Beleggen is opbouwen en soms afbouwen. Vorige week had ik het over het opbouwen en afbouwen van de cashpositie (de quote ‘geen positie is ook een positie’ was wat mij het artikel van vorige keer bracht).
Ditmaal heb ik het niet enkel over cash op- of afbouwen…
… en dus dacht ik vandaag na over volgende quote:
“Beleggen is opbouwen en soms afbouwen”
Geert | Rendement Plus
Opbouwen
Beleggen is opbouwen, steeds opnieuw. We willen een groter vermogen opbouwen. We willen meer rendement behalen (dan wat het spaarboekje ons brengt). Daartoe bouwen we een beleggingsportefeuille op.
Daar kunnen diverse bouwstenen inzitten. Obligaties, aandelen, opties, edelmetalen, cryptomunten, kunst, oldtimers, opties,… Het zijn allen bouwstenen die tot onze beschikking staan om een gediversifieerde portefeuille op te bouwen.
Hebben we al die mogelijkheden nodig? Nee, eigenlijk niet. Een beleggingsportefeuille alsook een groter vermogen kan je opbouwen met slechts enkele of zelfs maar één van deze assets (activa).
Wat we als belegger ook kiezen om mee aan de slag te gaan, het doel is steeds bouwen. Bouwen aan een betere toekomst. Dat klinkt zo gewichtig maar we willen allemaal een betere toekomst, zoveel is zeker. Ik heb nog niemand tegengekomen die het in de toekomst minder goed wil hebben.
Wie enkel blijft zweren bij spaarvormen zoals het spaarboekje bouwt echter af. Negatieve rente maar zeker ook inflatie zullen maken dat spaarboekbeleggers het wel degelijk in de (nabije) toekomst minder goed zullen hebben.
Opbouwen via de aandelenportefeuille
Terug naar de beleggingsportefeuille en meer specifiek naar de beursportefeuille. Met die laatste term bedoel ik dan de aandelenportefeuille, al dan niet aangevuld met opties.
Beursliefhebbers willen graag een beter rendement halen uit hun beursbeleggingen. Aandelen (en eventueel ook opties, futures,…) zeg maar. Op die manier hopen ze een groter vermogen op te bouwen of minimaal te bouwen aan een strategie die hen helpt de inflatie voor te blijven.
Vorige keer in ‘geen positie is ook een positie’ zagen we al dat veel beleggers hun aandelenportefeuille aandeel per aandeel opbouwen tot deze propvol zit. Waarom ze dat doen is duidelijk: ze denken een groter rendement en bijgevolg sneller vermogen op te bouwen wanneer zoveel mogelijk van hun spaarcenten in de beurs zit.
Meer aandelen (en dus minder cash) kunnen bijdragen tot dat groter vermogen, tenminste als die aandelen stijgen. Dat zal uiteraard niet altijd het geval zijn maar wanneer we grotere winsten dan verliezen behalen (en ik bedoel niet meer winnaars dan verliezers) dan bouwen we inderdaad vermogen op.
Hoe meer cash, hoe minder gemakkelijk het zal zijn om de inflatie te kloppen maar in deze is een cashpositie soms niet geheel onbelangrijk zoals we vorige keer zagen. Tijdelijk in cash gaan beschermt tegen sterke beursdalingen. Daarenboven is cash binnen een aandelenportefeuille ook interessant om oorlogsmunitie te hebben om in te spelen op opportuniteiten.
Afbouwen om op te bouwen
Zoals het soms nodig kan zijn je aandelenposities tijdelijk af te bouwen (en bijgevolg je cash op te bouwen) kan het soms ook nodig zijn je totale beleggingen tijdelijk af te bouwen. Dat is bijvoorbeeld nodig wanneer elders geld nodig is, bijvoorbeeld wanneer een krediet dient afbetaald te worden of een aankoop dient gefinancierd te worden,….
Wanneer het rendement op een bepaalde belegging tegenvalt kan het eveneens verstandig zijn die belegging af te bouwen (lees: geheel of gedeeltelijk verkopen). Stel dat je verlies maakt of nauwelijks break-even draait met een investering terwijl je flink wat rente op een nog aan te gaan krediet zou moeten betalen, dan kan het verstandig zijn het krediet niet aan te gaan maar de centen van je weinig rendabele investering te gebruiken. Tijdelijk afbouwen om op te bouwen dus.
Beleggingen tijdelijk afbouwen kan ook interessant zijn wanneer je wat minder tijd hebt om je beleggingen op te volgen (bv. op vakantie of in drukke werkperioden of bij ziekte). Beleggen doe je best wanneer je er met je gedachten kan bij zijn. Zo haal je de beste resultaten. Alweer tijdelijk afbouwen om op te bouwen dus.
Ook wanneer een bepaalde belegging je niet geheel meer overtuigt kan geheel of gedeeltelijk afbouwen interessant zijn. Misschien heb je later meer informatie die je meer zekerheid (als dat al bestaat op de beurs) of overtuiging brengt om al dan niet te blijven beleggen in die activaklasse of dat welbepaald aandeel.
Bouwen aan je strategie
Bouwen aan je strategie is altijd een verstandige keuze.
Een goede beleggings- of beursstrategie heb je niet op een twee drie. Ja, je kan een strategie van een succesvol belegger kopiëren. Waarom niet trouwens? Waarom helemaal van nul beginnen opbouwen als het halve werk of meer reeds succesvol door iemand anders is voorgedaan.
Als er reeds een ruwbouw staat die naar je zin is ga je die toch ook niet eerst afbreken om opnieuw te beginnen. Nee, gebruik die ruwbouw en ga verder met de afwerking.
Want ook al zijn er succesvolle beursstrategieën bedacht door anderen, graag willen we een strategie opbouwen die bij onze eigen persoonlijkheid past. Alleen zo krijgen we een beleggingsmethode waar we ons goed bij voelen en die we op lange termijn kunnen blijven volhouden.
We verfijnen en verfraaien de ruwbouw dus met de afwerking tot wanneer we én een succesvolle strategie, én een op ons eigen lijf gegoten strategie opgebouwd hebben. Eens dat een feit rest ons enkel maar die goede strategie steeds opnieuw te blijven toepassen.
Ja, zo bekeken is beleggen saai maar wees gerust: saai is goed!
Veel beurssucces en vooral…
… beleg veilig !
Geniet van je beursstrategie en de + in je rendement.
Tot later voor meer rendement zonder een kater,
Geert
+
Word je graag op de hoogte gehouden van mijn beursinfo. Vul dan hieronder je mailadres in. Je wordt dan via mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd‘ automatisch verwittigd wanneer nieuwe Rendement Plus beurstips verschijnen. Alvast bedankt!