Sparen is eigenlijk het verzamelen en bijhouden van geld (of eventueel andere waardevolle betaalmiddelen) met de bedoeling een groter vermogen te bereiken wat kan aangewend worden op een later tijdstip.
Men kan eigenlijk alles sparen. Wanneer het echter gaat over het sparen van geld spreekt men dus over sparen. Wanneer het gaat over het sparen van bv. sleutelhangers, boeken, strips of andere zaken dan spreekt men eerder over verzamelen. Gezien Rendement Plus een financiële blog en een beleggingsinitiatief is ga ik het hier dan ook hebben oven geld sparen.
Sparen in tijden van lage rente
De laatste jaren worden we geconfronteerd met een zeer lage rente op spaarproducten zoals spaarrekeningen (spaarboekje), termijnrekeningen, zichtrekeningen en ander korte – en lange termijn spaarproducten. De rente op het spaarboekje is momenteel amper 0.11% à (in het beste geval) 1%. Tel daar de inflatie bij van minimaal 1% maar eerder 2 à 3% en ik moet u niet vertellen dat het sparrendement negatief is.
Inflatie is eigenlijk het duurder worden van allerlei producten die we regelmatig aankopen zoals o.m. voeding, kledij maar ook meubelen, reizen, enz.. De meeste producten worden vaak duurder en daardoor kunnen we met een zelfde aantal zuurverdiende centen steeds minder kopen. Wanneer de rente (de intrest) op onze spaarboekjes wat hoger zou liggen dan zou dat de inflatie (of geldontwaarding) kunnen compenseren. Momenteel is dat dus niet het geval en het ziet er niet naar uit dat de rente snel en voldoende zal stijgen.
Het geld brengt niets meer op
In de volksmond zegt men ‘het geld brengt niets meer op’. Dat klopt want de lage rente zorgt daarvoor. Een aantal mensen vinden sparen dan ook niet nodig.’ Het brengt niets meer op meneer, we kunnen het maar beter opdoen’. Ook dat hoor je al eens vertellen. Ontsparen dus. De spaarcenten inzetten om producten en diensten te kopen is wat deze mensen doen. Ook nieuw inkomen (vaak uit arbeid) gaan ze niet meer sparen (oppotten) maar vrijwel meteen spenderen.
Enerzijds kan ik daar wel inkomen. Inflatie maakt immers dat je volgend jaar met je gespaarde centen minder zal kunnen kopen. Anderzijds blijft sparen nog steeds zeer interessant. Ja, er is inflatie maar die is er bijna altijd (er zijn slechts weinig perioden van deflatie geweest). Gelukkig is de inflatie nog steeds aan de lagere kant en dus blijft sparen voor later zinvol.
Geen lening
Wie er in slaagt een mooie som bij elkaar te sparen kan na een langere periode van sparen een grotere aankoop verrichten. Het voordeel van sparen is dat duurdere aankopen binnen de mogelijkheden komen.
Een aantal mensen vinden sparen niet (meer) nodig omdat het weinig of geen rente oplevert. De intrest of rente die men krijgt heeft echter niets te zien met sparen op zich. Ja, met een hogere interest zal op het einde van de rit uw spaarcenten meer doen aangroeien dan een lagere interest. Toch kan je door te sparen ook nog steeds geld uitsparen. Ik geef een voorbeeld.
Stel u wil binnen 5 jaar een andere auto kopen. Nieuw of tweedehands, dat maakt nu niet uit. U weet dat u 25.000 euro zal nodig hebben om de auto te kunnen aankopen. Wanneer u niet spaart om dat bedrag samen te krijgen dan zal u (wellicht) bij de bank moeten lenen. Door vooruitziend te zijn kan u het bedrag geheel of gedeeltelijk bij elkaar te sparen en zo alvast de kosten (interesten, beheerskosten, dossierkosten, …) uitsparen. Dat zal sowieso een mooie besparing opleveren.
Toch een mooie rente
Als u het spaargeld dat u maand na maand of jaar na jaar weet opzij te houden dan ook nog eens zou op een veilige en defensieve manier zou beleggen in aandelen (bv. via gespreide fondsen of via een gespreide aandelenportefeuille) dan is het perfect mogelijk om toch nog een aardig extra rendement te bekomen op uw spaarcenten. Iedereen weet dat de beurs (en dus aandelen) ook risico’s met zich meebrengen en daarom is het ook dat ik hier spreek over veilig en defensief beleggen.
Voor de niet ervaren belegger die zijn zuurverdiende spaarcenten toch extra wil laten renderen is het dus van het allergrootste belang om het beleggen op een veiligere en risico-arme manier te gaan aanpakken. Een van de veiligheidsmechanismen die men hiertoe kan aanwenden is niet al uw spaarcenten in aandelen te stoppen. Beleg slechts met een gedeelte van je spaarcenten. Een tweede idee kan zijn om ook niet alles in één aandeel te stoppen. Doe aan spreiding zodat wanneer een bepaald aandeel het minder goed doet, de andere aandelen in je portefeuille dit kunnen compenseren. Nog een derde eenvoudig puntje kan zijn om enkel te kiezen voor aandelen van bedrijven die dividenden uitbetalen. Ook dat is een bron van aanvullend inkomen.
Meer tips
Er zijn tal van manieren hoe je beleggen op de beurs veiliger kan aanpakken. Ik ga er hier nu niet te diep op ingaan maar wie wil kan steeds mijn e-book downloaden. U vindt het op de homepage van deze site en tevens ook onder dit artikel. Er staan alvast heel wat (tegendraadse) tips in.
Voor nu is het belangrijkste echter dat sparen (ook in lage rente-tijden) nog steeds belangrijk en lonend kan zijn. Mits een veiligere aanpak zijn er nog steeds mogelijkheden om zelfs op kleinere spaarbedragen een mooie aanvullende rente te kunnen bekomen.
En nog een tip: hou deze blog in de gaten. In een volgend artikel ga ik immers enkele eenvoudige manieren om te sparen uit de doeken doen. Sparen dient immers tot een automatisme uit te groeien. Eens het sparen aangeleerd is het vrij eenvoudig om het vol te houden. Starten met veilig beleggen start immers bij starten met sparen!
Beleg veilig!
Mvg, Geert
________________________________________________________________________________________________________________________________
U wil ook leren hoe veiliger te beleggen? Dat kan…
Klik hier en maak uw keuze uit onze 3 voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico!
________________________________________________________________________________________________________________________________