er nog een gevaar.
Wie krediet opneemt voor zaken die men niet echt nodig heeft (verwennerij) loopt het gevaar steeds meer op krediet te gaan kopen. Aldus wordt het opgenomen bedrag en bijgevolg de terug te betalen som ook steeds groter. Uiteraard zal dan ook de te betalen rente (intrest) een forse hap uit het budget beginnen te nemen.
Het gevaar zit er hem vooral in dat men zo in een straatje zonder einde kan geraken. Men raakt vast in een neerwaartse spiraal, zeker wanneer men opnieuw gaat lenen als voorgaande lening nog niet werd terugbetaald.
Wees dus voorzichtig met wat je wenst. Wens je inderdaad dat etentje, die nieuwe playstation, die nieuwe kast,… of wens je toch liever niet in die neerwaartse spiraal te geraken.
Eerst sparen en je dan belonen is de veel betere en meer geruststellende weg. Je hebt dan het beste van twee werelden: toch zo nu en dan een verwennerij en daarbovenop geen financiële schulden (niet aan een bank of kredietkaartmaatschappij maar ook niet aan vrienden of familie).
Wanneer kan lenen wel zinvol zijn?
Grote aankopen vragen niet zelden om een lening. Toch is er een verschil tussen grote aankopen die noodzakelijk zijn en deze die dat niet zijn.
Een mogelijk noodzakelijke grote aankoop kan de aankoop van een woning zijn. Hoewel er ook iets te zeggen valt voor huren geeft een eigen woning afbetalen een vorm van voldoening. Je weet immers dat afbetaling na afbetaling de woning steeds meer een stukje van jou wordt. Eens volledig afbetaald vallen de maandelijkse afbetalingen uiteraard weg wat met het betalen van maandelijkse huur niet zo is. Voor een huurwoning betaal je immers huur tot het einde van je dagen.
Ook bedrijfsleningen zullen vaak niet te vermijden, maar niet zelden ook nuttig zijn. Waarom dat is ligt in het feit dat een een goed overdachte investering binnen je bedrijf zichzelf zal terugbetalen. Je kan immers door die investering sneller werken, personeel uitsparen, meer verkopen,… Dat is alvast toch de bedoeling van het aangaan van een lening voor je bedrijf (investeringskrediet).
Het zijn maar twee voorbeelden waar een lening nuttig kan zijn maar laat ik toch even terugkeren naar het onderwerp sparen.
Sparen om te beleggen of beleggen is het nieuwe sparen
Merk op dat de laatste 5 punten in het lijstje in de rubriek ‘sparen voor…’ hierboven niet echt betrekking hebben op het sparen voor een verwennerij (een goed of dienst die we eigenlijk kunnen missen). Nee, die 5 punten gaan over sparen om later het gespaarde bedrag te kunnen inzetten als belegging.
Niemand heeft een glazen bol maar wie verstandig belegt (lees: het risico beperkt) zal zijn of haar spaarcenten zien groeien. Ik zou het misschien zo kunnen verwoorden: in plaats van rente te betalen op een lening verdien je nu ‘rente’ (of beter meerwaarde) op je belegging.
Wanneer je in het begin nog niet veel bij elkaar gespaard hebt zal je inleg in je beleggingen (aandelen, crypto, opties, …) nog eerder klein zijn. Je winst of meerwaarde zal dan ook nog eerder beperkt zijn.
Wie echter volhoudt en steeds meer weet te sparen om te beleggen zal zijn beleggingen en bijgevolg ook zijn rendement of winst zien toenemen.
Belegen is geen sprint, het is een marathon. Sparen om te beleggen en beleggen doe je dan ook best voor de lange termijn.
Je leest al eens dat beleggen het nieuwe sparen is maar dat klopt slechts gedeeltelijk. Sparen is sparen en beleggen is beleggen.
Sparen gaat over een deel van je budget aan de kant houden voor allerlei doeleinden maar vooral voor later.
Wie als doel heeft met de spaarcenten te beleggen heeft een goede kans een mooi resultaat of rendement te behalen. Het is dat extra rendement dat van beleggen dan het nieuwe sparen maakt.
Vroeger kreeg je jaarlijks als ‘meerwaarde’ een mooie intrest (rente) op je gespaarde centen. Dat is nu duidelijk niet meer het geval. Wie een extra rendement wil zal het dan ook in de diverse vormen van beleggen moet zoeken. Op die manier is beleggen dan toch het nieuwe sparen.
Veel succes met het sparen en beleggen.
Wie deel 1 van deze artikelreeks rond starten met sparen wil lezen kan hier terecht.