2020 was een vreemd jaar in vele opzichten. Het was het jaar dat het coronavirus (covid-19) wereldwijd toesloeg. Heel wat mensen lieten het leven en nog heel wat meer mensen werden ziek. Gelukkig bleek ook dat de meeste mensen die met covid-19 besmet raakten niet of slechts met milde verschijnselen ziek werden. Een minderheid (gelukkig maar) werd zwaar ziek en ook in deze groep bleken de meeste mensen te herstellen.
Ik moet u niet vertellen dat er zeker in het begin van de coronapandemie paniek was. Wat was er aan het gebeuren? Meermaals werden lockdowns ingevoerd en dienden tal van bedrijven te sluiten. Vrijheden, sport, jeugdactiviteiten en evenementen werden ingeperkt en avondklokken ingevoerd, winkelen werd beperkt, mondmaskerdracht dan weer verplicht, onze geliefden in woonzorgcentra werden bezoek ontzegd, enz. Dit alles uiteraard ook met zware gevolgen voor de economie, de bedrijven en de werkgelegenheid om nog maar te zwijgen van de mentale gezondheid bij veel jonge en oudere mensen.
Maar pandemie of niet, net als het leven bleef de beurs ook gewoon verdergaan. Dat het een heel speciaal en volatiel jaar werd, zoveel is zeker. Vooral in maart kelderden de beursindexen waardoor de veiligheidsmechanismen binnen mijn Rendement Plus portefeuilles meteen in werking traden. Heel wat aandelen werden verkocht en de cashposities werden snel en hoog opgebouwd zodat de blootstelling aan de markt sterk verminderde. Dat brengt verkoopkosten met zich mee maar aangezien op dat moment niemand wist hoe het verder zou gaan (zowel in het echte dagelijkse ‘coronaleven’ als op de beurs) is even aan de zijlijn gaan staan zeker niet onverstandig.
Toch werd al dat negatief nieuws vrij snel genegeerd en konden de beurzen (vooral in Amerika) snel herstellen. In Europa en België ging het herstel minder vlug maar hoe dan ook werd de daling een halt toegeroepen en herstel ingezet. Vooral bij Amerikaanse technologieaandelen werden zelfs terug nieuwe recordkoersen opgetekend.
Gezien ik bij Rendement Plus bewust op een veiligere manier beleg ben ik dan ook eerder voorzichtig in mijn aanpak. Ik wachtte dan ook vrij lang af alvorens terug nieuwe aandelenposities in te nemen. Wanneer de beurs herstelt weegt die afwachtende houding uiteraard wat op het rendement. Toch kon ik de schade beperken. Alle R+ portefeuilles samen klokten af op een jaarrendement van -1,22% (ter vergelijking: de BEL20 index klokte af op -8,46% maar dit ter zijde).
Het totaalrendement sinds de start van de Rendement Plus portefeuilles staat nu op +48,84%. Dat is een lichte terugval t.o.v. recordjaar 2019 toen het totaal rendement op +50,68% stond. En daar draait het om bij Rendement Plus: in de mindere jaren zo weinig mogelijk van de eerder gemaakte winst terug afgeven.
Op 12 jaar kende ik 8 winnende jaren en slechts 4 verliesjaren. Belangrijker is dat het hoogste verlies slechts -3,97% was. Dat was nota bene in het eerste jaar (2009) van de portefeuilles. Dit jaar bleef het verlies dus beperkt tot -1,22%. Hoe lager een belegger zijn jaarverlies kan houden hoe gemakkelijker dat terug op te halen is in een volgend jaar.
Ook leuk om weten is dat, hoewel dit in 2020 niet lukte, de R+ portefeuilles reeds 8 recordjaren behaalden. Slechts 4 keer lukte het niet om het totaal rendement te verhogen. Misschien lukt het me in 2021 wel weer. Ik zal voor onze leden alvast sterk mijn best doen om daar opnieuw in te slagen en mooie beurswinnaars te vinden.
Een overzicht van mijn beursresultaten in 2020 per R+ portefeuille.
Overzicht Rendement Plus portefeuilles
Low Risk (R+ portefeuille op korte termijn): +2,64% in 2020 (+21,55% sinds start portefeuille)
Een kleine winst maar in dit bewogen jaar toch een mooie winst voor deze portefeuille. Smartphoto, Zynga (3 posities), Amdox, GBL en Euronav werden verkocht. Het saldo van deze verkopen is positief omdat ik de totale winst van de winnaars hoger kon houden t.o.v. het totaal verlies van de verliezers. Twee van de drie posities in Zynga en Smartphoto werden met mooie winsten verkocht. Smartphoto kocht ik later dit jaar al terug opnieuw aan en ja, het aandeel legde mij intussen geen windeieren.
