Goede huisvader aandelen: bestaan die echt? Persoonlijk denk ik van niet.
Wat hierna volgt is een exemplaar van ‘Rendement Plus Beurstijd‘ ,onze gratis beursbrief die ik aan de lezers van Rendement Plus verstuur. Deze brief verscheen naar aanleiding van de, door de VFB georganiseerde, beleggersdag ‘De Dag Van De Tips’.
Ik verstuurde deze beursbrief naar aanleiding van mijn succesvolle deelname aan De Dag Van De Tips en ja -ik geef het toe – ook omdat ik voor deze gelegenheid een mooie voordeelactie op poten had gezet (u kan er trouwens nog tot en met 16 oktober 2018 zelf ook nog van profiteren). Maar ik stuurde deze brief vooral omdat ik op de VFB-beleggersdag uit de talrijke gesprekken die ik daar met beleggers had, nog maar eens duidelijk kon opmaken dat er een grote nood bestaat aan beleggen met minder risico.
Met minder risico beleggen is net wat ik met Rendement Plus reeds jaren doe. De gevolgen van een recente en zeer grote koerscrash in het aandeel Nyrstar beschreef ik ook in de ‘Rendement Plus Beurstijd’ die voorafging aan deze die u hieronder kan lezen. Het korte artikel met als titel: Nyrstar, a fallen star kan u hier lezen. Maar beginnen doe ik met een grote dank u wel!
Beste belegger,
Dat beleggen met focus op risicobeperking echt wel nodig kon ik vorige zaterdag nogmaals duidelijk afleiden op het VFB-evenement, De Dag Van De Tips, te Gent.
Net als vorig jaar op de Beleggersfair in Amsterdam bleek ook nu weer dat de meeste beleggers eerder focussen op welke aandelen ze in portefeuille gaan nemen maar al heel wat minder op wanneer ze die aandelen ook zullen verkopen. Meer nog, waar beleggers doorgaans totaal geen aandacht aan schenken is aan hoeveel risico men neemt bij het aangaan van een positie.
Bedankt voor jullie talrijke opkomst en interesse aan de Rendement Plus-stand
op de Dag Van De Tips!
Ook via deze beursbrief wil ik de organisatoren van deze beurs (VFB) waar talrijke bezoekers op af kwamen nogmaals danken. Ook jullie, de bezoekers wil ik danken want jullie toonden veel interesse in mijn stand en beleggingsaanpak. Te weten dat mijn aanpak wat aparter in binnen het beleggerswereldje doet deze aandacht en interesse mij zeer zeker veel plezier en deugd! Als nieuwkomer op zo een beurs is het toch altijd even afwachten of mensen mijn beursinitiatief weten te smaken maar dat bleek reuze mee te vallen. Dus nogmaals bedankt voor de interesse en de vele (beurs)babbels.
Jaarlijkse weerkerende initiatieven als De Dag Van De Tips en de Beleggersfair zijn nodig om zowel nieuwe als gevorderde beleggers wegwijs te maken in beleggen. Nog belangrijker is zeker ook beleggers bewuster maken van de risico’s die uiteraard met beleggen gepaard gaan.
Risico’s zijn bij beleggen nooit uit te sluiten. Men kan immers geen ei bakken zonder de schaal te breken, nietwaar? Maar al te vaak laat men ons geloven dat hoe meer risico we nemen hoe meer winst we kunnen maken. Dit is echter volledig fout.
Jazeker, een belegger kan al eens door veel risico te nemen zijn slag en vooral schitterende winsten thuishalen maar de vraag dient dan gesteld te worden of dit te wijten is aan kunde of aan toeval. Een andere vraag die daar meteen uit voortvloeit is of zo een voltreffer, door opnieuw heel wat risico te nemen, kan herhaald worden? Jazeker, dat kan maar u voelt zelf ook wel al aan dat vroeg of laat het steeds nemen van grote risico’s fout zal aflopen. En wat dan?
Wel ja, dan is het … GAME OVER!
Beleggen dient immers steeds te gebeuren met centen. Euro’s, dollars, ponden, … maar steeds met (meestal zuurverdiende) centen.
Geld is dus de grondstof van ieder belegger. Zonder deze grondstof kunnen we niet beleggen. De bedoeling is dan ook voor veel beleggers winst maken zodat deze grondstof kan aangroeien.
Onnodige risico’s
Dat is uiteraard logisch en zeer zeker de bedoeling maar door een te grote focus op het maken van winst gaat men al snel (onbewust) onnodige risico’s nemen. Zeker in stijgende beurzen kan dit vaak een een hele poos goed gaan maar zeker is dat niet. Veel beleggers kopen zich al te grote posities van minder defensieve aandelen, ja, zeg maar risicovolle aandelen.
