Beleggen in virtuele munten zoals Bitcoin kan lonend zijn maar is niet voor iedereen weggelegd. Logisch want er zijn toch ook een aantal gevaren. Zo is het een weinig tot niet gereglementeerde markt en moet je vertrouwen hebben in het platform waarop je je Bitcoin’s aanhoudt. Je wil immers niet dat je Bitcoin’s gehackt worden. Ook het proces van kopen en verkopen kan soms problemen geven. Problemen kunnen er dus wel zijn. Al snel rijst dan de vraag: zijn er alternatieven voor Bitcoin?
Aandelen als alternatieven voor Bitcoin
De aandelenmarkt biedt, zoals zo vaak, de oplossing. Er zijn immers een aantal beursgenoteerde bedrijven die mee profiteren van het succes van Bitcoin. Uiteraard zijn ook aandelen risicovol. Ze bewegen op en neer, net zoals de virtuele munten zelf. Aandelen die mee profiteren van het succes van Bitcoin zouden dan ook wel eens in de klappen kunnen delen wanneer de koers van Bitcoin zou kelderen.
De meeste bedrijven die van Bitcoin kunnen profiteren zijn echter minder risicovol dan de virtuele munt zelf. Dat komt omdat de koers van deze bedrijven niet enkel gevormd wordt door de waarde van Bitcoin. Vooral aandelen van bedrijven die aan diverse klanten uit diverse sectoren leveren zijn minder gevoelig aan de waarde van Bitcoin. Zij halen hun inkomsten immers ook uit diverse klanten of producten en zijn aldus minder risicovol.
Welke bedrijven?
De meest gekende bedrijven die kunnen meesurfen op de Bitcoin-hype zijn wellicht Nvidia, AMD en Square.
Nvidia en AMD zijn beiden producenten van computerchips. Beiden maken ook GPU’s (Graphics Processing Units). Deze worden gebruikt bij het mijnen (mining) van Bitcoin en andere virtuele munten. Uiteraard leveren deze bedrijven niet enkel aan de cryptocurrency markt.
Square is een bedrijf van Jack Dorsey. Deze naam zegt u misschien niets maar als ik zeg dat Jack CEO is van Twitter dan gaat er wellicht wel een belletje rinkelen. Square is een betaalplatform waarop ook Bitcoin’s kunnen verhandeld worden.
Minder bekend maar zeker geen kleine bedrijven zijn Cboe Global Markets Inc. en CME Group Inc.. Sinds 10 december 2017 worden ook future contracten in Bitcoin verhandeld. Deze future’s worden verhandeld op de platformen van beide bedrijven. Het spreekt voor zich dat ze rechtstreeks profiteren door de transactiekosten die ze voor iedere aan- en verkoop van Bitcoin future’s ontvangen.
Ook banken zouden in de toekomst wel eens kunnen profiteren van Bitcoin. Mochten ze ooit gaan handel drijven in Bitcoin en/of Bitcoin gerelateerde bellegingsproducten op de markt brengen dan worden ze meteen ook alternatieven voor Bitcoin.
Er zijn ook nog enkele bedrijven die beursgenoteerd zijn op de zeer risicovolle en weinig gereglementeerde OTC (Over The Counter) markt. Dit zijn enkele namen: MGT Capital Investments Inc, DigitalX Ltd. en Hive Blockchain Technologies Ltd. Opgelet want dit zijn vaak centjesaandelen (penny stocks – aandelen die onder 5 dollar en vaak zelfs onder 1 dollar noteren) en zijn bijgevolg zeer risicovol.
Op diezelfde OTC markt kan u ook terecht voor het kopen van de ETN (Exchage Traded Note of Beursgenoteerde Schuldeffect) Bitcoin Investment Trust. Dit is een beleggingsproduct dat de koerscapriolen van Bitcoin min of meer volgt. Ook hier kleeft het etiket HOOG RISICO aan, het is maar dat u het weet.
Vreemd
De koers van Bitcoin en zijn andere virtuele broertjes zoals Litecoin, Altcoin, Ethereum, Ripple, Stellar, Monero, … is zeer volatiel. Grote koersbewegingen opwaarts maar evenzeer neerwaarts zijn eigen aan deze beleggingen.
Een belegging in virtuele munten is ook een beetje een alles-of-niets-belegging. Heel veel van deze cryptocurrencies (virtuele munten) zullen immers ooit verdwijnen. De kans is dan ook reëel dat beleggers hun volledige investering zien verloren gaan. Toch is Bitcoin zeer populair. Velen hebben totaal geen vrees om in deze alles-of-niets-beleggingen te stappen.
Anderzijds merk ik dat heel wat mensen hun neus ophalen voor de beurs. Aandelen worden als risicovol beschouwd en dus blijven velen er ver van weg.
Sta mij toe dat toch op zijn minst zeer vreemd te vinden. Aandelen zijn inderdaad ook risicovol. Toch zijn ze zeer vaak geen alles-of-niets-belegging. Daarenboven kan je een belegging in aandelen veel beter omkaderen met risicobeperkende middelen. Zo kan je een stoploss gebruiken om winsten te beschermen of verliezen te beperken.
Winsten beschermen of verliezen beperken kan je ook door opties te gebruiken. Opties op zich worden ook als risicovol beschouwd maar mits ze juist gebruikt worden zijn ze net het tegenovergestelde, risicobeperkend
Aandelen zijn ook zeer divers. Zo heb je aandelen uit zowat alle sectoren, heb je zowel jonge groeiers maar ook mature bedrijven, aandelen uit risicovolle sectoren of eerder uit zeer defensieve sectoren, … Je ziet het, op de aandelenmarkt zijn de mogelijkheden veel uitgebreider.
Aandelenmarkten zijn meer liquide, zijn vlotter toegankelijk, zijn gemakkelijker (al dan niet tijdelijk) te verlaten en bieden meer mogelijkheden tot bescherming. Voor mij blijft het dan ook vreemd en zelfs contradictorisch dat velen de markt van cryptocurrencies verkiezen boven de aandelenmarkt. Vermoedelijk beseffen velen niet eens hoeveel risico ze wel nemen.
Geef mij maar die goede oude aandelen.
Beleg veilig, zowel in aandelen, in Bitcoin of in alternatieven voor Bitcoin.
Tot een volgende keer,
Geert
________________________________________________________________________________________________________________________________
U wil ook leren hoe veiliger te beleggen? Dat kan…
Klik hier en maak uw keuze uit onze 3 voordelige abonnementen.
Ga meteen aan de slag want een risico-beheersend belegger haalt meer rendement met minder risico !
________________________________________________________________________________________________________________________________