Bent u gewapend tegen het coronavirus? Ik bedoel niet zozeer of u mondmaskertjes en ontsmettende zeep in huis heeft, ik bedoel eerder of u als belegger gewapend bent tegen de beurscrisis die het coronavirus met zich meebrengt?
Bent u in staat de schade op uw beleggingsportefeuille te beperken wanneer een grote beurscrisis uitbreekt?
Het spijtige antwoord op deze vraag is voor heel veel beleggers nee.
Wanneer een echte beurscrisis uitbreekt dan spreekt men van een beurscrash. Op het moment van schrijven is er gigantisch veel paniek op de beurzen maar eigenlijk is er van een beurscrash nog geen sprake. Een beurscorrectie hebben we zeker wel al en een echte crash kan er uiteraard nog van komen ook. De ernst van het coronavirus laat trouwens niet het beste vermoeden.
Sinds hun top zijn de meeste beurzen op 28 februari ongeveer 12 à 18% gedaald. Een correctie dus want een crash gaat doorgaans gepaard met verliezen van 20% of zelfs meer.
Hoe we echter een sterke beursdaling benoemen (correctie, crash, koopjesperiode, terugval, enz.) doet er evenwel niet toe. Meer nog, hoeveel procent beursindexen en zelfs individuele aandelen dalen doet er ook nauwelijks toe.
Ik durf het zelfs nog straffer zeggen: hoeveel procent de aandelen uit uw eigenste portefeuille dalen doet er zelfs ook maar weinig toe.
Hoe u wapenen tegen een beurscrash?
Nochtans zal u zeggen dat het er wel degelijk veel toe doet hoeveel uw eigenste aandelen dalen (of stijgen als het goed gaat uiteraard). Dat zal immers bepalen hoeveel armer (of rijker) u wordt.
Dat klopt natuurlijk wel maar één aandeel binnen uw portefeuille mag zelfs met 100% dalen en dan nog hoeft dat geen drama te zijn. De kunst is de daling van een individueel aandeel niet te zwaar te laten doorwegen op je volledige portefeuilletotaal.
Wie daar in slaagt zet al een flinke stap richting beschermend beleggen. Wie daar in slaagt zorgt voor een eerste goede wapening tegen beurscrashes.
Gevaarlijk advies
In tijden als nu – wanneer een beurscrisis uitbreekt en volop aan de gang is merk ik steeds op dat heel wat beleggers in paniek raken. Vaak tonen ze zich nog sterk en optimistisch maar de waarheid is niet zelden dat ze onzekerheid en angst proberen te verbergen.
Waaraan merk ik dat? Op diverse plaatsen in real life en op internetfora, facebookgroepen, enz. stellen deze angstige beleggers tal van vragen en geven ze ook aandelentips. Dat zijn geen educatieve aandelentips zoals ik ze hier in dit artikel en bij uitbreiding op deze website en uiteraard ook in mijn leden- en lezersbrieven lezers geef, neen, dat zijn eerder namen van aandelen die ze tippen als koopwaardig.
Na slechts één dag van sterke beursdaling naar aanleiding van het coronavirus (de beurs daalde toen 3 à 4% op één dag) passeerden de eerste namen van aandelen al de revue. ‘Nu wordt aandeel X of Y toch echt wel goedkoop.’ ‘Er komen koopjes aan.’ ‘Als het nog een beetje verder zakt koop ik.’ ‘Ik kocht zopas aandeel X of Y.’ ‘Aan deze prijs kon ik die niet laten liggen.’ ‘Deze moet je nu zeker kopen. Op lange termijn stijgt dit aandeel zeker terug.’
Nog zo’n gevaarlijke uitspraak die in tijden van beurscrisis steevast terugkomt is ‘als je geschoren wordt moet je stilzitten’. Over deze uitspraak schreef ik destijds dit artikel.
Meer van bovenstaande uitspraken komen steevast terug in tijden van beurscrisis. Niet enkel komen ze vaak veel te vroeg, ze zijn vaak ook zeer gevaarlijk. Dit soort van uitspraken en advies is niet zelden kapitaal vernietigend !
Gevaarlijk advies dus. Waarom dat zo is? Wel, beleggers zijn vaak onervaren, zelfs al zitten ze al jaren op de beurs. Ze ontbreken de kennis en ervaring van zich te beschermen op de beurs.