R+ tip:
Het kan lonen om verkochte aandelen nog een tijdlang te blijven opvolgen om ze, wanneer hun beurskoers in de geode richting evolueert, opnieuw aan te kopen. Het kopen en verkopen en opnieuw aankopen van Smartphoto bewijst dit. Ik kocht het aandeel opnieuw aan op 3 september 2020 en intussen noteert het al op een winst van +58%. Even aan de zijlijn gaan staan bij een beurscrash wil dan ook niet zeggen dat we niet meer beleggen. Beleggen is immers ook opvolgen van aandelen die je nog niet (of niet meer) in portefeuille hebt om aldus kansen te ontdekken. Of anders gezegd:
Niet beleggen is ook beleggen.
Profit Plus (R+ portefeuille op halflange termijn): +0,86% in 2020 (+44,48% sinds start portefeuille)
Waar in voorgaande portefeuille zowel de verkochte aandelen als de nog in de portefeuille zittende aandelen winsten opleverden is dat even anders binnen onze Profit Plus portefeuille. De verkochte aandelen deden het hier minder goed. De verkochte aandelen waren (Global Graphics (2 posities), Kimberly-Clark, Restaurant Brands International (2 posities), de Belgische koffie en verpakkingsspecialist Miko, Fagron en Berkshire Hathaway.
Gelukkig woog het totaal van de verliezers door de winst van de winnaars niet al te zwaar door op het totale portefeuillekapitaal. Het verlies werd dan ook gemakkelijk weggewerkt en omgebogen in een lichte portefeuillewinst door de nieuwe aankopen. Ook hier geef ik weg dat ik ook binnen deze portefeuille reeds een aandeel terugkocht, nl. Global Graphics. Ook andere aankopen binnen deze portefeuille (en nee, de namen ga ik hier uit respect voor de R+ abonnees uiteraard niet prijsgeven) doen het momenteel zeer goed met voorlopige winsten (op het moment van het schrijven) van o.m. +52%, +85% en +18%.
Net als met de Low Risk portefeuille kon ik ook met deze portefeuille nog net positief het jaar eindigen en de BEL-20 index ver voorblijven.
Dividend Plus (R+ portefeuille op lange termijn): -15,24% in 2020 (+36.13% sinds start portefeuille)
Onze meest defensieve portefeuille kreeg dit jaar een flinke klap. Dat bleek niet zo verwonderlijk als we zien dat ook enkele dividendindexen soortgelijke klappen kregen. De Stoxx Global Select Dividend 100 daalde met 12,47% en de Eurostoxx Dividend 30 moest 14,01% prijsgeven. Het was duidelijk geen topjaar voor dividendaandelen.
Toch namen we afscheid van enkele mooie winnaars. Zo verkocht ik een positie in Kinepolis met een winst van +118,93%. Ook holding Sofina ging de deur uit met een mooie +111,08%. Winst was er ook nog voor Coca Cola: +40,86%. Tot daar het goede nieuws want fastfoodketen The Wendy’s Company, holding GBL, een tweede positie in bioscoopketen Kinepolis en de holding boven KBC, KBC Ancora gingen allemaal met verliezen tussen -2,86% en -32,21% de deur uit.
Intussen doen de huidige aandelen in deze portefeuille het goed maar er is vooral nog een heel grote cashpositie van meer dan 60%. In 2021 lijkt het me dan ook logisch dat (indien de beurs goed blijft evolueren) ik verder op zoek zal gaan naar vers bloed. Ik volg uiteraard enkele kandidaten op en zal ten gepaste tijde een mogelijke instap doen. Voor een aantal koopkandidaten zal ik het niet ver zoeken want pareltjes liggen soms vlak onder mijn beursneus.
Commodity Plus (R+ grondstoffenportefeuille): +14,02% in 2020 (+71,12% sinds start portefeuille)
Met onze grondstoffenportefeuille deden we t.o.v onze Dividend Plus portefeuille dan weer de omgekeerde beweging. Terwijl de Bloomberg Commodity index 3,51% daalde kon de Commodity Plus portefeuille 14% winnen.
Het enige verkochte aandeel, Ecolab, bracht ons een winst van 15,38% maar de huidige, nog in portefeuille verkerende aandelenposities blijven nog steeds zeer goed presteren. In september kocht in nog een goud- en zilvermijn om de portefeuille te versterken en ook dit aandeel draagt reeds mooi bij aan het portefeuilleresultaat.
