Ondernemer Marc Coucke koopt voetbalclub Anderlecht. We zijn 20 december 2017.
Marc Coucke is gekend van het bedrijf Omega Pharma dat hij oprichte, naar de beurs bracht, terug van de beurs afhaalde en uiteindelijk voor enkele miljarden euro’s verkocht.
Sinds de verkoop investeert Marc Coucke in tal van ondernemingen (vaak beursgenoteerd) en projecten. Ook sportclubs zoals voetbalclub Oostende en wielerploegen konden al op zijn investeringen rekenen. En nu wordt Marc dus hoofdaandeelhouder van RSC Anderlecht.
Beleggen in voetbalclubs is …
Marc Coucke koopt voetbalclub Anderlecht maar voorlopig is er geen sprake dat hij Anderlecht naar de beurs zou brengen. Het feit dat een ondernemer die vertrouwd is met de beurs een topclub uit de Belgische voetbalcompetitie koopt doet mij even denken aan andere voetbalclubs die wel beursgenoteerd zijn. Zijn deze een goede belegging gebleken?
Uiteraard zijn ook aandelen van beursgenoteerde voetbalclubs gewoon aandelen. Ze kennen dus goede en minder goede perioden. Afhankelijk van wanneer je in deze aandelen zou stappen zal je dus al dan niet winst ermee maken.
… een minder goed idee
Ja, beleggen in voetbalclubs lijkt mij inderdaad een minder goed idee te zijn. Zoals hierboven al geschreven hangt ook bij deze aandelen veel af van het moment waarop u instapt.
Toch blijken voetbalaandelen over een lange periode geen groot succes te zijn. Hieronder heb ik het koersverloop van de Index van de Europese voetbalclubs afgebeeld. Deze ging van start in april 2002 en noteerde toen ongeveer 150 euro. Momenteel staat deze index op slechts 107 euro. Deze voetbalindex kent na al die jaren nog steeds een groot verlies.
Uiteraard waren er ook mooie perioden van stijgingen. De periode 2005 tot 2008 was zo een sterk stijgende periode waar mooie winsten te rapen vielen. Echter om deze winsten binnen te halen moest men erin slagen om aan de lage koersen in te kopen en in de buurt van de hogere koersen te verkopen. Dat zal ongetwijfeld heel wat beleggers gelukt zijn maar – evengoed ongetwijfeld – zullen er ook veel zijn die de aandelen te lang hebben bijgehouden en met verlies zullen verkocht hebben.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Zo gaat dat met alle aandelen uiteraard. Laag kopen en hoger verkopen resulteert in winst. Toch lijkt mij als lange termijnbelegging de voetbalaandelen niet zo interessant te zijn. Ik gaf met rode cirkels de toppen in deze index aan en je ziet immers duidelijk dat die toppen door de jaren heen steeds lager zijn komen te liggen. We kunnen momenteel dan ook nog steeds spreken van een dalende trend op zeer lange termijn.
Ajax
Als we nu kijken naar de Nederlandse voetbalclub Ajax dan zien we wel een mooi stijgende trend op lange termijn. Het aandeel kende in 2003 zijn dieptepunt (ongeveer 3,5 euro) maar kende sindsdien een mooie opwaartse koersklim. Eerst ging deze stijging zeer snel (tot ongeveer 9,70 euro in augustus 2005). Nadien was er weliswaar opnieuw een langere periode van dalende en zijdelingse koersen maar vanaf 2013 is Ajax terug mooi aan het stijgen.
Ajax kwam echter in 1998 naar de beurs aan een omgerekende koers van 11,38 euro (toen was het immers nog gulden-tijdperk). De mooie koersstijging van de laatste jaren ten spijt moet ik ook hier vaststellen dat de beursintroductiekoers nu, na bijna 20 jaar, nog steeds niet werd bereikt. Buy and hold investeerders van het eerste uur hebben ook bij dit voetbalaandeel voorlopig nog niet veel plezier aan hun investering beleefd.
Marc Coucke koopt voetbalclub Anderlecht maar of hijzelf er een goede investering zal aan overhouden moet later nog blijken. Mocht hij de club naar de beurs brengen dan zou ik toch niet zo happig zijn om bij de beursintroductie in dat beursvoetbalavontuur te stappen.Toch zeker niet als buy and hold lange termijn belegger.
Beleg veilig !
Mvg, Geert
_________________________________________________________________________________________________________________________________
U wil ook leren hoe veiliger te beleggen? Dat kan…
Klik hier en maak uw keuze uit onze 3 voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico!
_________________________________________________________________________________________________________________________________