Wie nu (februari 2020) reeds tien jaar belegd heeft eigenlijk nog geen echte beurscrash meegemaakt. Toegegeven, eind 2018 daalde de beurzen snel en sterk (er ging ongeveer een 20% af toen) maar het herstel was zelfs nog krachtiger. Er werden nieuwe all time highs bereikt. Dat was dus een mini beurscorrectie of mini beurscrash in termen van tijd die erover heen ging om terug te herstellen. Niettemin liet de beurs toen al even zien tot wat ze in staat is wanneer ze in dalingsmodus gaat.
Beleggers konden toen dus vrij snel terug op hun twee oren slapen en zich rustig opnieuw in slaap laten wiegen. Wat dat is wel degelijk wat gebeurt wanneer beurzen lange tijd stijgend evolueren: beleggers laten zich in slaap wiegen en zijn niet meer alert en gefocust op hun bescherming.
Ook nu met de coronacrisis is het mogelijk dat er een snel een sterk herstel komt. Zeker is dat echter niet. Anderzijds kunnen we mogelijks nu zelfs wel echt vertrokken zijn voor een lange neerwaartse beursspiraal waarbij over weken, maanden of zelfs jaren heel wat eerder gemaakte winsten uitgeveegd worden en omgezet worden tot heuse verliezen.
‘Mogelijks’ is in bovenstaande zin dus een zeer belangrijk woord. Ik heb immers geen glazen bol. Niemand heeft een glazen bol. De richting van de beurs inschatten is dan ook quasi onmogelijk.
Vaak zal men de beursrichting voor een kortere periode wel juist kunnen inschatten (een trend (beursrichting) wordt immers een tijdlang verdergezet) maar inschatten wanneer een zwarte zwaan, zoals het coronavirus er eentje is, passeert is onmogelijk. Het zijn echter wel die beursevenementen die volledige winsten in zeer snel tempo uitvegen.
Advies zoals ik er hierboven in cursief enkele vermelde neem je dus beter niet voor waarheid aan. Zeker niet in tijden van beurscrisis. Het is vaak op losse flodders gebaseerd of erger nog, het is ‘advies’ gebaseerd op weggestopte angst. Het zijn eigenlijk ook gewoon maar aandelentips, namen van volgens anderen koopwaardige aandelen. Daar ben je op zich niet veel mee.
Beleggers zien immers hun aandelen in recordtempo vele procenten dalen. Geloof mij, dat is niet prettig en meer nog, dat doet wat met een mens. Men redeneert en reageert dan vaak niet meer rationeel maar neemt actie op basis van impulsen en emoties. Men kan niet terugvallen op een degelijk plan en dan zijn impulsen en emoties vaak het enige wat overblijft om koop- of verkoopacties op te baseren.
Papieren verlies
Veel beleggers zeggen ook (of geven dat als advies) dat zolang men zijn aandelen niet verkoopt er geen verlies is, alleen maar papieren verlies. Dat is natuurlijk onzin. Uiteraard is er dan enkel papieren verlies maar de aandelen werden wel degelijk met echte centen aangekocht. Die centen zijn nu heel wat minder waard of zeg ik nu beter: ‘uw centen zijn nu heel wat minder waard’.
We zagen hierboven al dat niemand de beurs kan voorspellen. Niemand weet dan ook of die welbepaalde aandelen wel terug gaan stijgen. Daarenboven dienen ze minstens te stijgen tot het oorspronkelijke aankoopniveau. Doen ze dat niet dan is dat ‘papieren’ verlies natuurlijk wel voor eeuwig een (serieus) echt verlies.
Velen hebben het moeilijk met deze redenering maar als ik nu zeg dat u de winst die u maakt op een aandeel aan mij moet afstaan dan zou u niet akkoord gaan. Terecht ! U maakte immers die winst door een risico te nemen de aandelen te kopen en doordat uw visie op dat aandeel uitkwam. Het zou dan ook onfair zijn dat uw winst dient af te geven aan mij. U zou mij toeschreeuwen dat dat uw winst en uw centen zijn, niet de mijne. Volledig terecht uiteraard.