Op de 10 jaar dat ik deze portefeuille aanhoud werd nog maar tweemaal (in 2012 en 2013) een negatief resultaat opgetekend. Commodity Plus blijkt een sterk winnende portefeuille waarbinnen ik voorlopig dan ook slechts weinig aanpassingen doorvoer.
One Stock Plus of moet ik zeggen PremieJagen + (R+ ‘optie-schrijf-portefeuille’): -5,59% in 2020 (+70,94% sinds start portefeuille)
Op het einde van 2020 voerde ik een naamswijziging door bij deze portefeuille: One Stock Plus werd PremieJagen +. Binnen deze portefeuille schreef ik tot de naamswijziging opties op slechts één aandeel tezelfdertijd. Opties schrijven doe je om premie-inkomsten te behalen wat voor een constante stroom aan extra inkomsten zorgt. Vanaf nu zal ik dat doen op meerdere aandelen en dus dacht ik dat PremieJagen + een naam is die de lading beter zal dekken.
Hoewel werken rond slechts één aandeel tezelfdertijd voor een gemakkelijk opvolgbare portefeuille en tevens zeer mooie resultaten zorgde zal ik vanaf nu vaker voorbeelden inzake het schrijven van opties en hoe je er extra premierendementen mee ophaalt aan onze abonnees laten zien.
Wist je trouwens dat in het achtjarig bestaan van deze portefeuille 2020 het eerste jaar was waarin ik een verlies diende te slikken. Het verlies viel gelukkig mee: -5,59% was mijn deel. De sleutel hier? Opties schrijven en deze van bij de start beschermen.
Beschermen, dat is trouwens ook waar de ‘+’ in de naam PremieJagen + voor staat.
Wat brengt 2021?
Ik herhaal hier gewoon een deeltje van wat ik vorig jaar schreef. Het zijn zaken die immers nog steeds geldig zijn.
“Geen mens die weet wat de beurs zal doen. Voorspellen is eigenlijk niet aan mij besteed – ik laat dat graag al de talrijke beursgoeroes die het beurswereldje rijk is – maar ik stel wel enkele zaken vast:
- de rente blijft zeer laag en zit zelfs nog steeds in een dalende trend,
- en (zeker ook in België) staan er nog miljarden op spaar- en zichtrekeningen geparkeerd. Allemaal geld van mensen die van de lage rente mogelijks wel eens genoeg zouden kunnen krijgen. De kans dat een deel van die miljarden zijn weg naar de beurs gaat vinden is reëel.
- T.I.N.A. (there is no alternative). Er zijn dus nog steeds geen tot weinig alternatieven dan de beurs voor wie een hoger rendement wil behalen op zijn zuurverdiende spaarcenten.”
- En deze voeg ik er nu bij: De zogenaamde robinhoodbeleggers zijn, om het zacht uit te drukken, nog steeds zware kopers. Ze stuwen de koersen van hun geliefde aandelen niet zelden met tientallen procenten naar omhoog.
- F.O.M.O. (Fear Of Missing Out) zit er bij veel beleggers momenteel nog steeds enorm ingebakken.
Ik vervolg opnieuw met een zinnetje uit het jaaroverzicht van vorig jaar:
“Er zijn natuurlijk ook steeds elementen die een beurs in negatief terrein kunnen duwen. Zo zijn er de geopolitieke spanningen maar zijn die er eigenlijk niet altijd? Vaak komen, voor de beurs, negatieve elementen zelfs uit totaal onverwachte hoek. Zwarte zwanen heet men dat dan.
Wat er ook komen zal, voor een goed voorbereid en beveiligd belegger hoeft geen enkel scenario een probleem te zijn.”
Wat ik vorig jaar schreef over zwarte zwanen die roet in het eten kunnen gooien bleken profetische woorden te zijn. Wat een zwarte zwaan was me dat zeg? Coronarghhh ! Laten we daar maar zo vlug mogelijk vanaf zijn.
Maar ook de in oranje geschreven zin bleek eens te meer waarheid te zijn want inderdaad; voor een beveiligd belegger hoeft geen enkel scenario een probleem te zijn!
Uiteraard zal ik ook in 2021 beschermend beleggen. ik ga opnieuw voor degelijke resultaten. Liefst positieve en als dat even niet zou kunnen dan probeer ik alvast opnieuw zo weinig mogelijk terrein prijs te geven.
Beleg veilig, ook in 2021 !
Veel succes en beursplezier,
Geert
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten in 2019.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten in 2018.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2017.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2016.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2015.
> Lees hier de samenvatting van onze behaalde resultaten van 2014.