2016 was een apart jaar voor onze Rendement Plus portefeuilles. Waarom? Wel we deden geen enkele nieuwe aankooptransactie en slechts drie verkooptransactie’s in 2016. Toch mogen de resultaten zeker nog gezien zijn want 3 van onze 5 portefeuilles konden het jaar afsluiten met een mooie winst. De portefeuilles ‘Dividend Plus’ en ‘One Stock Plus’ haalden beide bijna +10% winst en onze grondstoffenportefeuille ‘Commodity Plus’ haalde zelfs een goede 13% winst.
Minder verging het onze korte termijn portefeuille ‘Low Risk (-6,73%) en de portefeuille op half-lange termijn ‘Profit Plus’ (-9,32%). Deze laatste portefeuille kon de voorbije jaren steevast een mooie winst laten optekenen (vorig jaar zelfs nog een mooie +21%). De terugval dit jaar is dan ook geen drama aangezien we hier nog steeds op een totale winst sinds de start van deze portefeuille van +50,72% staan.
Het mag duidelijk zijn dat beleggen met de focus op risicobeperking steeds goede resultaten oplevert. Eigenlijk wil deze op veiligheid gefocuste tactiek enkel zeggen dat verliezen beperkt gehouden worden en dat men winnaars zoveel mogelijk laat oplopen. Daarvoor is dus zelfs niet eens veel tijd nodig en al zeker geen druk handelen. Rustig beleggen in combinatie met risicobeperking is meestal voldoende om behoorlijke resultaten te behalen.
Hierna een meer gedetailleerd overzichtje van hoe al onze portefeuilles het er in 2016 vanaf brachten
Low Risk (onze korte termijn portefeuille): -6,73%
Een negatief resultaat, dat is duidelijk. Vorig jaar haalden we binnen deze portefeuille nog een mooie winst van 15,90%.Uiteraard was dat heel wat beter, daar ga ik niet flauw over doen. Toch weten onze leden al dat het behaalde rendement niet het belangrijkste is. Positief rendement is wat ik uiteraard nastreef maar dat kan geen enkele belegger jaar na jaar na jaar garanderen.
Ook ik garandeer geen jaarlijks positief resultaat. Ik zou niet minder dan een leugenaar zijn mocht ik jullie doen geloven dat ieder jaar winst behalen zonder ooit een verliesjaar te hebben mogelijk zou zijn. En toch is het vaak dat wat je veel zal lezen in allerlei reclame voor diverse beursbladen en online beursinitiatieven. Men pakt liefst (en meestal zelfs enkel) uit met winnaars en winnende beursperioden. Al te gemakkelijk denk ik dan. Verstandige beleggers laten zich daaraan niet vangen en focussen op technieken om meer veiligheid binnen hun aandelenportefeuilles te krijgen. Zo volgt rendement als vanzelf maar – zoals je kan zien – niet steeds ieder jaar uiteraard.
Binnen de Low Risk portefeuille staan we momenteel op een totale winst van +17,10%.
We kochten zoals eerder geschreven geen nieuwe aandelen aan en verkochten enkel onze posities in Apple (-12%), Amdocs (+4%) en de Belgische petflessenfabrikant Resilux (+50%).
Profit Plus (onze portefeuille op halflange termijn): -9,32%
Vorig jaar schreef ik hier nog BAM! 21.32% winst. Dit jaar is het toch wel iets minder met een verlies van een goede 9%. Toch was het ook vor deze portefeuille een vreemd jaar zonder aankooptransacties. Ook qua verkopen was het ei zo na niets geweest in 2016 ware het niet dat we in december alsnog onze beide posities in farmagigant UCB verkochten. We scoorden op deze beide posities wel mooie winsten van +25,26% en +72,73%
Onze Profit Plus portefeuille staat momenteel toch nog steeds op een mooie totale winst van 50,72% sinds we met deze portefeuille in 2011 starten.
Het is overduidelijk dat in jaren waarin de beurzen stijgen dat wat meer aankopen doen en dus de cashpositie wat minder hoog te houden een beter rendement zou opleveren. Anderzijds is een voldoende grote cashpositie aanhouden interessant om te kunnen inspelen op mooie opportuniteiten. We gaan in 2017 toch alvast opnieuw wat meer aankopen verrichten.
Dividend Plus (onze lange termijn portefeuille): +9,25%
Onze lange termijn portefeuille waarmee ik enkel in dividendaandelen beleg kon 2016 dan weer wel mooi winnend afsluiten. +9,25% en ook hier deden we geen geen aankopen in 2016 en verkochten we enkel onze beide posities in begrafenisondernemer Stonmore Partners.
Met dit aandeel ging het lange tijd goed maar op 28 oktober crashte dit aandeel vrij sterk. Hier bewijst onze risicobeperkende aanpak zich nog het beste. Je, er was een groot verlies op onze beide posities en ja, we dienden de aandelen ver onder onze stoplosskoers te verkopen (omdat er een flinke ‘gap down’ was) en toch viel de schade op ons totaal portefeuilleresultaat eigenlijk nog best mee.
Op onze eerste positie dienden we een verlies te slikken maar liefst -31,95% en op onze tweede positie was dat -13,21%. Toch knabbelde de eerste positie ‘slechts’ -2,63% van ons totaal startkapitaal weg. Beide tweede positie was dat zelfs maar -1,11%. Als je weet dat ik met Rendement Plus nooit meer dan 2% risico neem dan viel de tweede positie met -1,11% op het startkapitaal daar mooi binnen. Met deze verliespositie was dus eigenlijk niets abnormaals aan de hand. De eerste positie die we in Stonmore Partners hadden leverde ons wel een groter dan -2%verlies op, -2,63% om precies te zijn. Dit lijkt niet veel extra verlies en dat is het ook niet. Ook hier was alles onder controle maar toch willen we steeds mooi binnen ons plan blijven om nooit meer dan 2% risico te nemen en dan uiteraard ook daar niet over te gaan.
