Hoe kan ik mijn beursstrategie verbeteren? Waar kan ik het risico verlagen? … Via een beursquote en wat korte uitleg wil ik graag mijn bevindingen met jullie delen.
Vandaag dacht ik na over volgende quote…
“Kruid je aandelen met optiepremies“
Geert | Rendement Plus
De vorige ‘R+ Beurstijd Weekend’ begon ik met volgende zinnen: “Opties maken beleggen compleet. Opties bieden enorme mogelijkheden aan beleggers.”
Ik had het vorige week vooral over het kopen van opties om in te spelen op een stijging of daling van het onderliggende (aandeel, index, grondstof,…). Opties kan je kopen, zowel om (grote) winsten te proberen maken (speculatief), als om bestaande posities binnen je portefeuille te beschermen (verlaging van risico).
De quote die ik toen gebruikte was: “Kruid je portefeuille met opties.” Waarom zou je dat doen? Wel, zowel ter bescherming zodat bijvoorbeeld een algemene beurscrash of een crash van een specifiek aandeel binnen je portefeuille niet zou uitlopen op een drama. Maar je portefeuille wordt met gekochte opties ook gekruid wanneer je zo nu en dan eens een beperkte positie in opties koopt als speculatief beleggingsinstrument. Wanneer het onderliggende aandeel dan een sterke beweging maakt (opwaarts of neerwaarts, afhankelijk van welk type opties je kocht – calls of puts) kan door het hefboomeffect van de optie de winst enorm zijn.
De quote die ik vandaag – voor dit tweede deel over het gebruik van opties – maakte luidt echter net iets anders. “Kruid je aandelen met optiepremies” is het ditmaal geworden.
Vandaag heb ik het dus niet over het kopen van opties maar over het schrijven van opties.
Vooreerst wil ik duidelijk aangeven dat – net als het kopen van opties – ook dit niet zonder risico is. ‘Schrijven’ (van opties) betekent zoveel als het verkopen van opties. Alleen, heeft men deze opties op het moment van verkopen nog niet in bezit. Het is dus de omgekeerde weg zeg maar; eerst verkopen om dan later (mogelijks) aan te kopen.
Opties hebben steeds betrekking op een onderliggende waarde (aandelen, index,…). Wie opties schrijft gaat een verplichting aan. Deze verplichting bestaat eruit de onderliggende waarde (meestal aandelen) te kopen of te verkopen aan een vooraf bepaalde prijs tegen een vooraf bepaald tijdstip.
Herlees bovenstaande zin nog maar eens. De optieschrijver gaat dus een verplichting aan !!
Tegenover die verplichting staat wel een financiële vergoeding. Wie opties koopt moet de prijs van de optie (de optiepremie) betalen. Wie echter opties schrijft ontvangt de optiepremie.
Bovenstaande is zeer logisch. Wie opties koopt heeft immers een recht. Voor dat recht dient de optiekoper dan ook premie te betalen. Wie opties schrijft heeft een verplichting. Omwille van die verplichting ontvangt hij dus de optiepremie.
Nu we dit weten kunnen we beginnen kruiden. We kruiden de aandelen in onze portefeuille door er opties op te schrijven. Per 100 aandelen dat je van een bedrijf bezit kan je één optie schrijven. Dat is uiteraard enkel bij aandelen waarop opties noteren. Niet op alle aandelen noteren opties. Dat dien je dus eerst wel even te checken alvorens je aandelen koopt.
Stel dat je 300 aandelen koopt van bedrijf ‘WSDB (Wie schrijft die blijft)’ dan kan je daar dus 3 opties op schrijven. Om WSDB te kopen betaal je 10 dollar per aandeel. Je totale investering is dan 3000$ (300 stuks aan 10$). Je gaat nu 3 callopties schrijven met een uitoefenprijs van 11$ en een vervaldag die bijvoorbeeld 3 maanden verder in de toekomst ligt. Hiervoor ontvang je pakweg 0,50$. Dat wordt dan 300 x 0,50$ = 150$.
Dat is mooi want op je gedane investering heb je zo onmiddellijk 5% rendement (150 = 5% van 3000). Als de koers van WSDB tegen de gekozen vervaldag (expiratiedag) hoger dan 11$ noteert ben je weliswaar verplicht je aandelen te verkopen aan 11$. Voilà, hier is de befaamde verplichting waar ik het eerder over had.
Erg is dat echter niet. Je krijgt immers 11$ voor je aandelen, of in totaliteit 3300$. Daarenboven mag je de ontvangen premie ook houden. 3300$ + 150$ = 3450$. Dat is een mooi rendement van 15% op je geïnvesteerd bedrag van 3000$. Het mooie is dat dit fictief voorbeeld wel degelijk zeer realistisch is en daarenboven vaak te realiseren valt op 3 tot 6 maanden. Reken zelf je jaarrendement maar uit.
En wat als de aandelen lager staan dan 11$ op vervaldag? Geen probleem, je mag de premie gewoon houden en gaat opnieuw callopties schrijven waardoor je een nieuwe premie zal ontvangen. Opnieuw wat extra kruiding op je aandelen dus.
Wel is het doorgaans zeer verstandig om naast het schrijven van callopties op je aandelen wat van de ontvangen premie te gebruiken om putopties te kopen. Hiermee zal je uw aandelen beschermen tegen een te grote daling ! Zeker bij grotere aandelenposities is dit geen overbodige luxe. Je koopt dus bescherming tegen een (grote) daling van je aandelen met de ontvangen premie van het schrijven?
Rendement en bescherming: de naam ‘Wie Schrijft Die Blijft’ van het fictieve bedrijf uit bovenstaand voorbeeld lijkt me zo slecht nog niet gekozen, toch?
Volgende week heb ik het in deze driedelige reeks nog een laatste keer over opties. Dan toon ik dat je zelfs zonder aandelen in bezit te hebben optierendement kan binnenhalen. Vandaag ging het over hoe rendementsgericht extra inkomen uit je aandelen te halen. Volgende week gaat het over hoe extra rendement uit aandelen te halen die je (nog) niet bezit. Of kort door de bocht gezegd: hoe rendement halen uit niets?
Veel beurssucces en vooral…
Geniet van je beursstrategie en de + in je rendement.
Ook graag mijn gratis beurstips in je mailbox?
Schrijf je hieronder in en ontvang via ‘Rendement ‘Beurstijd‘ mijn nieuwste tips.
Als + ontvang je (ook geheel gratis) mijn e-book boordevol risicobeperkende beurstips.
|