Het coronavirus verspreidt zich heel snel, zoveel is duidelijk. Van december 2019 tot 26 januari 2020 ging de teller van 1 naar 56 doden en van 1 naar meer dan 2000 besmette personen en dat is nog maar een begin.
In China waar het virus voor het eerst uitbrak (in de stad Wuhan) is het alle hens aan dek. In sneltempo wordt een ziekenhuis voor 25000 patiënten gebouwd op enkele dagen tijd, de winterspelen worden uitgesteld, steden worden afgesloten zodat mensen niet meer in of uit deze steden mogen, Disneyland Hongkong ging dicht, scholen blijven langer gesloten, de handel in wild wordt verboden, landen evacueren hun burgers, enz.
Tal van maatregelen worden genomen om niets aan het toeval over te laten en om zo de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Dat is ook nodig aangezien het virus zich van mens op mens verspreidt. Het mag duidelijk zijn dat wanneer men in zo een sneltempo tal van toch wel drastische maatregelen neemt de schrik er goed inzit.
Ook voor beleggers kan de uitbraak van een epidemie gevolgen hebben. Een gewone epidemie zal de beurzen niet echt van de wijs brengen. Vaak is er op korte termijn een daling van enkele procenten maar op iets langere termijn worden epidemieën snel vergeten. Zo leert ten minste toch de ervaring bij andere epidemieën.
Maar wat als we met een zwarte zwaan zouden te maken hebben? Wat als een gewone epidemie zou evolueren tot een pandemie?
Pandemie?
Ik heb snel even wat eenvoudige wiskunde toegepast en ik geef toe dat mijn uitkomst weliswaar correct is maar (hopelijk dan toch) gigantisch overdreven zal zijn. Een virus kan zich zeer snel verspreiden. Hoe snel hangt af van de omstandigheden. Ik denk dan aan hoe wordt het virus overgedragen (enkel van dier op mens, van mens op mens, via de lucht, …), hoe snel overheden ingrijpen om de verspreiding van het virus in te dijken, hoe goed nemen ook gewone burgers hun voorzorgen om besmetting te voorkomen, enz.
Eerst even terug naar wat een zwarte zwaan in de economie en op de beurs is. Een zwarte zwaan is een gebeurtenis die totaal onverwacht komt, die een sterke impact op de economie of beurs heeft en die men achteraf perfect weet te verklaren.
Een pandemie kunnen we misschien niet eens als een zwarte zwaan omschrijven omdat deze niet echt onverwacht komt. Ze is namelijk het gevolg van een epidemie en gezien een epidemie aan een pandemie voorafgaat is deze reeds gekend en dus moeilijk als totaal onverwacht te omschrijven. Toch is het een gebeurtenis met zeer ernstige menselijke en financiële gevolgen. Voor een epidemie uitbreekt is er uiteraard nog geen sprake van (laat staan van een pandemie). Bijgevolg kunnen we dan toch spreken van een zwarte zwaan.
Ik wil maar zeggen dat een belegger eigenlijk in het geval van het coronavirus nu al niet meer zou mogen komen klagen indien zijn aandelen fors zouden dalen ten gevolge van deze epidemie. Er is immers al wat tijd verstreken zodat de aandelen in bezit reeds konden verkocht worden mocht die belegger zich niet helemaal gerust voelen met de uitbraak van deze epidemie. Het coronavirus komt dan wel plots maar toch ook zo plots niet meer vanuit het oogpunt van een aandachtig belegger.
Eenvoudige wiskunde
Dat een virus zich niet zelden zeer snel kan verspreiden gaf ik hierboven al mee. In het geval van het coronavirus zou een besmet persoon 2 tot 3 andere personen besmetten, dit binnen een tijdspanne van 5 à 6 dagen. Of dit effectief zo is weet ik niet maar dat doet er nu niet toe.
Wanneer de eerste drager van het coronavirus 2 personen besmet en deze 2 personen op hun beurs ook 2 personen besmetten en zo verder dan heb je na slechts 30 keer 1.073.741.824 (één miljard !!) besmette personen. Het eenvoudige rekensommetje is 1 x 2 x 2 x 2 x 2 x 2 … (dus 30 keer maal 2).
Uiteraard hoop ik dat dit nooit het geval zal zijn maar ik wil hier gewoon maar aangeven hoe snel een eerste besmet persoon de basis kan leggen voor meer dan een miljard patiënten. In dat geval zou het coronavirus meteen een pandemie zijn van buitengewone proportie. Toch hebben eerdere pandemieën ook miljoenen doden doden veroorzaakt (Spaanse griep tussen 50 en 100 miljoen doden, de zwarte dood: 200 miljoen doden, de pokken: 300 tot 500 miljoen doden). Wanneer er zoveel doden zijn dan zijn er uiteraard nog veel meer besmette personen geweest.
Wanneer een epidemie evolueert naar een pandemie van zulke proporties wees dan maar zeker dat ook de gevolgen op de economie en de beurs niet min zullen zijn. Heel veel besmette patiënten zou ook betekenen heel veel doden. De zieke mensen en de overleden mensen zouden op zich al een enorme druk op de economie, de levensstijl van de mensen, het bestedingsgedrag en bijgevolg ook de beurs zetten. Ik zwijg dan nog van de wereldwijde angst die zich zou verspreiden. Angst is sowieso een slechte raadgever en al zeker om financiële beslissingen op te baseren. Daarvoor is niet eens een pandemie nodig.
Om de zaak nog wat spectaculairder voor te stellen wil ik ook nog even meegeven dat het bereiken van een miljard besmette personen tevens ook op een vrij korte tijd kan bereikt worden. Wanneer ieder besmet persoon op 10 dagen tijd bij twee andere personen het virus overdraagt dan is het miljard besmette personen op minder dan slechts één jaar bereikt.
Nogmaals, de berekening hierboven is hopelijk sterk overdreven maar in theorie niet onmogelijk. Een zwarte zwaan die zijn vergelijke niet kent zou het zijn. De moraal van het verhaal is eenvoudigweg deze: bescherm uw aandelen … altijd.
Gezien niemand en dus ook geen enkel belegger een zwarte zwaan kan voorspellen (zwarte zwanen komen in allerlei vormen en hoeven zeker niet onder de vorm van een virus te komen – een andere bekende zwarte zwaan was bv. de aanslagen van 9/11 in Amerika) kunnen aandelenwinsten of totale portefeuillewinsten in een mum van tijd uitgewist en zelfs omgebogen worden in sterke verliezen.
Het kan jaren duren om mooie winsten op te bouwen maar deze terug verliezen gaat vaak veel sneller. Soms kunnen met veel geduld bij elkaar gespaarde winsten op slechts enkele weken of maanden gesmolten zijn als sneeuw voor de zon.
Hoe men zich kan beschermen als belegger ga ik in dit artikel niet bespreken. Elders op deze website vindt u tal van informatieve artikels inzake veiliger beleggen en beschermen van je aandelen. Wat ik hier wel kort wil meegeven is dat het inzetten van een gewone stoploss, een goede position sizing, een verstandig gebruik van je cashpositie en het gebruik van gekochte, beschermende opties goede hulpmiddelen zijn ter bescherming van je aandelenportefeuille.
Een belegger is maar beter beschermd, ook en zeker tegen zwarte zwanen.
Beleg veilig,
Geert
________________________________________________________________________________________________________________________________
Veiliger beleggen, iets voor u?
Wellicht wel want minder risico is voor iedere belegger nuttig !
Klik hier en maak uw keuze uit onze voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico! Onze resultaten liegen er alvast niet om.
_________________________________________________________________________________________________________________________________