Beleggen in Bitcoin of een andere cryptocurrency, zou dat iets voor u zijn?
Wellicht heeft u al van Bitcoin gehoord en mogelijks zijn zelfs al de wildste verhalen de revue gepasseerd. Begrijpelijk want gigantische winsten worden met Bitcoin gemaakt. De koers van Bitcoin rijgt het ene record na het andere aan elkaar.Op moment van schrijven 6 december 2017) staat de koers ongeveer 12.500 dollar voor 1 Bitcoin. Exact één jaar geleden was dat nog maar 750 dollar. Keer ik nog wat verder terug in de tijd tot januari 2013 dan noteerde 1 Bitcoin aan slechts ongeveer 15 dollar. Hallucinant is deze koersstijging, zoveel is zeker.
Met deze column wil ik het echter niet hebben over de veel belovende en toekomst veranderende technologie (blockchain) achter Bitcoin en de talrijke andere cryptocurrency’s. Ook wil ik mij al zeker niet wagen aan een voorspelling tot waar de koers van Bitcoin zou kunnen stijgen. Ik wil hier enkel focussen op enkele gevaren. Ten slotte heb ik met Rendement Plus steeds het aspect veiligheid vooropgesteld als het gaat over beleggen.
Bitcoin en de andere cryptocurrency’s zijn virtuele munten. Het is tot op heden nog geen tastbaar geld maar enkel (virtueel) geld dat u, om het eenvoudig uit te leggen, online op een Bitcoinrekening kan bijhouden. Uiteraard kan u de Bitcoin’s in uw bezit omruilen voor ‘echt’ geld zoals dollar’s of euro’s. Had u een Bitcoin gekocht bv. in januari 2013 aan 15 dollar dan kon u die nu verkopen aan 12.500 dollar. Een gigantische winst van maar liefst 83.233%.
Waar zit het gevaar?
Technische gevaren
Leuk maar veel kans dat u zoveel geluk niet zal gehad hebben. Bitcoin is immers nog maar het laatste jaar à twee jaar bekender geworden bij het grote publiek. En de laatste maanden is de koers sterk door blijven stijgen waardoor pas recent een grote groep mensen zullen zijn ingestapt. Nog een andere grote groep mensen wordt steeds meer in de verleiding gebracht om alsnog te gaan beleggen in Bitcoin.
Er zijn echter talrijke gevaren waar u minstens toch zou moeten rekening mee houden als u in Bitcoin zou willen investeren.
Zo zijn er de eerder technische gevaren die te linken zijn aan het platform waarop u uw Bitcoin’s koopt en bewaard. Ik denk dan aan hacking van dat platform zodat uw Bitcoin’s opeens zou kunnen verdwenen zijn. Ook kan dat platform zomaar failliet gaan. Dat is trouwens al gebeurt met MT Gox, het toenmalige bekendste bitcoinplatform. Het blijft dan ook steeds goed opletten want de gehele bitcoinmarkt kent op heden nog geen reglementering. Wie zijn geld verliest kan dan ook nergens terecht om een eventueel misbruik aan te klagen, behalve dan bij de gekende instantie’s zoals de politie. Of u uiteindelijk veel wijzer gaat worden of zal verder geholpen worden is maar zeer de vraag.
Bitcoin’s kopen is een zaak maar ze terug verkopen blijkt soms al eens een andere zaak te zijn. Ik lees her en der al eens dat het op bepaalde platforms tot zelfs maanden kan duren vooraleer het geld uit de verkochte Bitcoin’s terug op de rekening staat. Of dit waar is weet ik niet maar het doet bij mij alvast toch een belletje rinkelen om voorzichtig te zijn.
Traditionele gevaren
Toch wil ik hier niet meteen zeggen dat men beleggen in Bitcoin sowieso moet vermijden. Bitcoin is misschien op dit moment niet echt een belegging maar eerder een speculatief speeltje. Toch kan men ‘gerust’ in Bitcoin stappen wanneer men wat diversificatie in zijn beleggingsportefeuille wil aanbrengen. Merk op dat ik het woordje gerust tussen aanhalingstekens zette. Voorzichtigheid blijft dus wel degelijk de boodschap!
