Alibaba krijgt miljardenboete, het aandeel stijgt met 9%: logisch toch?
Alibaba is een Chinese e-commerce gigant vergelijkbaar met Amazon in Amerika. Het bedrijf is ook bij veel Belgen en Nederlanders bekend omwille van Aliexpress, een website waar je zowat alles en nog veel meer – ja zeg maar, brol die we eigenlijk niet nodig hebben – kan kopen.
Jack Ma is de CEO van Alibaba en ligt al een tijdje onder vuur van de Chinese overheid. Om het hier kort te houden krijgt Alibaba een boete van enkele miljarden (2,3 miljard euro) op zijn rijst of boterham gepresenteerd. Toch steeg het aandeel op de Amerikaanse beurs gisteren met meer dan 9%.
Veel beleggers begrijpen dit niet maar toch is dit niet onlogisch. Waarom kan een aandeel zo hard stijgen wanneer het slecht nieuws krijgt? Het antwoord is…onzekerheid. Of beter het wegvallen ervan.
De beurs heeft het zo niet met onzekerheid. De beurs kent zijn bestaansreden omwille van beleggers en dat zijn natuurlijk ook maar mensen van vlees en bloed. Wanneer beleggers bij aandelen factoren aantreffen waarvan de uitkomst onzeker is gaan ze twijfelen. Ze worden argwanend en wachten met kopen. De koers van dat bewuste aandeel krijgt het dan moeilijker om verder te stijgen.
Soms worden beleggers niet enkel argwanend maar ook angstig. Zeker partijen met heel grote posities vertrouwen mogelijks het zaakje niet meer. De onzekerheid op een positieve uitkomst is te groot en dus gaan ze niet enkel afwachten met kopen maar ook hun (zeer grote) posities afbouwen. De koers zal het nu niet enkel moeilijker hebben om door te stijgen maar zal tevens ook beginnen dalen.
In het slechtste geval trekt onzekerheid ook shorters aan. Als gieren zullen ze rond het reeds gehavende aandeel cirkelen in de hoop de koers nog naar veel lagere regionen te kunnen duwen. Hoe lager de koers immers, hoe meer shorters winst maken. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat eens een aandeel met voldoende hoog percentage geshort wordt het nog moeilijk zal stijgen en eerder in een dalende lange termijn trend zal verzeilen.
Ik wil hiermee niet zeggen dat shorters Alibaba in hun macht hebben. Wel zien we bij Alibaba al maanden een koersdaling. Onzekerheid kwam hier door de groeiende druk van de Chinese overheid op het bedrijf maar bijvoorbeeld ook door het tijdelijk ‘verdwenen’ zijn van ceo Jack Ma en door de boete die Alibaba boven het hoofd hing. Hoe groot die boete zou zijn is nu een onzekerheid die wegvalt. Dit stemt beleggers uiteraard positief. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het aandeel een mooie koersopsprong maakt.
Is Alibaba na dit nieuws nu koopwaardig?
Hoewel ik hier geen enkele aanzet tot kopen, houden of verkopen van dit aandeel wens te doen (iedereen dient immers zelf zijn huiswerk te maken en na te gaan of een aandeel al dan niet koopwaardig is) wil ik wel enkele technische zaken bij de koersgrafiek van Alibaba (tickersymbool BABA) belichten.
Wat zie ik op de grafiek?
Vooreerst is bovenstaande grafiek een weekgrafiek. Iedere kaars (candle) staat bijgevolg voor een periode van één week. De laatste koerskaars (deze die ik in het groene balkje heb gezet) toont enkel de koersbeweging van gisteren (maandag) en is dus nog niet volledig. De stijging van gisteren met 9,3% is dan ook meteen de voorlopige weekprestatie.
Ik zie ook dat de koers gevangen zit in een driehoek (gevormd door de schuine dalende rode lijn en de schuin oplopende groene lijn). Gisteren was er dan wel opluchting bij beleggers, toch blijft de koers op weekbasis gevangen binnen deze driehoek. Alibaba heeft bijgevolg nog niet echt zin om kant te kiezen.
Tevens blijft de koers ook nog onder het 50-weeks gemiddelde (blauwe lijn) en wat ook opvalt is dat de stijging van gisteren stopt net op de schuine, rode weerstandslijn. De weerstand lijkt voorlopig alvast te doen wat deze moet doen nl. weerstand bieden (aan een verdere stijging).
Komt er een verdere stijging. Wel kijk, daar wou ik jullie net een zeer duidelijk antwoord op geven maar mijn glazen bol glipte zonet uit mijn handen en ligt hier in duizend stukjes op de grond. Ik moet jullie dus het antwoord helaas schuldig blijven.
Wat wel een mooi signaal zou zijn is een opwaartse uitbraak boven de rode (dalende) weerstandslijn maar zover zijn we nog niet. Ik wil maar zeggen dat beleggen niets te maken heeft met voorspellen maar wel met naar feiten kijken, deze interpreteren en er dan eventueel naar handelen.
Daarenboven kunnen jullie hieronder samen met mij eenzelfde scenario op de daggrafiek zien. Ook op deze grafiek (waar iedere kaars voor één dag staat) zien we de koersopstoot door het verlossende nieuws (de hoogte van de miljardenboete). We zien ook dat het volume zeer hoog is. Dat is allemaal positief maar ook op de daggrafiek zien we dat het aandeel eveneens gevangen blijft binnen een driehoek gevormd door de groene steunlijn en de dalende rode weerstandslijn R1. Ook hier blijft de koers tevens onder het 50-daags gemiddelde.
Alibaba heeft echt nog geen zin om kant te kiezen. Voor wie het aandeel heeft of koopt is het gebruik van een stoploss (om winst te beschermen of verlies te beperken) wellicht geen overbodige luxe. Wie het aandeel wil kopen hoeft alvast nog geen haast te hebben. De Nederlandse popgroep zong het destijds al zo mooi: 🎵 🎵 “… er is tijd genoeg, voor jou, voor mij, voor iedereen …”🎵 🎵
Nu kopen (haast hebben) wil zeggen dat de koper wil anticiperen op een eventuele opwaartse uitbraak. Die kan er zeker komen, alleen weten we dat niet op dit moment. Als die opwaartse uitbraak er komt is de winst groter dan bij diegenen die wachten met kopen (geen haast hebben) tot de opwaartse uitbraak een feit is. Voor wie wacht zal er iets minder winst zijn maar in ruil krijgt de niet gehaaste belegger wel iets meer zekerheid (voor zover dat bestaat op de beurs) over de richting dat het aandeel uitgaat.
Kopers, verkopers en houders,… allemaal veel succes !
Tot een volgende keer en… beleg veilig !
Geert.