Een tijdje terug schreef ik een exemplaar van ‘Rendement Plus Beurstijd‘ ,onze gratis beursbrief die ik aan de lezers van Rendement Plus verstuur. De koersval van het aandeel Nyrstar is te groot om na te laten ook de lezers van deze blog te wijzen op de gevolgen van zo’n grote koersval.
Een vervolg hierop schreef ik neer in een andere ‘R+ Beurstijd’. Ook in die beursbrief ging het o.m. over het beperken van risico, goede huisvaders en flinke koersdalingen. Dat vervolg lees je hier. Maar beginnen doen we met de val van Nyrstar. Veel leesplezier met dit kort artikel.
Beste belegger,
De financiële krant De Tijd schrijft onderstaande titel in zijn online editie.
Nyrstar op vier dagen bijna gehalveerd
Ik had het in een vorige ‘Beurstijd’ nog over sterk dalende aandelen. ‘Wat als aandelen sterk dalen?’ is wat ik schreef. De gevolgen van aandelen die zeer sterk dalen zijn voor een beleggingsportefeuille vaak desastreus! Wie hier meer wil over weten kan nog steeds terecht op mijn blog en kan mijn blogartikel over sterk dalende aandelen en de gevolgen ervan lezen.
Een titel als hierboven laat niets aan de verbeelding over. Halveren dat is niet minder dan -50%.
Het mag duidelijk zijn dat zo’n een koersval een mokerslag is. Wie dat verlies wil goedmaken moet immers al 100% winst maken. Laat ons eerlijk zijn, een gemakkelijke klus is dat niet.
Meer nog, Nyrstar noteert nu ongeveer 2,5€ maar in 2011 was de koers nog boven 40€. Kan u rekenen? Dat is een verlies van 93.75%. Wie toen kocht en de aandelen nog steeds in portefeuille heeft moet nu reeds een winst van 1500% realiseren. Ik wens de belegger die aan die opwaartse rit moet beginnen enorm veel succes, hij of zij zal dat echt nodig hebben. Die -50% is dus nog klein bier vergeleken met de koersen van weleer.
Het mag duidelijk zijn, een belegger is die naam slechts waardig wanneer hij op een risico-arme manier belegt. Zo niet is hij een gokker en verre van risico-arm bezig maar op termijn des te meer centjes-arm.
En wees gerust, Nyrstar is niet alleen. In mijn blogartikel vermelde ik een aantal andere namen maar alle aandelen kunnen zulke mokerslagen krijgen.
Niet enkel risicovolle aandelen zoals biotechaandelen (vandaag ging trouwens ook biotecher Geron Corporation flink onderuit – er gaat op dit eigenste moment maar liefst 67% (zevenenzestig procent!!) van de koers af), maar alle aandelen kunnen dit meemaken, ook de defensiever geachte aandelen. Ieder bedrijf kent immers risico’s maar het ene bedrijf is uiteraard het andere niet en de risico’s liggen dus niet voor elk bedrijf op dezelfde hoogte. Gelukkig maar. Toch zou beschermen punt nummer één moeten zijn voor ieder belegger en dit voor elk aandeel.
Helaas merk ik maar al te vaak dat de meeste beleggers dit echter niet doen. Men voelt zich vaak veilig met de (spreiding van de) aandelen in hun portefeuille, maar dat is enkel een illusie. Gelukkig kan ook het anders! Het gebruik van een eenvoudige stoploss (een type van automatisch verkooporder) in combinatie met oog hebben voor enkele andere, eenvoudige aandachtspunten maakt van u een heel wat bewuster en veiliger belegger.
Wil u nog steeds met de natte vinger beleggen of gaat u toch liever voor een weldoordachte en risico beperkende strategie met Rendement Plus?
30 september 2019: Extra toevoeging aan dit artikel van 1 oktober 2018
Het belang van het vermijden van vallende messen wordt nog meer geïllustreerd door volgende vaststelling.
Op 30 september 2019 zijn we ongeveer 1 jaar na het schrijven van bovenstaand blogartikeltje. Het is meteen ook de dag waarop het aandeel Nystar terug mag verhandeld worden. Het aandeel was immers wekenlang geschorst. Jazeker, ook dat kan een flinke tegenvaller zijn voor u als belegger. Een schorsing van een aandeel zorgt ervoor dat u uw aandelen niet meer kan verkopen.
Wanneer het bedrijf in kwestie voor de schorsing al in moeilijke papieren zat dan is de kans uiteraard ook groot dat wanneer de schorsing opgeheven wordt het aandeel verder keldert.
Ook bij Nyrstar gebeurde dat. Toen de koers vandaag op 30/9/2019 terug mocht verhandelt worden daalde het aandeel aanvankelijk met maar liefst 26%. In alle eerlijkheid geef ik hier meteen toe dat deze daling weliswaar krachtig was maar ook tegen sluitingstijd volledig werd teruggedraaid. Meer nog Nyrstar kon de dag zelfs afsluiten met een dagwinst van zelfs 10%.
Oké, dit is een zeer volatiel koersverloop maar het is een mooie stijging zou je denken, alleen … noteert Nyrstar momenteel aan 0,21 euro (dat is nul komma eenentwintig euro of maar liefst nog eens een extra daling van 91,6% t.o.v. de koers toen ik dit oorspronkelijk artikel schreef).
Het lijkt me duidelijk dat beleggers vallende messen maar beter niet tijdens hun val proberen te vangen. Het probleem is immers dat bij sterk dalende aandelen de bodem vaak veel verder weg is dan men vaak denkt. Er zit vis genoeg in de vijver zodat het geen enkele zin heeft winst te proberen halen uit zulke aandelen.
Denkt u misschien ook dat Nystar een minder bekend bedrijf is, misschien wel een obscuur bedrijf? Bedenk dan ook dat ik deze toevoeging schrijf in tijden dat het bedrijf Thomas Cook -jazeker, de reisgigant die al meer dan 100 jaar bestaat en een serieuze naam en faam in zijn sector heeft opgebouwd – failliet werd verklaard. Ook hier dus een daling van de aandelenkoers met bijna 100%.
Vroeger zegde ik al eens grappend dat aandelen ook een ‘Nyrstarreke’ kunnen doen, bedoelend dat aandelen zodanig kunnen crashen dat het nooit meer goed komt. Vanaf nu kan ik spijtig genoeg ook zeggen dat aandelen een Thomas Cookske kunnen doen.
Het is spijtig maar dalende aandelen die veel langer en dieper dalen dan u denkt komen heel vaak voor. Daarom ook dat ik met Rendement Plus steeds beleg met een plan dat focust op veiliger beleggen. Het implementeren van risicobeperkende elementen is geen overbodige luxe indien u als belegger ook en vooral op lange termijn wil overleven op de beurs en een succesvol en renderend belegger wil zijn.
|