Jijzelf !!
Voilà, mocht ik het hierbij laten dan zou ik wellicht kunnen meedingen voor het kortste blogbericht ooit. Alle gekheid op een stokje, ik ben eigenlijk wel bloedserieus: u en u alleen bent verantwoordelijk wanneer je grote verliezen op de beurs maakt.
Beleggers zijn vindingrijk. Ik hoor en lees vaak de meest diverse en ja, soms ronduit belachelijke, redenen waarom ze verlies maakten op de beurs. Enkele voorbeelden:
- Het bedrijf communiceerde slecht of nauwelijks (waardoor de koers van het aandeel sterk daalde).
- Ik was op reis en kon niet verkopen.
- Het aandeel is beloftevol en zal zeker terug stijgen en op termijn winst laten zien.
- Er werd fraude gepleegd in het bedrijf.
- Mijn vrienden tipte mij het verkeerde aandeel.
- Er stond in de krant dit aandeel zeker te kopen.
- Wat kon er misgaan als zelfs vooraanstaande politici en bekende mensen het aandeel kochten?
- Wat kon er misgaan als zelfs vooraanstaande politici en bekende mensen het aandeel promootten?
- Mijn beursblad tipte het aandeel.
- Iedereen kocht het, ik volgde enkel de massa.
- Als zelfs bekende en rijke (top)beleggers kopen dan kan er toch niets misgaan.
- Dat biotechbedrijf had een veelbelovend medicijn in de pijplijn. Ik kon toch niet weten dat het niets ging worden?
- De verkopen begonnen te slabakken. Ik kon dat toch niet weten?
- Mijn financieel adviseur lichte mij verkeerd in.
- Ik zou verkocht hebben maar ik moest nog eerst even enkele andere dringende zaken regelen.
- Het aandeel crashte net voor ik ging verkopen. Ik was dus net te laat.
- Ik hoorde op café mensen zeggen dat ze al veel winst maakten met aandelen van het bedrijf ‘Temooiomwaartezijn’. Uiteraard kocht ik ook want ik wou ook wel wat winst maken.
- enz.
Waarom al deze (en meer) uitvluchten totaal naast de kwestie zijn?
Al deze redenen mogen dan wel waarheid zijn, toch zijn en blijven het uitvluchten waar mensen zich zo graag achter verschuilen wanneer het foutloopt.
Dat het al eens mis kan lopen met een belegging weten we allemaal. Meer nog, niet alle aandelen die je koopt zullen voltreffers zijn. Winnen wordt afgewisseld met verliezen op de beurs, zoveel is zeker.
Toch mag je verliezen op de beurs nooit te sterk laten oplopen. Je moet tijdig ingrijpen en je aandelen verkopen wanneer het verlies begint op te lopen en te groot dreigt te worden.
Of een aandeel in je portefeuille stijgt of daalt is zelfs niet eens zo belangrijk. Belangrijker is het dat een daler nooit te zwaar mag gaan doorwegen op je totale kapitaal. Een winnaar moet dan weer wel zoveel mogelijk doorwegen op je totale kapitaal.
Een aandelenportefeuille is eigenlijk de optelsom van de cash in de portefeuille en de verschillende aandelenposities. Geen enkele van die aandelenposities mag wanneer deze verlies laten zien zo zwaar doorwegen op je totale kapitaal dat het moeilijk wordt om dat verlies nog goed te maken op een relatief korte termijn.
Zelfs wanneer bovenstaande uitvluchten (of eentje dat niet in dat lijstje staat) de waarheid zijn dan nog mogen ze geen excuus zijn om aandelenposities die de verkeerde kant uitgaan (lees: te grote en vooral te zwaar doorwegende verliezers dreigen te worden) niet te verkopen.
Aandelen dalen ook wel eens maar dat hoeft geen probleem te zijn.
Jazeker, aandelen dalen soms met 50% of zelfs 80% of nog meer. Gelukkig dalen aandelen meestal niet plotsklaps met zulke grote procenten. Meestal gaan deze dalingen geleidelijk aan en dus heb je tijd genoeg om te verkopen. Alleen jij bent verantwoordelijk om op de verkoopknop te drukken. Het heeft dan ook totaal geen zin om de schuld ergens anders of bij iemand anders te gaan zoeken. Het is gewoon zonde van de tijd. Investeer die tijd liever in het uitzoeken waarom het misliep met het aandeel en hoe je het de volgende keer beter kan doen.
En wat als een aandeel in je portefeuille toch met pakweg 50% in één klap daalde? Die, gelukkig zeldzamere, verliezers bestaan inderdaad ook. Deze wegen in iedere portefeuille zwaarder door dan oorspronkelijk verwacht. Wanneer men echter niet teveel gaat inzetten op één aandeel zal ook in deze gevallen de schade op het totale portefeuillekapitaal nog aanvaardbaar blijven. De grootte van iedere positie binnen je portefeuille is dus ook van groot belang.
Goed beleggen is dan ook niet zomaar wat aandelen kopen en hopen dat ze gaan stijgen en, … als dat niet gebeurt de schuld in iemand anders zijn of haar schoenen schuiven. Nee, het is rekening houden met diverse factoren en vooraf een goed in- en uitstapplan klaar hebben voor al je individuele aandelenposities. Vooraf een degelijk plan opmaken en je er uiteraard dan ook aan houden wanneer het mis zou lopen met één van je aandelenposities is hoe je verliezen op de beurs beperkt zal weten te houden en je totale portefeuillekapitaal kan beschermen en laten aangroeien.
Beleg veilig!
Mvg, Geert
> Lees je graag nog een beurstip die kan helpen om als als belegger beter kan worden? In mijn artikel ‘The need for speed’ lees je dat rustig beleggen nog steeds een goede strategie is. Veel leesplezier
________________________________________________________________________________________________________________________________
U wil ook leren hoe veiliger te beleggen? Dat kan…
Klik hier en maak uw keuze uit onze 3 voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico!
________________________________________________________________________________________________________________________________