U snapt meteen dat uw winst ook uw geld is en dat papieren winst ook uw geld is (wanneer u op een gegeven moment verkoopt). Wanneer u papieren winst terug laat omslaan in papieren verlies dan is er geen enkele garantie dat dit papieren verlies ooit terug echte winst zou worden.
Opgelet: ik zeg hiermee niet dat u meteen moet verkopen als u winst maakt. Helemaal niet. Ik zeg ook niet dat u nooit papieren winst mag laten omslaan in papieren of zelfs echt verlies. Veel zal afhangen van wat u als belegger of wat uw totale aandelenportefeuille kan verdragen. Er is geen vaste regel om aandelen te verkopen met x % winst of bij x % verlies.
Hoe u wapenen tegen een beurscrash (deel 2)?
Nogmaals, met wat ik hierboven schreef wil ik uiteraard niet zeggen dat u uw aandelen dient te verkopen zodra er een (klein) verlies is. Uiteraard niet ! U zou immers ook veel te veel verkoop- en aankooptransacties maken waardoor de kosten veel te hoog zouden oplopen en uw winst of rendement gefnuikt zou worden.
Maar wat moet u dan wel doen tijdens zo een beurscrisis?
Als het goed zit eigenlijk helemaal niets !
Maar bij veel beleggers zit het niet goed en dat blijkt het best wanneer de beurzen dalen. Veel beleggers hebben geen plan. Het enige wat ze dan ook kunnen doen als het fout loopt is panikeren.
U wapenen tegen een beurscrash doe je niet tijdens de beurscrash. Dat moet je vooraf doen.
Een goed beleggingsplan omvat o.m. regels die bepalen wanneer je mag kopen en zeker ook wanneer je gaat verkopen. Wanneer koop je niet, wanneer verkoop je niet maar ook hoeveel koop of verkoop ik, welke (type) aandelen verkoop ik bij een heuse crisis, gebruik ik een stoploss ter bescherming, gebruik ik opties ter bescherming, … . Dat zijn allemaal punten waar je voordat je in de beurs stapt en aandelen koopt kan over nadenken. Noteer uw vragen en antwoorden op papier of in de computer. Zo maak je werk van je beleggingsplan.
Wie zo een beursstrategie of beleggingsplan ter beschikking heeft kan er steeds naar teruggrijpen wanneer de beurzen flink in correctie of zelfs in crashmodus gaan.
Het vooraf, in kalme tijden, opgesteld plan kan dan je leidraad en je rustbaken zijn. Want iedereen van ons wordt wat ‘anders’ of gedraagt zich wat ‘anders’ wanneer we onze zuurverdiende centen in korte tijd in rook zien opgaan. Want zo voelt het, we zien onze winsten en dus onze centen (want winst die je maakt is wel degelijk jouw winst, jouw geld) smelten als sneeuw voor de zon en beseffen dat we armer worden. We beseffen dat ons idee om via de beurs snel rijk te worden niet zal uitkomen.
Snel rijk worden is trouwens slechts aan zeer weinigen gegeven. Ook via de beurs lukt dat slechts enkelen. Dat zou ook het doel niet mogen zijn. Wie beseft dat snel rijk worden er hoogstwaarschijnlijk niet zal inzitten heeft al een stap voor. Mentaal staat die belegger dan al wat sterker.
Dat type belegger beseft dan wellicht ook vlugger dat de beurs wel degelijk nuttig kan ingezet worden wanneer er rustig en op lange termijn belegd wordt. Rustig winsten opbouwen en de opgebouwde winsten beschermen. Traag maar zeker vermogen opbouwen, daarvoor is de beurs wel degelijk geschikt.
Alleen moet men daarvoor mentaal ijzersterk staan. Men moet immers crisissen zoals de huidige corona-crisis succesvol kunnen weerstaan.
Om dat succesvol te doen zijn verschillende methoden maar het komt steeds neer op beschermen van je kapitaal en je beurswinsten. Zo kan je je wapenen tegen een beurscrash.
Lees hier een ander artikel uit mijn pen over beleggen ten tijde van het coronavirus.
Tot een volgende keer,
Geert
________________________________________________________________________________________________________________________________
Veiliger beleggen, iets voor u?
Wellicht wel want minder risico is voor iedere belegger nuttig !
Klik hier en maak uw keuze uit onze voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico! Onze resultaten liegen er alvast niet om.
_________________________________________________________________________________________________________________________________