Een goede position sizing (de grootte van je positie) maar ook de mooie dividenden die we ontvingen behoedden ons hier voor erger. Trouwens, ook het wisselkoerseffect hielp ons een handje.
Met deze portefeuille staan we intussen wel reeds op een mooie totale winst van +46,00% Dit is werkelijk een rustig groeiende portefeuille die met weinig tijd en werk mooie rendementen laat zien. Zo zien we dat graag bij Rendement Plus.
Commodity Plus (onze grondstoffenportefeuille): +13,34%
Binnen onze grondstofportefeuille kon ik het goede resultaat van 2015 (+7,40%) nog eens overdoen. Meer nog,een winst van +13,34% in 2016 is zelfs bijna een verdubbeling t.o.v. vorig jaar.
Intussen klom het totale rendement van deze alternatieve grondstoffenportefeuille toch al op tot +15,89%. Niet spectaculair zal u denken maar als ik erbij vertel dat de Bloomberg Commodity Index (toch een vooraanstaande grondstoffenindex) over dezelfde periode maar liefst 45% verlies sliet opteken dan doe ik het met deze alternatieve maar ook hier beveiligde aanpak zo maar even 109% beter. Reken even mee: we nemen het getal 100 als uitgangsbasis. 100 – 45% = 55 (dat is wat de Bloomberg Grondstoffenindex presteerde). 100 + 15% =115 (dat is wat de Rendement Plus grondstoffenportefeuille presteerde). 45 + 109,09% = 115.
Onze slogan minder risico = meer rendement is blijkbaar zo gek nog niet denk ik dan. Ook vorig jaar concludeerde dit ik al bij de jaarresultaten van 2015. Wie zonder veiligheidstrucjes op de traditionele manier in grondstoffen zou belegd hebben stond dus wellicht ook op een verlies van 50 à 60%. Het kan dus duidelijk anders.
Oh ja, ook hier geen enkele aankoop en ook geen verkopen binnen deze portefeuille. We behaalden ons resultaat daarenboven ook met slechts een zeer beperkt aantal aandelenposities. Welke dat zijn is informatie die enkel voor onze leden vrijgegeven wordt uiteraard. Mocht u van onze aanpak ook eens willen proeven dan kan dat. Neem hier een kijkje naar de mogelijkheden.
One Stock Plus (onze optieportefeuille met focus op slechts één aandeel tezelfdertijd): +9,87%
One Stock Plus is de portefeuille die gericht is op inkomen genereren. Niet zozeer uit dividenden maar wel uit het ontvangen van optiepremies door het schrijven van opties. Ook dit jaar legde dat ons geen windeieren want alweer een positieve +9,87% was ons deel
Het totaal rendement van deze portefeuille bedraagt is intussen al opgelopen tot +37,54%. En dat door enkel af en toe wat opties te schrijven. Zo goed als niet tijdrovend eens je hebt aangeleerd hoe dit werkt en je de risico’s én begrijpt én vooral beperkt.
En ja, ook binnen deze portefeuille deden we geen enkele transactie in 2016 (ook geen ‘optie-schrijfacties’). Minder tijdrovend dan dat kan ik het niet maken 🙂 Maar hoe kwamen we dan aan onze +9,87%? Heel eenvoudig, het aandeel in portefeuille kon in 2016 zeer mooi stijgen.
Noot:
Dat ik in 2016 geen enkele aankoop deed had er mede mee te maken dat in België sinds 1 januari 2016 een zeer onrechtvaardige en verlieslatende meerwaardebelasting op aandelen werd ingevoerd, de zogenaamde speculatietaks. Beleggen op korte termijn werd hierdoor quasi onmogelijk want zo goed als zeker verlieslatend.
(Zwaar) verlieslatend was deze taks ook voor onze overheid. Ja, dat was de overheid door diverse mensen en instanties reeds vaak en voldoende vooraf duidelijk gemaakt. Maar nee de overheid wilde niet luisteren en voerde deze taks toch in.
Ja, deze speculatietaks was zeer onrechtvaardig opgemaakt maar ook daar heeft de overheid duidelijk geen oren naar. Dus nee, ook dit argument kon de overheid er niet van weerhouden deze taks in te voeren.
Maar hey, … de overheid maakte inderdaad (zoals vooraf aangekondigd) zwaar verlies op de ze speculatietaks (ah ja, want nog wel meer mensen beslisten om tijdelijk niet meer te beleggen (op korte termijn) en dus vielen inkomsten (zoals de beurstaks of T.O.B.= Taks Op Verrichtingen) een heel pak lager uit. Verliezen stapelden zich al gauw op en de verwachte( of moet ik schrijven verhoopte) inkomsten bleven uit voor de overheid.
Gelukkig kwam men tot zijn verstand en schafte men deze taks terug af zodat vanaf 1 januari 2017 er opnieuw speculatietaks vrij kan belegd worden. GOED ZO! Als het goed is mag en moet het ook gezegd worden. Alleen broedt men al op een nieuwe meerwaardetaks. Wellicht dus alweer niet zo goed dus.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2015.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2014.
Beleg ook in 2017 veilig !
Veel succes en beleggersplezier,
Geert Pelsemaker
___________________________________________________________________________________
Uw beleggers-risico beperken én mooie rendementen behalen? Dat kan…
Klik hier en maak uw keuze uit onze 3 voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico!
___________________________________________________________________________________