Aandelenportefeuilles zitten niet zelden overwogen in technologieaandelen of biotechbedrijven, beloftevolle jonge wolven, centjesaandelen (pennystocks), (obscure) exotische aandelen, enz. Allemaal zeer risicovolle posities dus. Niet zelden (om niet te zeggen bijna nooit) overleven zulke portefeuilles over langere termijn niet.
Zelfs met veiligere aandelen kunnen verliezen soms zeer hoog oplopen. Ik zwijg dan nog over veilig geachte aandelen. Hoe vaak hoor ik niet dat dit of dat aandeel een echt goede-huisvader-aandeel is. Wel, het goede nieuws is dat goede huisvaders (en moeders uiteraard ook) bestaan, gelukkig maar!
Maar goede huisvader aandelen bestaan NIET! Aandelen zijn geen goede huisvaders en aldus niet onder zo’n misleidende benaming te stoppen. Aandelen kunnen allen flink dalen. Wel kunnen aandelen als goede huisvader beheert worden, met de focus op risicobeperking is dat dan. Het aandeel is dan geen goede huisvader maar de belegger die met gezond verstand belegt is des te meer de goede huisvader.
Gezien het de taak van een goed huisvader is het gezin en zichzelf te beschermen tegen grote tegenslagen dan is het vermijden van grote beursverliezen zeker een eigenschap van een goed huisvader of moeder.
Ieder aandeel kan verliezen van meer dan 50% oplopen (en veel erger), meer defensieve aandelen zowel als de meer risicovolle exemplaren. Het zal je maar overkomen dat je belegd hebt in een aandeel als Nyrstar. Ik schreef er in de vorige Beurstijd nog over. Wie Nyrstar op zijn top kocht moet het aandeel niet minder dan 1500% zien stijgen om zijn centen terug te zien en de investering break-even te kunnen afsluiten.
Duizendvijfhonderd procent (!) maar liefst. Ik moet er geen tekening bij maken dat dit zo goed als onmogelijk is.
En op de Dag Van De Tips moest ik alweer (net als o.m. op de Beleggersfair van 2017 maar toen was het bij het aandeel Altice waar de wonden dienden gelikt te worden en … nog steeds gelikt worden) vaststellen dat veel beleggers zwaar in Nyrstar zitten.
Het is niet verwonderlijk te weten dat velen ook met dit aandeel met een grote kater achterblijven. Als je weet dat velen niet enkel de fout maakten dit aandeel nooit te verkopen, maar daar bovenop het nog diverse keren bijkochten dan weet je het wel. Dit is de beste manier om verlies op verlies op verlies te stapelen.
Met Rendement Plus maak ik al jaren duidelijk dat minder risico nemen op de beurs echt loont. Winst maken is uiteraard de bedoeling maar niet mijn eerste focus. Klinkt dat vreemd? Ah, als u weet dat mijn focus in de eerste plaats ligt op het beschermen van ons kapitaal en de eerder gemaakte winsten dan zal deze aanpak wellicht al heel wat logischer in de oren klinken.
Minder risico, meer rendement is al sinds dag nummer 1 mijn motto. Rustig en bewust beleggen om aldus ons kapitaal te beschermen en te laten aangroeien. Dat en dat alleen is het doel en werkpunt van Rendement Plus.
Ter gelegenheid van De Dag Van De Tips had ik tot gisteren 1 oktober een zeer mooie actie lopen. Door het succes van deze beleggersbeurs ga ik deze actie verlengen en dit met twee weken. Twee weken en werkelijk geen dag langer of zelfs minuut langer. U kan dus nog t.e.m. dinsdag 16 oktober 2018 23u59 intekenen op al onze abonnementen met maar liefst gratis 50% extra abonnementsmaanden. Vanaf 17 oktober vervalt deze uitzonderlijke promo-actie onherroepelijk!
Wie abonnee wordt…
… voor 6 maanden krijgt dus 9 maanden,
… voor 12 maanden krijgt maar liefst 18 maanden,
… voor 24 maanden krijgt een niet te versmaden 36 maanden (dat is maar liefst 3 jaar voor de prijs van 2 jaar)
Dit is dus een nooit eerder geziene actie die ik met Rendement Plus ter gelegenheid van De Dag Van De Tips doe.
Stel u dus zeker eens de vraag of u nog steeds grote verliesposten wil blijven scoren binnen uw portefeuille of toch liever wat veiliger en meer bewuster wil gaan beleggen.