Als belegger, en bij uitbreiding ook gewoon als mens, denken we veel. Dat is goed en uiteraard ook nodig.
Uit denken volgt automatisch doen (of niet doen). We handelen liever niet als een kip zonder kop, maar liever wel beredeneerd. We denken eerst na om zo te proberen een betere beslissing te nemen.
Toch kan denken ons op het verkeerde been zetten…
… en dus dacht ik vandaag na over volgende quote:
“Denken is basis, feiten volgen is top”
Geert | Rendement Plus
We zien een kinderfiets op een oprit liggen en denken: hier woont een gezin met kinderen. Veel kans dat dit juist is maar zeker is dat niet. Misschien is hier enkel een kind op bezoek maar wonen hier geen kinderen.
We laten ons vangen terwijl we toch nadachten. We denken dat dat er kinderen wonen, het feit is dat er geen wonen.
Ander voorbeeld: we gooien 10 keer na elkaar een muntstuk op en zien dat het 10 keer na elkaar met de kopzijde naar boven op de grond valt. Jan denkt dat bij de volgende worp het resultaat opnieuw kop zal zijn omdat hij denkt dat de reeks zal verdergaan. Marlies denkt dat het resultaat munt zal zijn, net omdat ze denkt dat die vorige reeks nu toch wel eens zal stoppen.
Zowel Jan als Marlies denken maar beiden kunnen onmogelijk zeker zijn. Er is immers bij iedere worp 50% kans dat het kop zal zijn en dus ook 50% kans dat het munt zal zijn.
Denken is basis, feiten volgen top
Ook op de beurs doen we veel aan denken. Ook hier willen we uiteraard niet als een kip zonder kop handelen. Het gaat immers over onze spaarcenten die we willen aan het werk zetten.
Dat is niet zonder gevaar want met beleggen komt het risico op kapitaalvermindering of zelfs totaal kapitaalverlies.
We willen een aandeel kopen omdat we er winst mee willen maken, niet om ermee te verliezen en dus denken we na alvorens we tot aankoop overgaan. Heeft dat bedrijf goede producten, is de verkoop reeds goed of toch maar matig, is het bedrijf goed geleid, is het een startend bedrijf of draaien ze al lang mee,… Hoe zit het met de boekhoudkundige cijfers? Zijn die goed of slecht of eerder tussenin? Wordt er personeel aangeworven of eerder afgedankt? …
We zullen deze en andere zaken overdenken en evalueren. Op basis daarvan gaan we al dan niet over tot aankoop.
Bij verkopen is het net hetzelfde. We overdenken diverse zaken en nemen de beslissing al dan niet te verkopen.
We hebben nagedacht en dus hebben we een mening gevormd. Onze mening is positief is en we kopen bijgevolg het aandeel. Er gaan immers positieve geruchten over het bedrijf, de boekhouding is netjes, het bedrijf wordt goed geleid, en zijn beloftevolle producten komende,…
Al deze zaken kunnen we echter nooit met absolute zekerheid weten. We laten ons denkproces sturen door informatie die we hier en daar konden vinden maar die informatie kan helaas ook onjuist zijn. Onze positieve mening over het bedrijf is intussen wel gevormd en het is moeilijk om na al dat opzoek- en denkwerk onze mening nog te wijzigen.
De beurskoers
Zelfs al nemen we de beurskoers er even bij en constateren we dat die al maanden (misschien zelfs jaren) neerwaarts gaat, dan nog zullen we moeilijk nog te overtuigen om ons positieve beeld van het bedrijf te herzien.
Wellicht denken we zelfs dat we dubbel geluk hebben: we hebben een schitterend bedrijf gevonden en daarbovenop staat de beurskoers laag. Dubbel bingo! Dit wordt een winnaar. We kopen.
Nochtans is die dalende beurskoers… en feit! We kunnen niet ontkennen dat het aandeel al een hele tijd in een dalende trend zit maar toch kopen we.
Onze mening over het bedrijf is immers gevormd en positief gebleken. De koers staat bovendien ook laag.
Maar is dat wel zo? Staat de koers laag? Wat we weten is dat de koers voorheen veel hoger stond want de koers is al maanden aan het dalen. Of de koers daarom nu laag staat is helemaal geen zekerheid.
Ons positief beeld kan immers niet stroken met de werkelijkheid. Misschien staat het bedrijf er toch niet zo goed voor dan we dachten. Misschien is er toch en minder goed management of blijken die beloftevolle producten gewoon beloftevol te blijven (lees: vol van beloften en leeg aan realisaties). Of misschien is er zelfs fraude gepleegd maar is dat nog niet aan het licht gekomen.
Of de koers nu laag staat is dan ook helemaal geen zekerheid. en zekerheid is wel dat hij lager dan voorheen staat. Dat is dus een feit!
Ook een feit is dat dit aandeel in een dalende trend zit. Het nu kopen (ook al lijkt de koers optisch laag te staan en hebben we door ons denkwerk dus dat positieve bedrijfsbeeld) zou wel eens een grote fout kunnen zijn. Een dalende trend (een positieve ook trouwens) kan immers vel langer aanhouden dan we denken.
Denken is basis, feiten volgen is top is zeker ook op de beurs geldig. Het is goed dat we alvorens te handelen eerst goed nadenken. We willen zeker niet als een kip zonder kop het beursveld betreden, maar laat ons vooral de feiten niet uit het oog verliezen.
Handelen volgens de feiten is immers beter dan handelen volgens ons mogelijks verkeerd denkwerk.
Veel beurssucces en vooral…
… beleg veilig !
Geniet van je beursstrategie en de + in je rendement.
+
Word je graag op de hoogte gehouden van mijn beursinfo. Vul dan hieronder je mailadres in. Je wordt dan via mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd‘ automatisch verwittigd wanneer nieuwe Rendement Plus beurstips verschijnen. Alvast bedankt!