Vorige keer probeerde ik aan te tonen dat beleggen zoveel meer is dan proberen een hoger rendement te halen. Het is spannend, boeiend en leerzaam, er zijn tal van beleggingsmogelijkheden en strategieën, het geeft je uitzicht op het behalen van je lange termijn doelen en bovenal is het een microbe, een way of life. Deze keer ga ik het over de beurskosten hebben.
U alleen kan bepalen of de beurs iets voor u is. Weet echter ook dat aan beleggen kosten zijn verbonden. Beleggen kan dan wel winstgevend zijn (dat is alvast toch de bedoeling), er zijn enkele belangrijke kosten die uw rendement negatief beïnvloeden. Daarenboven lijken de recente regeringen de belegger als melkkoe ontdekt te hebben. Sinds 2012 werd de beurstaks al enkele malen opgetrokken en het ziet er niet naar uit dat het hier zal bij blijven. De kosten kunnen in de (nabije) toekomst dan ook nog heel wat oplopen.
Een overzichtje van de kosten zoals deze in het jaar 2016 van toepassing zijn wil ik u dan ook niet onthouden, alsook wat u kan doen om beurskosten zo laag mogelijk te houden.
Beurstaks of taks op beursverrichtingen
De beurstaks is een belasting die afgedragen dient te worden aan de overheid. Momenteel bedraagt deze 0,27% op zowel een aankoop- als een verkooptransactie weliswaar (momenteel) begrensd tot 800€.
Tot voor enkele jaren was de beurstaks nog slechts 0,07%. Een stijging met maar liefst bijna 300% wat toch niet min is. Hopelijk is deze flinke stijging voldoende voor onze regering maar straks zal je nog kunnen lezen dat dit wellicht wishfull thinking zal zijn.
- Makelaarsloon
Het makelaarsloon is dan weer wat je broker of beursmakelaar aanrekent om via hen te kunnen beleggen op de beurs.
De tarieven zijn sterk verschillend tussen de diverse banken en brokers. Vraag zeker eens na bij de diverse spelers op de markt wat hun kosten zijn en tevens ook wat ze daarvoor aanbieden (welke markten waarop je kan beleggen, welke instrumenten ze aanbieden, enz.)
- Meerwaardebelasting of speculatietaks
Over de meerwaardetaks of speculatietaks ga ik het voorlopig nog niet hebben maar hierboven liet ik je wel al weten dat er nog kostenverhogingen op til zijn.
Op het moment van schrijven heeft de regering net beslist dat er een meerwaardebelasting (speculatietaks genaamd) gaat komen vanaf 1 januari 2016. Momenteel zijn de juiste voorwaarden nog niet volledig bekend en is het bijgevolg nog wat onzinnig nu reeds te schrijven wat de exacte gevolgen voor beleggers gaan zijn.
Breng onze Rendement Plus website regelmatig een bezoekje om op de hoogte te blijven van de nieuwe regelgeving die er rond de speculatietaks zal komen. Zodra de richtlijnen definitief vastliggen komen we hier zeker op terug!
- Beheersvergoeding
Deze kost wordt niet door iedere beursmakelaar aangerekend. Veelal laten de online brokers deze wegvallen. Grotere banken durven de beheersvergoeding nog wel eens aanrekenen.
De beheersvergoeding is een jaarlijkse kost die berekend over uw totale saldo (de totale grootte van uw portefeuille). Meestal zal deze kost tussen 0,1% en €3% liggen. Indien u dus een groot saldo aanhoudt bij een bank of broker die beheerskosten aanrekent kan deze kost uw rendement sterk negatief beïnvloeden.
Gezien er voldoende brokers en banken zijn die deze kost niet aanrekenen lijkt het mij niet meer dan logisch om een beursmakelaar te kiezen die geen beheerskosten aanrekent.
- Brokerkeuze
Zoals hierboven reeds aangegeven zijn er brokers die geen beheersvergoeding aanrekenen. Dat is alvast meegenomen. Zo’n broker draagt dan ook de voorkeur weg.
Anderzijds dien je ook te kijken naar het makelaarsloon dat brokers aanrekenen. Daar zitten doorgaans heel wat verschillen op. Vergelijken loont dus.