Vanuit het opzicht van diversifiëren zie ik Bitcoin net als elke andere belegging. Zolang men het geïnvesteerde bedrag klein houdt dan is Bitcoin wellicht wel een gokje waard. Toch zit ook hier een groot gevaar. Veel beleggers zullen een veel te groot bedrag in Bitcoin en andere crypto’s stoppen. Bitcoin kent immers zeer grote koersschommelingen en dit ook op zeer korte tijd. Wanneer de koers van Bitcoin zou crashen en men heeft een veel te groot bedrag erin belegd dat zijn de drama’s niet te overzien uiteraard. Koppel zo’n snelle en grote daling aan het puntje van hierboven (het mogelijks niet snel terug zien van je geld wanneer je Bitcoin’s verkocht zijn) dan loop je zelfs nog extra risico.
Kan de koers van Bitcoin nog veel hoger? Wel, ik heb geen glazen bol en dus geef ik als antwoord op die vraag een volmondige ja. Bitcoin kan hoger, misschien zelfs nog heel veel hoger, maar niemand weet dat met zekerheid!!
Kan de koers van Bitcoin veel lager? Ook hier is het antwoord ja, meer nog, de koers van Bitcoin kan ook gewoon naar 0 (nul!) dollar gaan. Of dit gaat gebeuren weet uiteraard ook niemand, maar het kan.
Ga Bitcoin dus niet te zwaar gaan overwegen in je portefeuille. Dit is een traditioneel gevaar dat trouwens geldig is voor iedere belegging.
Alternatieven voor beleggen in Bitcoin
Persoonlijk zou ik niet ver zoeken. De aandelenmarkt is zodanig uitgebreid dat je, mits een veilige aanpak, heel wat minder risico loopt dan met de Bitcoin- en cryptocurrencymarkt.
Virtuele munten zijn zeer volatiel. In de aandelenmarkt heb je heel wat keuze. Je kan gaan voor rustige aandelen maar ook voor volatielere aandelen. Ook kan je kiezen voor aandelen die dividenden uitbetalen, voor aandelen uit (bio)technologiesector, uit voedingssector, enz. Daarenboven kan je uw aandelen ook beschermen met een stoploss verkooporder en/of met opties.
Ook ben je zeker van een snelle uitbetaling op je effectenrekening wanneer je aandelen verkocht zijn. Je kan dus zeer snel aan je geld wat bij Bitcoin wellicht heel wat trager zal zijn.
Bitcoin is momenteel echter de lieveling bij (nieuwe en vaak onervaren) beleggers. Iedereen wil snel langs de kassa passeren. Bitcoin is in die mate de lieveling dat de koers ervan op zo’n korte periode gestegen is tot niveau’s waarbij men nu reeds de vergelijking maakt met andere bubbels zoals de tulpenbollenmanie (wie meer wil weten over de tulpenbollenbubbel kan hier verder lezen).
Oké, nogmaals, de koers van Bitcoin kan nog verder stijgen. Of het zo zal zijn weet ook ik niet maar hou toch steeds in uw achterhoofd dat beleggen in Bitcoin ook beleggen in een bubbel kan zijn. U weet net als ik dat bubbels gewoonlijk plots uit elkaar spatten. Ik sluit dan ook af met de woorden waarmee ik steeds afsluit en die ik in het geval van Bitcoin en andere virtuele munten nog des te belangrijker vind …
…Beleg Veilig ! Want ook beleggen in Bitcoin vraagt de nodige omzichtigheid.
Oh ja, ook dit nog: sinds zondag 10 december 2017 kan je nu ook handelen in futures op Bitcoin. Laat ons zeggen dat dit een speculatief speeltje op een super speculatieve onderliggende waarde (Bitcoin dus) is. Met deze futures kan je niet enkel gokken op een stijging maar ook op een daling van de Bitcoinkoers. Je kan kan dus nog sneller je geld doen aangroeien of … verliezen! Wees dus extra voorzichtig met dit nieuwe afgeleide product.
Voor Belgen is het weliswaar niet mogelijk om te beleggen in deze futures. De Belgische financiële toezichthouder FSMA verbood aan particuliere beleggers (reeds vanaf 1 juli 2014) het verkopen van afgeleide producten. Het gaat vnl. om o.m. CFD’s, binaire opties en afgeleide producten op virtuele munten (zoals de bitcoinfutures). Je kan er hier meer over lezen.
Tot een volgende keer,
Geert
________________________________________________________________________________________________________________________________
U wil ook leren hoe veiliger te beleggen? Dat kan…
Klik hier en maak uw keuze uit onze 3 voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico!
________________________________________________________________________________________________________________________________