Het is weer zover. Aandelen dalen met 10%, sommigen met 15% en ja er zijn er zelfs al die 20% of meer wegzonken.
Sommigen spreken van een correctie, anderen dan weer van een crash. Feit is dat er al snel heel wat ongerustheid bij beleggers is. Dat verwondert mij echter niet.
Als je geschoren wordt moet je stilzitten
Met bovenstaande stelling vergelijkt men beleggen immers met naar de kapper/barbier gaan. En inderdaad, … bij deze laatste kan je maar beter stilzitten als het scheermes over je huid glijdt. Je wil je niet verwonden toch?
Wanneer bovenstaand gezegde op de beurs wordt toegepast bedoelt men dat wanneer aandelen dalen je ze beter niet verkoopt. Hou ze bij want het komt later wel weer goed. Maar… is dat zo?
Ja en nee. Stilzitten als je geschoren wordt of dus aandelen niet verkopen wanneer ze dalen houdt wel degelijk risico in. Het risico namelijk dat die aandelen, wanneer de beurzen herstellen, toch niet opnieuw gaan stijgen tot je aankoopprijs en liefst nog daarboven. Daar zit je dan, stil … en wel degelijk geschoren.
Wie zo slechts enkele aandelen in portefeuille heeft (aandelen die niet meer goedkomen zeg maar) zal meteen merken dat het rendement van de portefeuille sterk naar beneden wordt getrokken. Daarenboven kan het jaren duren alvorens een portefeuille zich van deze missers herstelt.
Moet je dan alles meteen verkopen en zo ja, aan welk percentage koersdaling?
Het probleem echter is dat men NOOIT met absolute zekerheid kan weten of een daling welke begon als onschuldige correctie niet zal uitmonden in een heuse langdurige crash of berenmarkt.
Net omwille van dat feit verwondert het mij niet dat heel wat beleggers nu reeds (na een relatief kleine daling) al meteen zeer zenuwachtig worden. Ze vragen zich af waarom aandeel X of Y met X of Y procent daalde. Ze vragen zich af of de daling van de beurzen (en eigenlijk vooral van hun eigenste aandelen in portefeuille) niet stilaan op zijn einde loopt. Logisch want men ziet een (groot) deel van de eerder opgebouwde winsten wegsmelten. Sommigen zien zelfs al verliezen in hun aandelen en zelfs hun totale portefeuille opduiken.
Wat moet ik doen?????
Verliezen zien opduiken brengt emoties met zich mee. Men wil winst, geen verlies! Uiteraard, maar weet je, de beurs trekt zich geen bal aan van wat u wil! Wees gerust, ze trekt zich ook geen bal aan van wat ik wil, en ja, ik wil ook winst ?. De beurs stijgt (omwille van diverse redenen), daalt (omwille van diverse redenen) en gaat ook veel zijdelings (omwille van diverse …). Het moment waarop u of ik aankocht kan de beurs totaal niet schelen.
Nu we dat weten zijn we een hele stap verder. Als we de beurs niet kunnen overtuigen de stijgende weg te (blijven) kiezen dan besef ik al snel dat ik daar geen controle kan over hebben. Ik kan alleen maar hopen dat de aandelen die ik koop, na mijn aankoop maar lang en voldoende genoeg blijven stijgen, ongeacht of ik nu risicovolle aandelen of eerder defensieve in portefeuille heb. Ik hoop het en ik wil het zo.
We weten al dat we op de beurs niets te willen hebben. Blijft enkel dat hopen over. Maar ook daar neem ik geen voldoening mee. Hopen is mij wat te zwak. Ik kan er niet zoveel mee want als ik wil dat de koers van mijn aandelen stijgt en dat gebeurt niet dan ben ik met die hoop niet veel.
Daarom net zijn veel beleggers snel zenuwachtig. Ze hopen maar ze zien meer en meer dat ze met die hoop er niet gaan komen. Hun aandelen dalen en blijven dalen. Hun verliezen lopen steeds meer op.
Wat moet ik doen? Verkopen, houden of misschien zelfs bijkopen (om mijn gemiddelde aankoopprijs te verlagen)?
Wanneer beleggers deze vragen stellen merk ik meteen dat ze beleggen zonder plan. Ze kopen en hopen maar hebben eigenlijk geen plan B.
Persoonlijk heb ik daar geen last van. Door eenvoudigweg bij ieder aandeel dat ik aankoop meteen een stoploss verkooporder in te stellen hoef ik mij daar ook geen zorgen om te maken. Als de beurs toch eigenzinnig zijn ding doet en ikzelf heb daar niets aan te zeggen (ik heb daar geen controle over) dan bescherm ik mij toch gewoon. Daar heb ik immers wel controle over.
Ik beslis namelijk zelf op welk koersniveau ik mijn stoploss verkooporder plaats wanneer ik een aandeel koop. Voor sommige aandelen zet ik mijn stoploss dichter bij de aankoopkoers en bij anderen eerder verder.
Voilà, ik slaap gerust. Laat de beurs zijn ding nu maar doen, mijn aandelen worden automatisch verkocht wanneer mijn ingegeven stoplosskoersen worden bereikt. Bijgevolg zal bij iedere verkoop niet alleen mijn verlies beperkt zijn (of liefst zelfs winst beschermd zijn) maar tevens ook mijn cashpositie wat vergroten.
En ook dat is alweer een vraagstuk minder voor mij. De vraag hoeveel cash ik achter de hand dien te houden verdwijnt hierdoor ook bijna volledig. Immers wanneer beurzen dalen (en bijgevolg goedkoper worden) wordt mijn cash opgebouwd. Cash (uw grondstof, weet je nog uit een van mijn vorige beursbrieven ‘Rendement Plus Beurstijd’?) die ik opnieuw kan inzetten wanneer het tij terug keert.
Moet je nu stilzitten als je geschoren wordt?
Wie dit gezegde eens omdraait komt al snel uit bij: als je (te lang) stilzit word je geschoren!!
Ik keer terug naar de kapper/barbier. Stel dat je de brave man of vrouw hebt gevraagd al het haar van je baard volledig weg te scheren, zou je dan ook blijven (stil)zitten wanneer je merkt dat ook je hoofdharen worden weggeschoren? Ik denk het niet of toch?
De beurs gaat steeds op en neer. Geef je aandelen dan ook voldoende bewegingsruimte maar laat je zeker niet kaalscheren.
Nog slechts 5 dagen en enkele uren!
Ter gelegenheid van De Dag Van De Tips heb ik een zeer mooie actie lopen. Door het succes van deze beleggersbeurs heb ik deze actie al eens verlengd met twee weken. Ik schreef het eerder al: twee weken en werkelijk geen dag langer of zelfs minuut langer. U kan dus nog t.e.m. dinsdag 16 oktober 2018, 23u59 intekenen op al onze abonnementen met maar liefst gratis 50% extra abonnementsmaanden. Vanaf 17 oktober vervalt deze uitzonderlijke promo-actie onherroepelijk!
Dit is dus een nooit eerder geziene actie die ik met Rendement Plus ter gelegenheid van De Dag Van De Tips doe.
Stel u dan ook zeker eens de vraag of u nog steeds grote verliesposten wil blijven scoren binnen uw portefeuille of toch liever wat veiliger en meer bewuster wil gaan beleggen.