Voor wat hoort wat, dat is evident. Je zou denken dat goedkope brokers weinig mogelijkheden aanbieden. Niets is echter minder waar, niet zelden bieden goedkopere brokers dezelfde of zelfs meer mogelijkheden inzake:
- beleggingsproducten (aandelen, opties, futures, obligaties, fondsen, enz.),
- type orders (limietorders, stoporders, stoplossorders, enz.) of
- beurzen waarop je kan beleggen (Euronext, Nasdaq, Duitseland, China, enz.).
- Landkeuze
Met landkeuze bedoel ik of u kiest voor een binnen- of buitenlandse broker. Bij buitenlandse brokers dient u veelal geen beurstaks te betalen. Ook dat is meegenomen maar anderzijds opent u, wanneer u voor een buitenlandse broker kiest, een buitenlandse rekening en die moet u aangeven bij de belastingdiensten.
Informeer u goed vooraf want bij sommige buitenlandse brokers dient u wel beurstaks te betalen. Wanneer buitenlandse brokers een Belgisch filiaal hebben of (via internet) hun diensten aan Belgische klanten aanbieden of actief reclame maken naar de Belgische klant toe dient u wel beurstaks te betalen.
Nogmaals, informeer u goed!
- Dividendkeuze
Het kiezen om te beleggen in aandelen die dividend uitkeren is niet echt een kostenverlagende methode. U moet op de ontvangen dividenden immers ook 25% roerende voorheffing betalen.
Toch zou je kunnen stellen dat de ontvangen dividenden de kosten van beleggen geheel of gedeeltelijk compenseren. Aandelen die geen dividend uitbetalen compenseren uiteraard deze kosten niet.
Wel wordt het bruto dividend van de beurskoers afgehouden en dus kan je stellen dat dividenden niet kostenverlagend werken. In mijn ogen zijn dividenden dan ook geen compensatie voor kosten.
- Rustig beleggen
Wie rustig belegd doet weinig transacties, althans toch heel wat minder dan actieve en zeer actieve beleggers en traders. Wie minder transacties doet (door niet teveel te gaan spreiden en je posities langer aan te houden) zal alvast minder transactiekosten dienen te betalen aan zijn broker.
- Posities niet te klein nemen
Samenhangend met rustig beleggen zal het aangaan van niet te kleine posities ook kostenverlagend werken. Door grotere posities aan te gaan (opgelet altijd je totale risico in de gaten blijven houden) zal je minder cash overhouden en bijgevolg minder transacties doen.
Opnieuw, minder transacties is minder makelaarsloon.
- Opties overwegen
Opties in plaats van of aanvullend met aandelen werken ook vaak kostenverlagend.
Brokers rekenen veelal lagere kosten voor opties dan voor aandelen. Ook hier zal je moeten vergelijken want de kosten voor optietransacties zijn verschillend van broker tot broker.
Wie 100 aandelen koopt waarop ook opties noteren kan deze transactie vervangen door 1 optiecontract aan te kopen (1 optie = 100 aandelen). Het kopen van 100 aandelen zal een (veel) grotere transactiesom vragen dan het kopen van 1 optiecontract.
Gezien de beurstaks berekend wordt op het totale transactiebedrag zal er dan ook minder beurstaks dienen betaald te worden. Bovenop de lagere beurstaks zal bij bepaalde brokers ook het makelaarsloon lager liggen.
- Beursintroducties en kapitaalverhogingen
Wie enkel aandelen koopt bij beursintroducties (bedrijven die naar de beurs komen) of kapitaalverhogingen (reeds beursgenoteerde bedrijven die nieuwe aandelen uitgeven om extra kapitaal op te halen via de beurs) betaalt geen beurstaks op de aankoop.
Wanneer u de aandelen weer verkoopt is de beurstaks wel opnieuw verschuldigd. Op een ‘round-trip’ (aankoop- + verkooptransactie) betaalt u dus enkel beurstaks bij de aankoop.
Kosten zijn ook bij beleggen belangrijk, zoveel is zeker. Informeer u goed en vergelijk de verschillende mogelijkheden en brokers. Gezien beurskosten flink aan je rendement kunnen vreten is het van belang uw kosten zo laag mogelijk te houden, al zeker wanneer je veel transacties uitvoert.
Volgende keer sluiten we deze reeks rond starten met beleggen af. We doen dat met een stukje over …